Πολεις

Αυτές είναι οι πόλεις με τις περισσότερες κάμερες επιτήρησης

Το 55% των ανθρώπων ζουν στις πόλεις: η υπερσυγκέντρωση του πληθυσμού και τα προβλήματα που απορρέουν από αυτή έχει οδηγήσει στην ηλεκτρονική επιτήρηση

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Η πληθυσμιακή πυκνότητα και οι πόλεις με την πιο συστηματική ηλεκτρονική επιτήρηση.

Μετά το 2007 ο πληθυσμός των πόλεων ξεπέρασε τον πληθυσμό της υπαίθρου. Εκείνη τη χρονιά, 3,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν στις πόλεις και άλλα 3,3 δισεκατομμύρια στα χωριά. Σήμερα το 55% του παγκόσμιου πληθυσμού θεωρείται «αστικός»· το 2050 αναμένεται να φτάσει το 68%. Σήμερα 34 μεγαλουπόλεις θεωρούνται «megacities» με πληθυσμό πάνω από 10 εκατομμύρια. Αυτή η πληθυσμιακή πυκνότητα συνοδεύεται από όλο και πιο συστηματική ηλεκτρονική επιτήρηση με την Κίνα να έρχεται πρώτη: επειδή έχει τουλάχιστον 9 «megacities» αλλά και επειδή είναι τέτοια η φύση του κινεζικού καθεστώτος. Αν και η Κίνα δεν δημοσιεύει στοιχεία σχετικά με την επιτήρηση, πιστεύεται ότι από το ένα δισεκατομμύριο κάμερες επιτήρησης που υπάρχουν στον κόσμο  το 54% βρίσκονται στην Κίνα. Δηλαδή, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η Κίνα έχει 540 εκατομμύρια κάμερες, 373 ανά 1.000 κατοίκους— ο αριθμός ακούγεται εξωφρενικός, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι το 63% των Κινέζων ζουν σε πόλεις κι ότι τα συστήματα επιτήρησης είναι απολύτως αποδεκτά από το ευρύ κοινό.

Κάμερα παρακολούθησης στο Χονγκ Κονγκ © Chan Long Hei/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Η Ινδία είναι η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο και διαθέτει τις περισσότερες κάμερες επιτήρησης μετά την Κίνα. Οι ινδικές αρχές πιστεύουν ότι αυτά τα συστήματα μειώνουν την εγκληματικότητα, ιδιαίτερα τη βία εναντίον των γυναικών. Τρίτη σε επιτήρηση έρχεται η Ρωσία, ενώ από την αμερικανική πλευρά η πιο επιτηρούμενη πόλη είναι το Λος Άντζελες, κυρίως διότι με τις κάμερες προσπαθεί να αποτρέψει τα εγκλήματα «περιουσίας». Στις πλούσιες συνοικίες, όπως το Μπέβερλι Χιλς, αντιστοιχούν πάνω από 60 κάμερες ανά 1.000 κατοίκους.

Αυτό είναι το Top 10 των πιο επιτηρούμενων πόλεων (εκτός των κινεζικών)

  1. Η Ιντόρ με περίπου 3,2 εκατομμύρια κατοίκους, στην ομώνυμη επαρχία στα δυτικά της ινδικής πολιτείας Μαντία Πραντές.
  2. Το Χιντεραμπάντ με περίπου 10 εκατομμύρια στην ινδική πολιτεία Τελαγκάνα.
  3. Το Νέο Δελχί με πληθυσμό πάνω από 16 εκατομμύρια (μαζί με τα περίχωρα).
  4. Η Τσεννάι, περισσότερο γνωστή ως Μαντράς, πρωτεύουσα της ομοσπονδιακής πολιτείας Ταμίλ Ναντού και ο δεύτερος σε κίνηση εμπορικός λιμένας της ανατολικής Ινδίας μετά την Καλκούτα. Πληθυσμός 11 εκατομμύρια.
  5. Σιγκαπούρη (πληθυσμός 6 εκατομμύρια)
  6. Μόσχα (12 εκατομμύρια)
  7. Βαγδάτη (7 εκατομμύρια)
  8. Λονδίνο (9 εκατομμύρια)
  9. Αγία Πετρούπολη (5 εκατομμύρια)
  10. Λος Άντζελες (3,9 εκατομμύρια)