- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
«Καμπάνα» 10 εκατ. ευρώ στην Πορτογαλία από την ΕΕ για την προστασία της βιοποικιλότητας
Τι αναφέρει η απόφαση
«Καμπάνα» 10 εκατ. ευρώ στην Πορτογαλία από την ΕΕ για την προστασία της βιοποικιλότητας - Τι αναφέρει η απόφαση
Η Πορτογαλία καλείται να καταβάλει πρόστιμο ύψους 10 εκατ. ευρώ από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς δεν συμμορφώθηκε με την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία που προβλέπει την προστασία της βιοποικιλότητας.
Παράλληλα, το δικαστήριο επέβαλε ημερήσια χρηματική ποινή 41.250 ευρώ έως ότου η χώρα εφαρμόσει προηγούμενη απόφαση του 2019.
Σύμφωνα με την απόφαση, πρόκειται για το μέγιστο πρόστιμο που μπορούσε να επιβληθεί, με στόχο να πιεστεί η Πορτογαλία να τερματίσει την παράβαση.
Η ημερήσια ποινή αντιστοιχεί σε 750 ευρώ για καθεμία από τις 55 περιοχές που, όπως επισημαίνει το δικαστήριο, εξακολουθούν να μην έχουν λάβει το απαραίτητο καθεστώς προστασίας, παρά το γεγονός ότι η Λισαβόνα είχε διαταχθεί να συμμορφωθεί πριν από επτά χρόνια. Το ποσό θα μειώνεται κατά 750 ευρώ για κάθε περιοχή που θα εντάσσεται στο απαιτούμενο καθεστώς προστασίας.
Σε ανακοίνωσή του το δικαστήριο χαρακτήρισε την παράβαση «ιδιαίτερα σοβαρή», επισημαίνοντας ότι η Πορτογαλία φιλοξενεί πλούσια βιοποικιλότητα, με 99 τύπους οικοτόπων και 335 είδη που προστατεύονται από την ευρωπαϊκή οδηγία για τους οικοτόπους.
«Αυτό που διακυβεύεται για την κοινή φυσική κληρονομιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ιδιαίτερα σημαντικό», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Η υπόθεση αφορά περιοχές που θα έπρεπε να έχουν χαρακτηριστεί ως ειδικές ζώνες διατήρησης, όπως το εθνικό πάρκο Peneda-Gerês, το φυσικό πάρκο Litoral Norte, οι ποταμοί Μίνιο και Λίμα, καθώς και περιοχές όπως το Valongo και η οροσειρά Serra d’Arga.
Η πορτογαλική κυβέρνηση ανέφερε ότι η υπόθεση εκκρεμεί εδώ και δεκαετίες, αλλά υποστήριξε πως το τελευταίο διάστημα έχουν προχωρήσει γρήγορα οι διαδικασίες για τον χαρακτηρισμό των περιοχών και την εφαρμογή σχεδίων διαχείρισης, σημειώνοντας ότι «απομένουν λίγα ακόμη βήματα ώστε η χώρα να συμμορφωθεί πλήρως με την ευρωπαϊκή οδηγία».