Περιβαλλον

Ταξίδι εξερεύνησης σε μια γειτονιά της Αθήνας

Η προσφυγική παραγκούπολη του παρελθόντος εξελίχθηκε μέσα στο χρόνο

Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εδώ και ένα χρόνο περίπου η καλλιτεχνική ομάδα «όχι παίζουμε»/UrbanDig για γειτονιές, επέλεξε μια ιδιαίτερη γειτονιά της Αθήνας για να υλοποιήσει ένα πρότζεκτ που κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «κοινωνικό πείραμα». Ο στόχος της ομάδας, μέσα από το πρότζεκτ Dourgouti Island Hotel, ήταν να κάνει «ανασκαφή των φαντασμάτων του πολιτισμού» της πόλης, να περιηγηθεί στη γειτονιά και μέσα από παραστάσεις και καλλιτεχνική διαχείριση του τόπου και του αρχείου της, να επανα-συστήσει τη γειτονιά στο κοινό.

Το Δουργούτι στο Ν. Κόσμο δεν επιλέχτηκε τυχαία από την ομάδα «όχι παίζουμε». Η προσφυγική παραγκούπολη του παρελθόντος μπορεί να εξελίχθηκε μέσα στο χρόνο και πολλά να άλλαξαν αλλά εκείνο που έμεινε αναλλοίωτο είναι ότι το Δουργούτι εξακολουθεί να είναι φιλόξενο για τους μετανάστες και οι άνθρωποι να συμβιώνουν αρμονικά μεταξύ τους. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του project Dourgouti Island Hotel τρία πανεπιστήμια, δεκάδες ερευνητές, επισκέπτες και κάτοικοι ερεύνησαν τη γειτονιά, τη χαρτογράφησαν και ανακάλυψαν τους πολιτισμικούς θησαυρούς της.

Τα αποτελέσματα της γόνιμης συνεργασίας μεταξύ ακαδημαϊκής κοινότητας και γειτονιάς, παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental και σε μια αίθουσα που έβλεπε στις προσφυγικές πολυκατοικίες του Δουργουτίου. «Με την εκδήλωση αυτή θέλουμε να δείξουμε πως ένα πανεπιστήμιο χτίζει γέφυρες με μια γειτονιά, αλλά και το πώς μια γειτονιά όταν ενεργοποιεί ομάδες ερευνητών μπορεί να εμπνεύσει ενδιαφέρουσες δουλειές που θα αποδώσουν καρπούς για την αναβίωση της» θα πει στην A.V ο Γιώργος Σαχίνης της ομάδας «όχι παίζουμε» και εμπνευστής του όλου πρότζεκτ.

Πάνω από 300 φοιτητές όλο αυτό το διάστημα «είδαν» το Δουργούτι από τη σκοπιά των κοινωνικών επιστημών, της δημοσιογραφίας, της γεωγραφίας, της πολιτικής γης και κατοικίας αλλά και του τουρισμού. Οι 16 καλύτερες ερευνητικές προτάσεις των φοιτητών παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση και οι κάτοικοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Η ατμόσφαιρα θύμιζε συνάντηση φίλων γειτονιάς.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια ιστορική ανασκόπηση της γειτονιάς από το 1922 μέχρι σήμερα και με την ανάδειξη του σημαντικού και γενικά άγνωστου πολιτισμικού κεφαλαίου της, όπως αυτό προέκυψε όλο αυτό το διάστημα των ερευνητικών και πολιτισμικών δράσεων του πρότζεκτ. Είδαμε χάρτες με την οικιστική εξέλιξη της περιοχής, από τις πρώτες παράγκες που χτίστηκαν το 1922 μέχρι τις σημερινές πολυκατοικίες. Είδαμε επίσης χαρτογράμματα που μετατρέπουν το σύγχρονο αστικό ανάγλυφο σε συναισθηματικό, διευρύνοντας τον χώρο των θέσεων που κεντρίζουν τις αισθήσεις των περιπατητών της γειτονιάς. Είδαμε την αποτύπωση του σημερινού σφυγμού της περιοχής, και το σημαντικότερο απ’ όλα είδαμε τι πετυχαίνουν οι άνθρωποι όταν συνεργάζονται μεταξύ τους.

Το Dourgouti Island Hotel όμως δεν τελειώνει εδώ. Όλη αυτή η χωρική πραγματικότητα όπως αποτυπώθηκε θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για την χορογράφο της ομάδας «όχι παίζουμε» Ειρήνης Αλεξίου για να δημιουργήσει τη χορογραφία μιας παράστασης που θα είναι και το κορυφαίο γεγονός της ολοκλήρωσης των δράσεων του Dourgouti Island Hotel τον Ιούνιο του 2015.