Πολεις

May I? Πόση Θεσσαλονίκη ξέρεις;

Κάνε το κουίζ!

Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 525
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

1. Αφιέρωμα στην ιβηροαμερικανική λογοτεχνία, φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, οι διακριτικές σχέσεις μεταξύ ανάγνωσης, design, σινεμά και μουσικής, αφιερώματα σε Μανώλη Αναγνωστάκη και Ζήσιμο Λορεντζάτο, συζητήσεις, παρουσιάσεις, εκδηλώσεις και 200 εκδότες που θα παρουσιάσουν όλα τα σχετικά του κλάδου. Από 7 έως 10 Μαΐου, η 12η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου, στα περίπτερα 13 και 15 της Hellexpo, αποτελεί πόλο έλξης για τη φυλή των «αναγνωστοφίλ» αλλά και των στοιχηματζήδων περί του καιρού, εφόσον παραδοσιακά στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεών της ο καιρός:

Α) Κάνει τέρμα ήλιο, ζέστη και καλοκαιρία

Β) Οι ουρανοί αγάλλονται, γίνεται μουσκίδι η πλάσις όλη

Γ) Ούτε κρύο ούτε ζέστη, ένα μπερδεμένο πράμα

2. «Τα Δεκανίκια ή πώς ξέμαθα να περπατώ». Με άξονα και τεχνικές αφήγησης του αμερικάνικου βωβού κινηματογράφου και της σπλάστικ κωμωδίας, αυτή την Παρασκευή στο κινηματοθέατρο Φαργκάνη παρουσιάζεται το ομώνυμο ινδικό παραμύθι, όπου οι άνθρωποι κατόπιν άνωθεν εντολής περπατούν υποχρεωτικά με δεκανίκια, με αποτέλεσμα ο μόνος ήχος που επικρατεί στην πόλη να είναι ο μεταλλικός κρότος στους δρόμους όπου κινούνται «υπάκουες» λόγω ανωτέρας βίας ψυχές. Με την υπογραφή της ομάδας:

Α) Art Nouveau

Β) Art Cocteau

Γ) Art Vouveau

3. 25.000 δήλωσαν ναι και υπερθεμάτισαν σε αποδοχή τσιτάτων όπως «ένας γύρος την ημέρα τον βετζετέριαν κάνει πέρα», δηλώνοντας πως θα συμμετάσχουν στο διατροφικό χάπενιγκ της 3ης Μαΐου. Αφιερωμένο στο πιτόγυρο, έδεσμα λαϊκό και σαλονικιώτικο, φοιτητικό και τιμημένο, το χάπενιγκ διέθετε και τον ευφάνταστο θεσμικό τίτλο προκειμένου να αντιμετωπισθεί ως γνήσια επιστημονική ημερίδα:

Α) The Last of the Famous International Gyrous

Β) International Eat A Πιτόγυρο Day

Γ) Όπου Λύκοι, Διαγώνιος και Γιώτης... Ποιότης

4. Το καλύτερο σούσι στην πόλη, ειδικά το πιάτο mix που σερβίρεται μέσα σε ξύλινη μικρογραφία βάρκας! Σε αντίθεση με την ελληνική, την αμερικάνικη και την ιταλική κουζίνα, όπου η Θεσσαλονίκη σκοράρει τρίποντα, υπήρχε έλλειψη σε καλό Chinese Food στο βορρά, μέχρι που στη Μαρτίου άνοιξε το oriented:

Α) Sum

Β) Som

Γ) Sun

5. Τρισδιάστατα εκτυπωμένες καρέκλες από σύρμα, χαρτί και μαύρη ακρυλική μπογιά. Ποικίλα σχέδια, ατάκτως κρεμασμένες σαν να ίπτανται ή να χορεύουν σε μια χαοτικής έμπνευσης χορογραφία. Ένα σχόλιο πάνω στη φθορά και το χρόνο από τη Μαρία Καριμπίδη,στη μοναδική ανοιχτής θέασης και καθημερινής πρόσβασης στο βλέμμα street gallery της Θεσσαλονίκης, στη βιτρίνα των γραφείων του ΟΤΕ της:

Α) Τσιμισκή

Β) Εγνατίας

Γ) Καρόλου Ντηλ

6. Βυσσινιά ηλιοβασιλέματα που το γυρίζουν σε έναστρη φωτορυθμική νύχτα λόγω των περαστικών καραβιών και των αντίκρυ ακίνητων φώτων της Καλαμαριάς και του Λιμανιού. Μπαρ φίνο με θέα που σε μαχαιρώνει, μουσικές ακροβατικής έμπνευσης διαλεγμένες από τον Ιάκωβο –γεννημένος dj– Κομνηνό, καθαρά ποτά και αιώνιο στέκι θαμώνων, που αυτό ξέρουν, αυτό εμπιστεύονται. Ο λόγος για το On the Road και για την ηγετική φυσιογνωμία-ιδιοκτήτη, γνωστό σε όλη την πόλη ως:

A) Πρίγκιπα

Β) Μαρκήσιο

Γ) Λόρδο

7. Από τη γειτονιά της Αλέξανδρου Σβώλου, όπου γεννήθηκε πέρσι ως ιδέα και πράξη, φέτος επεκτείνεται και ως προς το εύρος των εκδηλώσεων, εφόσον θα είναι τετραήμερο, αλλά και ως προς την ποιότητα των δράσεων, αφού εκτός από το μεγάλο υπαίθριο τραπέζι θα περιλαμβάνει και συζητήσεις, παρεμβάσεις και παρελάσεις με θεματικές όπως βία, διπλοπαρκάρισμα, σκουπίδια και λοιπά αστικά δαιμόνια. Εννοείται μετά street μουσικών υποκρούσεων, θεατρικών, ποιητικών και λογής χάπενιγκ. Μια πειραματική πρωτοβουλία που από 25 έως 28 Μαΐου έρχεται για να υπενθυμίσει το καθήκον για γιορτή και γνώση, δράση και συμμετοχή, βασικές αξίες της Κοινωνίας των Πολιτών. Όλα τούτα υπό τη σημαία-τίτλο:

Α) Το Δείπνο της Πόλης

Β) Το Δείπνο της Άνοιξης

Γ) Το Δείπνο του Κέντρου


Αποτελέσματα: 

Μαη-ντανός

(έως 2 σωστές απαντήσεις)

Περιφέρεσαι ασκόπως ως βλέμμα και υπόσταση χωρίς να σε ενδιαφέρει η πόλη που κοχλάζει, κοινώς εν μακαριότητα ζεις και τίποτα δεν μπορεί να σε συγκινήσει πέρα από την καφεΐνη και τα «δικά» σου, που κανείς δεν μπορεί να ορίσει με ακρίβεια τι ακριβώς.

Μαή-στρος

(έως 4 σωστές απαντήσεις)

Ασχολείσαι, ψάχνεις, προσπαθείς να βιώνεις την πόλη ως προς τις δυνατότητες που σου προσφέρει. Είσαι σε καλό δρόμο, αλλά σου λείπουν μερικά «ιδιαίτερα» μαθήματα για να συμπληρώσεις τη διδαχθείσα ύλη. Μην το βάζεις κάτω, προσπάθησε περισσότερο, έχεις μέλλον!

Μαή-σαι απιάστου!

(7 στα 7)

Τίποτα δεν σου ξεφεύγει, όλα τα μαθαίνεις, όλα τα ζεις, και για άλλη μια άνοιξη τριγυρίζεις στην πόλη εκμεταλλευόμενος στο έπακρο τις λειτουργίες και τις δυνατότητές της. Προσκυνώ.


Σωστές απαντήσεις

1Β, 2Γ, 3Α, 4Γ, 5Γ, 6Α, 7Β


Στην φωτό: «Τα Δεκανίκια ή πώς ξέμαθα να περπατώ», από την ομάδα Art Vouveau, στο θέατρο «Φαργκάνη»