Περιβαλλον

Οι ΑΠΕ και στο βάθος η πυρηνική ενέργεια – Η ημερίδα του Clima21

Με εξαιρετικού επιπέδου τοποθετήσεις, μια επί της ουσίας συζήτηση, και με καίριες παρεμβάσεις από το σύνολο των διακεκριμένων ομιλητών πραγματοποιήθηκε η ημερίδα

clima21 team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι ΑΠΕ και στο βάθος η πυρηνική ενέργεια – Στρατηγικές της «πράσινης» μετάβασης: Όσα συζητήθηκαν στην ημερίδα του Clima21

Με εξαιρετικού επιπέδου τοποθετήσεις, μια επί της ουσίας συζήτηση, και με καίριες παρεμβάσεις από το σύνολο των διακεκριμένων ομιλητών πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Οι ΑΠΕ και στο βάθος η πυρηνική ενέργεια – Στρατηγικές της ‘πράσινης’ μετάβασης» που διοργάνωσε το Clima21, με την χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου.

Θέμα της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, στις 20 Μαΐου 2024 στο ΕΙΕ, ήταν εξαιρετικό επίκαιρο μιας και οι επικείμενες ευρωεκλογές (και όχι μόνον) συμπεριλαμβάνουν το ζήτημα ως ισχυρή συνιστώσα: για την Ευρωπαϊκή συνοχή, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, για τον συντονισμένο μετριασμό της Κλιματικής Αλλαγής. (Παρακολουθήστε εδώ τις εργασίες)

Στον πρόλογό του, ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Clima21 Ηλίας Ευθυμιόπουλος σκιαγράφησε το διεθνές σκηνικό ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Υπάρχουν, όπως είπε, μια σειρά από κλάδους και τομείς στους οποίους δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία, αλλά είναι πολύ χρήσιμοι για την ανάπτυξη της τεχνολογίας και καινοτομίας σε μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα, και μάλιστα ενώ βρισκόμαστε σε μια περίοδο αμηχανίας. Κανείς δεν ξέρει ποιος είναι ο ασφαλής δρόμος για τη μετάβαση σε μια εποχή χωρίς ανθρακούχα καύσιμα. Αναφέρθηκε επίσης στο Fitfor55 που δεσμεύει την Ευρώπη να μειώσει στο 55% τις εκπομπές της έως το 2030, αλλά και στους αντίστοιχους στόχους των ΗΠΑ μέσω του IRA.

Στην εισαγωγική ομιλία του, ο Διευθυντής και Πρόεδρος ΔΣ του ΕΙΕ Καθ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασιών για την ανάπτυξη καινοτομίας στον τομέα της κλιματικής αλλαγής. Επιδίωξη του ΕΙΕ είναι να συνδεθεί η βασική έρευνα που γίνεται σε διάφορους κλάδους και τομείς με τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής, όπως η υγεία του ανθρώπινου πληθυσμού και των οικοσυστημάτων, καθώς και η ανάδειξη τεχνολογιών που μπορούν να βοηθήσουν την προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής μέσα από τη μείωση των ανθρακούχων εκπομπών.

«Αιολικά: Η μεγάλη εικόνα στο Αιγαίο» ήταν ο τίτλος της ομιλίας του Γενικού Γραμματέα Ενέργειας του ΥΠΕΝ Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη. Μίλησε για μια «συναρπαστική και πολύ απαιτητική» κατάσταση στην ενέργεια, με τις νέες τεχνολογίες που αναπτύσσονται, και για τη σημασία των εξαγωγών ενέργειας. Ανακοίνωσε επίσης ότι ο πρώτος διαγωνισμός για πιλοτικό υπεράκτιο πάρκο θα γίνει στην Ανατολική Κρήτη το 2026.

Ο Γιώργος Στάμτσης, Αναπληρωτής Γραμματέας του Τομέα Ενέργειας  ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και πρόεδρος της ΕΑΤΑ του Δήμου Αθηναίων, τόνισε την επιτακτική ανάγκη ανάπτυξης των δικτύων, δημιουργίας της «ηλεκτρικής λεωφόρου» προς τη Βόρεια Ευρώπη και αύξησης του ηλεκτρικού χώρου. 

Ο Παναγιώτης Παπασταματίου Γενικός Διευθυντής ΕΛΕΤΑΕΝ, μίλησε για «Τα εμπόδια στη διείσδυση των ΑΠΕ» τις περισσότερες φορές σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας. Όπως αναφέρθηκε στη συζήτηση, ο κύριος παράγοντας είναι ο λαϊκισμός – που είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί – και η ανακολουθία των απόψεων σε επίπεδο πολιτικών κομμάτων.

Ενδιαφέροντα στοιχεία από έρευνες στον «Χώρο των ΑΠΕ» παρουσίασε στην παρέμβασή του ο Γιώργος Κάραλης ερευνητής ΕΜΠ. Είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε πρωτογενή φθηνή ενέργεια και πρέπει να δούμε πολύ προσεκτικά το μίγμα των ΑΠΕ, είπε, δίνοντας παραδείγματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Το “lifting” της πυρηνικής ενέργειας» ήταν το θέμα που ανέλυσε ο Κίμων Χατζημπίρος Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ. Αναφέρθηκε στη νέα γενικά πυρηνικών αντιδραστήρων, τα προβλήματα που συνδέονται με την ανάπτυξή τους και τους σοβαρούς ενδοιασμούς για το κατά πόσον θα έπρεπε να λογίζονται ως εναλλακτική λύση.

«Η ανθρωπογενής κλιματική κρίση πρέπει να κερδηθεί στις πόλεις. Επομένως, είναι απαραίτητη μια διεθνής, προοδευτική συμμαχία δημάρχων και τοπικών ηγετών, για να παίξουμε έναν ρόλο στην ενδυνάμωση του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης που είναι και ο πρώτος βαθμός εγγύτητας με τα προβλήματα της κλιματικής κρίσης. Πρέπει να αφυπνίσουμε την Ευρώπη», σημείωσε ο Δήμαρχος Αθήνας Χάρης Δούκας.

Ανακοίνωσε επίσης τη διοργάνωση της Ακαδημίας Ενέργειας, έναν κύκλο σεμιναρίων επιμόρφωσης σε συνεργασία και με το Clima21, η οποία στη διάρκεια τριών ημερών (27,28,29/5) θα βάλει τα θεμέλια για μια διαρκή επαφή της τοπικής αυτοδιοίκησης σε θέματα  σχετικά με τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων, γραφείων καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας κ.α.

Ο Ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης, γραμματέας του κόμματος Κόσμος, ανέλυσε «Το πολιτικό κλίμα στην Ευρώπη» και τη στάση των ευρω-ομάδων γύρω από τις ΑΠΕ και την ενεργειακή μετάβαση.

Ο Νίκος Μάντζαρης, αναλυτής πολιτικής & συνιδρυτής The Green Tank, παρουσίασε τα σενάρια μετάβασης του τομέα ηλεκτροπαραγωγής, δίνοντας εντυπωσιακά στοιχεία για τις διαφορετικές ταχύτητες απεξάρτησης των χωρών από τα ορυκτά καύσιμα τονίζοντας την έμφαση που πρέπει να δώσει η Ελλάδα στην προσαρμογή των δικτύων της.

Στο φυσικό αέριο ως σωστή ή λάθος μεταβατική επιλογή αναφέρθηκε τέλος ο Κωστής Γριμάνης υπεύθυνος εκστρατείας Ενέργειας & Κλίματος της Greenpeace και παρουσίασε σχετικές μελέτες που μεταξύ άλλων δείχνουν ότι παγκοσμίως συνεχίζονται έργα αξιοποίησης ορυκτών καυσίμων, σε αντίθεση με την περίφημη αναφορά του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας το 2021 ότι για να διατηρήσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου κανένα νέο έργο ορυκτού καυσίμου δεν πρέπει να προχωρήσει.

Οι εργασίες της ημερίδας μεταδόθηκαν σε live streaming και είναι διαθέσιμες εδώ.

Στην κεντρική φωτογραφία απεικονίζονται: (από δεξιά) Ο Πρόεδρος του ΕΙΕ Καθ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο Πέτρος Κόκκαλης Ευρωβουλευτής, Γραμματέας του κόμματος Κόσμος, ο Δήμαρχος Αθήνας Χάρης Δούκας, ο Βασίλης Τσολακίδης (Βιοαρχιτέκτονας, σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού για το Περιβάλλον, την Ενέργεια και το Κλίμα), η Μαρία Μπέσκου (σύμβουλος επιχειρήσεων σε θέματα Ενέργειας) και ο Νίκος Μάντζαρης (αναλυτής πολιτικής & συνιδρυτής The Green Tank).

Δείτε περισσότερα άρθρα σχετικά με την κλιματική αλλαγή στο www.clima21.gr