- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Όσκαρ: Ποιοι θα κερδίσουν το βράδυ
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Ημερολογιακές καταχωρίσεις για κάθε χρήση
Όσκαρ: Ποιοι θα κερδίσουν το βράδυ
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Ημερολογιακές καταχωρίσεις για κάθε χρήση
ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΕΝΑΝ ΠΟΥΤΙΝΟΤΡΑΜΠΙΚΟ ΦΑΣΙΣΤΑ
Από τη μυρωδιά.
* * *
ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ
- Δεν θα παίξουμε ποτέ μπάλα σε γεμάτο γήπεδο που θα φωνάζει το όνομά μας
- Δεν θα κάνουμε ποτέ συναυλία απέναντι σε ένα πλήθος που χορεύει μεθυσμένο
- Δεν θα χωρέσουμε ποτέ ξανά σε εκείνο το παλιό τζιν παντελόνι, ό,τι και να γίνει
- Δεν θα ξαναδούμε ποτέ εκείνο το κορίτσι ή το αγόρι που ερωτευτήκαμε μικροί
- Δεν θα περάσουμε ποτέ ένα πρωινό σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας στον ΔΔΣ
- Δεν θα παίξουμε ποτέ πραγματικούς Καουμπόηδες και Ινδιάνους στην Άγρια Δύση
- Δεν θα λύσουμε ποτέ ένα μαθηματικό πρόβλημα, από εκείνα τα φημισμένα, τα άλυτα
- Δεν θα βρούμε ποτέ έναν χαμένο ναό των Ίνκας στη ζούγκλα, γεμάτο χρυσάφι
- Δεν θα μπούμε ποτέ στην Area 51 για να δούμε τι πραγματικά κρύβει στα έγκατά της
- Δεν θα σταθούμε ποτέ μπροστά στον πιο ζοφερό πλανητάρχη της ιστορίας σφίγγοντας τα δόντια και νικώντας τον με μόνη μια σφεντόνα στο χέρι
* * *
AND THE OSCAR GOES TO…
Όσοι ακολουθούν τον Γιώργο Παππά —είτε συστηματικά όπως εμείς, είτε σποραδικά— έχουν διαπιστώσει πως δεν είναι μόνο κορυφαίος γιατρός, αλλά ότι βλέπει και ξέρει σινεμά όσο λίγοι. Του ζητήσαμε να μας αποκαλύψει ποιοι θα πάρουν απόψε τα Όσκαρ στις 4 κορυφαίες κατηγορίες. Και νά τι μας είπε:
Β΄ Γυναικείος
- Θα κερδίσει η Zoe Saldana για την «Emilia Perez». Σάρωσε όλα τα βραβεία πριν, είναι ουσιαστικά πρώτος ρόλος (και ό,τι ίσως μένει να θυμάται κανείς από όλο αυτό), και φαίνεται να έμεινε αλώβητη από την πρόσφατη αρνητική δημοσιότητα της ταινίας (για το πώς παρουσιάζει ως καρικατούρα το Μεξικό και για το ακραίο παρελθόν απόψεων της πρωταγωνίστριας).
- Να ποντάρω σε έκπληξη; Τότε να σημειώσουμε την Isabella Rossellini επειδή είναι η Isabella (βασιλικό γένος και προφίλ) και επειδή η ταινία της, το «Κονκλάβιο», μπορεί να εκπλήξει ποικιλοτρόπως.
Β΄ ανδρικός
- Θα κερδίσει ο Kieran Culkin για τον «Αληθινό Πόνο». Επίσης σάρωσε όλα τα βραβεία μέχρι εδώ, επίσης είναι ουσιαστικά πρώτος ρόλος, έχει και καλό τελικό πλάνο.
- Να ποντάρω σε έκπληξη; Οι άλλοι τέσσερις υποψήφιοι είναι πολύ καλύτεροι, κι αν διάλεγα έναν θα ήταν ο Edward Norton για το «A Complete Unknown» ως Pete Seeger, μέντορας του Ντίλαν, επειδή είναι ένας από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του και παραμένει αβράβευτος.
Α΄ γυναικείος
- Θα κερδίσει η Demi Moore για το «Substance», δυστυχώς. Επειδή έχει περάσει η όλη παρουσία της εκεί ως «τολμηρή επανάκαμψη, χωρίς τον φόβο της ηλικίας, μιας πρώην μεγάλης σταρ». Θλιβερό θα είναι λέω εγώ, πότε υπήρξε ηθοποιός, πέρα από θελκτική πρωταγωνίστρια η Moore;
- Να ποντάρω σε έκπληξη; Δεν θα είναι έκπληξη να κερδίσει η Μίκι Μάντισον για το «Anora», ειδικά αν κερδίσει και η ταινία. Και δεν θα στενοχωρηθώ καθόλου, το αντίθετο, για το κορίτσι. Αλλά η έκπληξη που αξίζει ποντάρισμα είναι η Fernanda Torres για το «Είμαι Ακόμη Εδώ»: η Βραζιλιάνα έκανε μια συστηματική εκστρατεία, η ταινία αν και ξενόγλωσση είχε μεγάλη ορατότητα μπαίνοντας και στη δεκάδα καλύτερων ταινιών, η ερμηνεία της για όσους την είδαν κρίνεται ως διαφορετικού επιπέδου.
Α΄ ανδρικός
- Θα κερδίσει ο Adrien Brody για το «Brutalist». Επειδή κουβαλάει μια ταινία τρεισήμισι ώρες, επειδή του ταιριάζουν οι ρόλοι του ανθρώπου που η ιστορία γράφεται στο πρόσωπό τους και το βλέμμα τους — όπως στον «Πιανίστα», το προηγούμενο Όσκαρ του.
- Να ποντάρω σε έκπληξη; Δεν θα είναι έκπληξη να κερδίσει ο Timothee Chalamet ως Ντίλαν, αν κερδίσει πάντως θα πάρει και το ρεκόρ του νεότερου νικητή όλων των εποχών από τον... Adrien Brody. Ωραία θα ήταν να κέρδιζε ο Ralph Fiennes για το «Κονκλάβιο», αλλά ούτε για ποντάρισμα δεν είναι...
Σκηνοθεσία
- Θα κερδίσει: ανάλογα με το ποια ταινία θα πάρει το Όσκαρ. Αν το πάρει το «Κονκλάβιο», θα κερδίσει τη σκηνοθεσία το μεγαλεπήβολο ή βαρύγδουπο όραμα του Brady Corbet για το «Brutalist». Εκτιμώνται τα οράματα, ενίοτε περισσότερο από το αποτέλεσμα. Αν το πάρει η «Anora», θα κερδίσει και ο σκηνοθέτης της, που δίνει τόνο και ύφος, ο Sean Baker.
- Να ποντάρω σε έκπληξη; Μπα... Αν και θα ψήφιζα τον τίμιο και συνεπή κινηματογραφιστή Mangold του «A Complete Unknown».
Ταινία
- Θα κερδίσει η «Anora», επειδή πήρε μεγάλα βραβεία ενώσεων (οι Κάννες, όπου επίσης κέρδισε, δεν μετράνε σε τέτοια επίπεδα), αλλά το «Κονκλάβιο» είναι ισχυρότατος αντίπαλος, με επίσης κρίσιμα βραβεία μέχρι τώρα, και περισσότερο φιλική προς το κοινό αισθητική και περισσότερο στρογγυλεμένη, αλλά επαρκώς τολμηρή, θεματική.
- Να ποντάρω σε έκπληξη; «A Complete Unknown» τίποτε ψιλά; Αυτή την «Emilia Perez» που έχει τις περισσότερες υποψηφιότητες μήπως; (Σε διαμαρτυρία θα κατέβουμε οι θεατές σε τέτοια περίπτωση, έλεος). Μόνο το «Brutalist» θα ήταν πιθανό, αν τελικά το μεγαλεπήβολο κυριαρχήσει του βαρύγδουπου ως γενική εντύπωση.
* * *
ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ Ψ
Η κλινική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια και ομαδική αναλύτρια Σουζάνα Παπαφάγου γράφει σήμερα για το πώς μπορούμε —και πρέπει— να μένουμε κοντά στο φως. Την ευχαριστούμε πολύ! Ενώ έχει πλέον και τη δική της στήλη, κάθε εβδομάδα μιλά στο Ημερολόγιο για έναν φόβο μας, ένα πρόβλημα, κάτι που μας τρώει και μας ταλαιπωρεί — και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.
Η αντίσταση στο χάος
Η ζωή είναι ένας ιστός από απρόβλεπτα γεγονότα. Πόλεμοι, ατυχήματα, πανδημίες, προσωπικές τραγωδίες — όλα μάς υπενθυμίζουν ότι δεν υπάρχει τίποτε απολύτως σταθερό, τίποτα δεδομένο. Κι όμως, μέσα σε αυτή την αβεβαιότητα, ο άνθρωπος συνεχίζει να ελπίζει. Κρατιέται από μικρές στιγμές — από ένα γέλιο, μια αγκαλιά, έναν ψίθυρο αγάπης. Όταν όλα μοιάζουν να καταρρέουν, η ελπίδα αναδύεται σαν φλόγα σε ένα σκοτεινό τοπίο.
Σκέφτομαι την «Έβδομη Σφραγίδα» του Μπέργκμαν: μέσα στον τρόμο της πανώλης, οι σαλτιμπάγκοι επιλέγουν να ζήσουν. Τρώνε, γελούν, παίζουν, χορεύουν. Δεν αρνούνται το σκοτάδι γύρω τους, αλλά δεν το αφήνουν και να τους καταπιεί. Ίσως αυτό είναι το μυστικό της επιβίωσης: να κρατιέσαι από το φως της στιγμής, ακόμα και όταν ξέρεις πως η νύχτα πλησιάζει.
Το φως δεν είναι πάντα εύκολο να βρεθεί, αλλά μπορείς πάντα να το δημιουργήσεις. Και, όσο υπάρχουν άνθρωποι που επιλέγουν να ελπίζουν, το σκοτάδι δεν θα νικήσει.
Για να μένεις στο φως:
- Ζήσε το παρόν. Οι σαλτιμπάγκοι δεν περίμεναν την τέλεια στιγμή για να ζήσουν. Το «τώρα» είναι το μόνο που έχουμε. Αν μάθουμε να το τιμούμε, ακόμα και οι πιο σκοτεινές στιγμές φωτίζονται από μικρές αναλαμπές χαράς.
- Δημιούργησε, ακόμα και μέσα στο χάος. Η τέχνη, το παιχνίδι, η δημιουργικότητα μπορεί να μην αλλάξουν τη μεγάλη εικόνα, αλλά αλλάζουν εμάς. Γράψε, χόρεψε, τραγούδησε, χρωμάτισε τον κόσμο σου. Έτσι ξεγελάμε τον χρόνο, έτσι κλέβουμε μικρές στιγμές από τη φθορά.
- Συνδέσου με τους ανθρώπους. Μια αγκαλιά, ένα βλέμμα, μια συζήτηση αρκούν για να μας υπενθυμίσουν πως δεν είμαστε μόνοι. Σε κάθε κρίση, η ανθρώπινη σύνδεση είναι αυτή που μας κρατά όρθιους.
- Δες τη ζωή σαν ένα παιχνίδι ισορροπίας. Όπως οι ακροβάτες, μαθαίνουμε να περπατάμε στο τεντωμένο σκοινί της ζωής. Η πτώση είναι πιθανή, αλλά αν κοιτάμε το φως αντί για το κενό, η διαδρομή γίνεται πιο όμορφη.
Το φως δεν είναι πάντα εύκολο να βρεθεί, αλλά μπορείς πάντα να το δημιουργήσεις. Και, όσο υπάρχουν άνθρωποι που επιλέγουν να ελπίζουν, το σκοτάδι δεν θα νικήσει.
* * *
UNITED 24
Για να νιώσει καλύτερα, πιο πλήρης, πιο ευτυχής, πιο κοντά σε κάποιες θεμελιώδεις αξίες της ζωής, ή απλώς επειδή έτσι πιστεύει πως πρέπει, ίσως κάποιος θέλει να βοηθήσει, έστω και συμβολικά, τον αγώνα της Ουκρανίας ενάντια στον κατακτητή — αγώνα που δίνει μόνη αυτή εκ μέρους όλης της ηπείρου.
Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για να το κάνει, αλλά σίγουρα ο πιο γρήγορος και άμεσος είναι δίνοντας ένα ποσό, οσοδήποτε μικρό (εξ ου και το «συμβολικά»), μέσω τού United 24, της επίσημης πλατφόρμας του ουκρανικού κράτους για δωρεές. Το United 24 χρηματοδοτεί μία σειρά από σημαντικά, εξαιρετικά κρίσιμα και υπερεπείγοντα έργα —από την αγορά αμυντικών ντρόουν μέχρι το ξαναχτίσιμο ενός βομβαρδισμένου σχολείου—, που όλα τους μπορείτε να τα δείτε εδώ, για να διαλέξετε αν θέλετε.
Καμία δωρεά δεν πάει χαμένη, ούτε ένα σεντς δεν χάνεται.
* * *
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Henrik Fexeus, «Η θυσία» (μετάφραση Αγγελική Νάτση, Εκδόσεις Μεταίχμιο)
Αναρωτιέμαι πόσοι συγγραφείς crime λογοτεχνίας θα αρχίσουν να ζηλεύουν παθολογικά τον Φεξίους, καθώς δεν είναι (πια) μόνο αυτός που επέλεξε η Καμίλα Λάκμπεργκ για συνεργάτη της σε μια μπεστ-σέλερ σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων, αλλά εγκαινιάζει με τη «Θυσία» και τη δική του σειρά. Ένα βιβλίο-ορισμός τού πώς (πρέπει να) γράφονται τα αστυνομικά, καθώς δεν του λείπει κυριολεκτικά τίποτε. Ενδιαφέροντες και πολυδιάστατοι χαρακτήρες, μια σφιχτοδεμένη πλοκή που διαφέρει από τα συνήθη αναμασήματα, μυστικά, αποκαλύψεις και ανατροπές που σε αφήνουν άφωνο. Δεν είναι ένα «απλό» βιβλίο αυτό. Οι φαν του είδους θα το απολαύσουν, και θα περιμένουν με αγωνία τη συνέχεια της σειράς.
- Διαβάστε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από το βιβλίο:
Ο Σάντρο περιμένει υπομονετικά μέχρι να ξυπνήσει ο Μπένγι, που ήταν ακόμη λιπόθυμος όταν τον έδεσε μαζί με τον καινούργιο στην καρέκλα της κουζίνας με κολλητική ταινία. Τον θέλει ξύπνιο. Κάτω από το παράθυρο της κουζίνας υπάρχει ένα μικρό πάρκο και το διαμέρισμα είναι όσο ψηλά χρειάζεται ώστε ο φθινοπωρινός ήλιος να βρίσκει τον δρόμο του μέσα από το παράθυρο. Στο περβάζι στέκεται μια γλάστρα μ’ ένα όμορφο φυτό με πράσινα φύλλα σε διαφορετικά σχέδια. Ο Σάντρο εξακριβώνει ότι είναι Maranta «Lemon Lime», μια ελαφρώς πιο ασυνήθιστη παραλλαγή καλαθέας. Η μητέρα του Μπένγι ξέρει από φυτά. Νιώθει το χώμα στη γλάστρα. Είναι στεγνό. Πάει στη βρύση και βάζει νερό σ’ ένα ποτήρι. Η δική του μητέρα τον μύησε στον μυστικό κόσμο των λουλουδιών όταν ήταν ακόμη μικρός. Τα φυτά είναι κάτι πολύ περισσότερο από τη συνηθισμένη τυπική ορχιδέα του σουηδικού σούπερ μάρκετ, αλλά είναι τρομακτικό το πόσο λίγοι άνθρωποι νοιάζονται. Ο Σάντρο τρέφει απόλυτο σεβασμό για όσους πραγματικά προσπαθούν. Ρίχνει το νερό στη γλάστρα, για να υγρανθεί τουλάχιστον το χώμα. Η μητέρα του Μπένγι θα έχει πολλά άλλα να σκεφτεί, όταν γυρίσει σπίτι. Μετακινεί το φυτό, για να μη στέκεται απευθείας στο φως του ήλιου που λαμπυρίζει πάνω σε μια στοίβα παιδικές ζωγραφιές στο τραπέζι της κουζίνας. Ο Μπένγι έχει προφανώς τουλάχιστον ένα μικρότερο αδερφάκι. Όχι ότι ο αμούστακος γκάνγκστερ στην καρέκλα είναι πολύ μεγάλος. Ο Σάντρο θα έλεγε ότι ο Μπένγι είναι δεκαεφτά. Ίσως δεκαοχτώ. Σίγουρα όχι πάνω από δεκαεννέα. Πρακτικά, είναι παιδί. Αλλά αυτό δεν είναι δικό του πρόβλημα. Θα μπορούσε να μην είναι ο Μπένγι, αλλά οποιοσδήποτε από τη συμμορία του, αυτός όμως ήταν πιο εύκολο να αιφνιδιαστεί. Για κακή του τύχη.
- Νά και το οπισθόφυλλο:
Ο τριανταπεντάχρονος προγραμματιστής Ντάβιντ Λουντ ζει μια ήσυχη, μοναχική ζωή, η σχέση του με τη μητέρα του είναι ανύπαρκτη και επισκέπτεται τακτικά τον ψυχολόγο του. Η ηρεμία του διαταράσσεται όταν μια άγνωστη επικοινωνεί μαζί του και ισχυρίζεται ότι έχει πληροφορίες για την παιδική του ηλικία και θέλει να τον συναντήσει. Ο Ντάβιντ προσπαθεί να αγνοήσει το μήνυμα, επειδή όμως δεν έχει αναμνήσεις από τα πρώτα δώδεκα χρόνια της ζωής του, υποκύπτει στην περιέργεια και απαντά. Όταν η γυναίκα εξαφανίζεται ξαφνικά, ο Ντάβιντ γίνεται ο βασικός ύποπτος για την εξαφάνισή της, ενώ ταυτόχρονα κάποιος τον κυνηγά, μαζί με όσους νοιάζεται. Το ρολόι μετράει αντίστροφα κι εκείνος πρέπει να μάθει πώς συνδέονται όλα αυτά με τις δικές του χαμένες παιδικές αναμνήσεις. Στη σκιά μιας δεκαετίας γεμάτης σκοτεινά μυστικά και μιας χαμένης παιδικής ηλικίας, κρύβονται ισχυροί παίκτες που είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια. Ποιος είναι ο Ντάβιντ Λουντ και γιατί του έκλεψαν τα παιδικά του χρόνια.
- Και ένα μικρό βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Henrik Fexeus (Χένρικ Φεξίους) είναι ο διασημότερος και πιο περιζήτητος ομιλητής της Σουηδίας και βραβευμένος πνευματιστής. Έχει πραγματοποιήσει εκπληκτικά ψυχολογικά πειράματα στην τηλεόραση και έγινε ευρέως γνωστός το 2007 με το πρώτο του βιβλίο «Η τέχνη να διαβάζεις τη σκέψη. Μάθε τη γλώσσα του σώματος για να πείθεις». Τα τέσσερα επόμενα βιβλία του σημείωσαν μεγάλη επιτυχία, απέσπασαν αρκετά βραβεία, έχουν πουλήσει πάνω από 1,5 εκατομμύριο αντίτυπα και έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες. Ο Fexeus είναι επίσης αναγνωρισμένος ως ένας από τους κορυφαίους ειδικούς παγκοσμίως στη γλώσσα του σώματος. Υπογράφει με την Camilla Lackberg την ανατριχιαστική αστυνομική τριλογία με το εκκεντρικό δίδυμο Βίνσεντ και Μίνα.
Βρείτε το εδώ, ή στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σας, ή όπου αλλού σάς αρέσει να προμηθεύεστε τα βιβλία σας.
* * *
Το Ημερολόγιο κυκλοφορεί τρεις φορές την εβδομάδα: κάθε Σάββατο, κάθε Κυριακή, και κάθε Τετάρτη. Στείλτε μας μέιλ αν θέλετε κάτι — οτιδήποτε. Σας ευχαριστούμε πολύ.