Πολεις

Ο Σταμάτης Λάσκος δημιούργησε την πρώτη τοιχογραφία για το τσίπουρο στον Βόλο

Το έργο «Στην υγειά μας» αποκτά μία νέα ζωή

Δημήτρης Αθανασιάδης
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ο εικαστικός Σταμάτης Λάσκος, η τοιχογραφία που δημιούργησε για το τσίπουρο στον Βόλο και η πρόσκληση για τα γενέθλια του τσιπουράδικου Mezen.

Από τους πλέον αναγνωρίσιμους εικαστικούς της νέας γενιάς για το στιλ του – το οποίο τον οδήγησε σε μεγάλες συνεργασίες στο εξωτερικό όπως αυτή με την Jordan Nike Inc ή το New Yorker, ο Σταμάτης Λάσκος δημιουργεί τις παραμορφωμένες εικόνες του χωρίς να ξεχνά τους street art κώδικες που έμαθε ως Sive αλλά και χωρίς να εγκλωβίζεται σε αυτούς. Κι αν έχει ταξιδέψει σε χώρες όπως στις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ισπανία, την Ολλανδία και τη Δανία, για να ζωγραφίσει σε μεγάλες επιφάνειες, επιστρέφει χωρίς να μεγαλοπιάνεται πάντα στον αγαπημένο του Βόλο – όπου διδάσκει τα τελευταία χρόνια καλλιτεχνικά σε σχολική μονάδα Ειδική Αγωγής.

H τοιχογραφία του Σταμάτη Λάσκου «Στην υγειά μας» στο τσιπουράδικο Mezen στον Βόλο

Έτσι η τοιχογραφία που δημιούργησε για το γνωστό τσιπουράδικο του Βόλου Mezen, όταν ξεσπούσε η πανδημία και ξεκινούσε η εφαρμογή μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, φέρνει τώρα τους ανθρώπους πιο κοντά με τίτλο την πρόποση «Στην υγειά μας» και με πρωταγωνιστή το απόσταγμα με τη μακραίωνη παράδοση.

«Το έργο αποτελεί μια συνέχεια στη συνεργασία μου με το τσιπουράδικο του Βόλου, Mezen, όπου έχει πραγματοποιηθεί και μια τοιχογραφία στον εσωτερικό χώρο τον Μάρτιο του 2020. Κεντρικό θέμα και τις δυο φορές το μπουκαλάκι τσίπουρου και κάποιες μικρές ιστορίες ενταγμένες μέσα του! Με αφορμή τα φετινά ένατα γενέθλια του Mezen στα καλύβια κυνηγών μέσα στο δάσος της Βυζίτσας Πηλίου, μου έγινε η πρόταση να φιλοτεχνήσω τα μπλουζάκια των συμμετεχόντων σεφ αυτής της γιορτής» εξηγεί ο Σταμάτης Λάσκος στην ATHENS VOICE για τη «μεταφορά» του mural «Στην υγειά μας» με λάδι σε χαρτί. Με τη μόστρα να ξεχωρίζει χάρη στην επιμήκη διάσταση που της έδωσε ο εικαστικός.

Προσχέδιο από το έργο του Σταμάτη Λάσκου «Στην υγειά μας», λάδι σε χαρτί, 100 x 70 εκ.

Τα γενέθλια του Mezen στα Καλύβια Πηλίου και το έργο «Στην υγειά μας» του Σταμάτη Λάσκου

Τον Νοέμβριο του 2013 μετά από ένα αντάμωμα σε ένα καλύβι του Πηλίου ανοίγει τις πόρτες του το Mezen στον Βόλο, το τσιπουράδικο που επαναπροσδιόρισε την έννοια του μεζέ και διέδωσε την κουλτούρα των ελληνικών αποσταγμάτων εντός κι εκτός συνόρων.

Κάθε χρόνο την ίδια εποχή ο γαστρονομικός θίασος όπως ονομάζει την παρέα που έχει σχηματίσει το Mezen, γιορτάζει τα γενέθλιά του με ένα αντάμωμα στο δάσος γεμάτο μαγειρικές σε ξύλα, τροφοσυλλογή, καζανέματα, αγάπη και τσίπουρο.

Τα γενέθλια του Mezen στα Καλύβια Πηλίου

Είναι η ευκαιρία της κοινότητας να γειωθεί γιορτάζοντας τον ερχομό του χειμώνα και την έναρξη της αποστακτικής περιόδου. O τρόπος να μοιραστεί ελεύθερα την αγάπη της για τη μνήμη της γεύσης και τη δημιουργικότητά της σε ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από το άγχος της καθημερινότητας και της ατομικής προβολής. Είναι η κορυφαία συλλογική στιγμή της χρονιάς.

Η εμπειρία των παριστάμενων ανθρώπων της γαστρονομίας περιγράφεται ως once in a lifetime με αποτέλεσμα τα γενέθλια του Mezen να θεωρούνται το πιο hot underground γαστρονομικό event της χώρας μας τα τελευταία εννιά χρόνια καθώς οι προσκλήσεις απευθύνονται την τελευταία σχεδόν στιγμή και το σημείο ανακοινώνεται στους παριστάμενους μετά την άφιξή τους στο Πήλιο.

Τα γενέθλια του Mezen στα Καλύβια Πηλίου

Τα φετινά ένατα γενέθλια του Mezen αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης τόσο για τον Σταμάτη Λάσκο που φιλοτέχνησε τα μπλουζάκια των συμμετεχόντων σεφ όσο και για τον σκηνοθέτη Νίκο Φυτά που το επέλεξε ως θέμα γαστρονομικού μικρού μήκους ντοκιμαντέρ.