Κλιματική αλλαγή και Βιωσιμότητα
© Unsplash
Περιβαλλον

Τι είναι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία;

Πώς σκοπεύει η Ευρώπη να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050
341667-710504.jpg
Ζένια Πιττακή
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία: Τι λέει η νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2019 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τον Νοέμβριο του 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κήρυξε κατάσταση κλιματικής έκτακτης ανάγκης, καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσαρμόσει όλες τις προτάσεις της σύμφωνα με τον στόχο των 1,5 °C για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη και να διασφαλίσει τη σημαντική μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου. Σε απάντηση, η Επιτροπή παρουσίασε τον Δεκέμβριο του 2019 την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, έναν χάρτη πορείας για την μετάβαση σε μια κλιματική ουδέτερη Ευρώπη έως το 2050 και ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Τι είναι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι ένα σύνολο πολιτικών πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που πρωταρχικό στόχο έχουν να καταστήσουν την Ευρώπη ουδέτερη για το κλίμα το 2050. Θα υποβληθεί επίσης σχέδιο αξιολόγησης επιπτώσεων για την αύξηση του στόχου μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ για το 2030 σε τουλάχιστον 50% και προς 55% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Αυτός ο ενδιάμεσος στόχος μείωσης εκπομπών το 2030 αντιπροσωπεύει μεσοσταθμική παγκόσμια μείωση, ενώ οι προηγμένες οικονομίες αναμένεται να συνεισφέρουν περισσότερο.

Το σχέδιο είναι η επανεξέταση κάθε υφιστάμενου νόμου σχετικά με τα πλεονεκτήματα του κλίματος και επίσης η εισαγωγή νέας νομοθεσίας για την κυκλική οικονομία, την ανακαίνιση κτιρίων, τη βιοποικιλότητα, τη γεωργία και την καινοτομία.

Οι ακόλουθες στατιστικές επισημαίνουν τα ζητήματα που σχετίζονται με το κλίμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση:

  • Όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα προβλέπεται να διπλασιαστούν έως το έτος 2030, ενώ η θερμοκρασία της Ευρώπης αναμένεται να αυξηθεί κατά 2-3 ° C τη θερινή περίοδο.
  • Η Ευρώπη είναι υπεύθυνη για σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων που καταστρέφουν το όζον.
  • Περισσότερο από το 50% όλων των επιφανειακών εκτάσεων όπου τα οικοσυστήματα βρίσκονται στην Ευρώπη παρουσιάζονται απειλές από προβλήματα διαχείρισης και πιέσεις.
  • Κατά μέσο όρο, 700.000 εκτάρια δασικών εκτάσεων καίγονται ετησίως από πυρκαγιές «που συχνά προκαλούνται από κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση των δασών.
Κλιματική αλλαγή και Βιωσιμότητα
© Unsplash

© Unsplash

Απρόοπτα με την ενέργεια στο σπίτι
© Pexels

Οι στόχοι και τα οφέλη της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε το νόμο για το κλίμα στις 24 Ιουνίου 2021, καθιστώντας νομικά δεσμευτικό τον στόχο μείωσης των εκπομπών κατά 55% έως το 2030 και επίτευξης κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Το γεγονός αυτό αναμένεται να διευκολύνει την ενσωμάτωση των στόχων στη νομοθεσία, επιφέροντας οφέλη όπως: καθαρότερος αέρας, νερό και έδαφος, μείωση του ενεργειακού κόστους, ανακαίνιση σπιτιών, καλύτερες δημόσιες συγκοινωνίες και περισσότεροι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, λιγότερο απόβλητα, πιο υγιεινά τρόφιμα και καλύτερη υγεία για τις σημερινές και μελλοντικές γενιές.

Σημαντικό θα είναι το όφελος και για τις επιχειρήσεις, καθώς θα δημιουργηθούν ευκαιρίες σε περιοχές στις οποίες η Ευρώπη θέλει να θέσει παγκόσμια πρότυπα. Αναμένεται επίσης να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, για παράδειγμα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων και διαδικασιών.

Απρόοπτα με την ενέργεια στο σπίτι
© Pexels

© Pexels

Μείωση των εκπομπών από τη βιομηχανία, τις μεταφορές και άλλους τομείς

Το πρώτο εξάμηνο του 2023 ενέκρινε τα ακόλουθα αρχεία:

  • την αναθεώρηση του συστήματος εμπορίας εκπομπών (EU ETS), ώστε να συμπεριλάβει ρυπογόνους τομείς, όπως τα κτίρια και τις οδικές μεταφορές από το 2027 (στο ETS II) και τις θαλάσσιες μεταφορές. Οι μεταρρυθμίσεις θα καταργήσουν σταδιακά τα δωρεάν δικαιώματα για τις αερομεταφορές έως το 2026 και θα προωθήσουν τη χρήση βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων
  • επανεξέταση του αποθεματικού σταθερότητας της αγοράς για την αντιμετώπιση της διαρθρωτικής ανισορροπίας μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης δικαιωμάτων στο EU ETS
  • την εφαρμογή του μέσου διαρροής άνθρακα που θα θέσει τιμή άνθρακα στα εισαγόμενα αγαθά από βιομηχανίες έντασης άνθρακα εκτός ΕΕ για την αντιμετώπιση της μετεγκατάστασης σε χώρες με λιγότερο φιλόδοξους κλιματικούς στόχους
  • καταμερισμός προσπάθειας μεταξύ των χωρών της ΕΕ για την αύξηση των εθνικών στόχων για τη μείωση των εκπομπών - σε τομείς που δεν καλύπτονται από το ΣΕΔΕ, ιδίως τις μεταφορές, τη γεωργία, τα κτίρια και τη διαχείριση αποβλήτων - από 29% σε 40% έως το 2030
  • την ενίσχυση των κανόνων για την αύξηση της απομάκρυνσης του άνθρακα στον τομέα της χρήσης γης, της αλλαγής χρήσης γης και της δασοκομίας
  • πρόταση για τη διασφάλιση ότι τα νέα αυτοκίνητα και τα φορτηγά στην ΕΕ παράγουν μηδενικές εκπομπές CO2 το 2035
  • αναθεώρηση των δικαιωμάτων εκπομπών για τις αερομεταφορές, ώστε να συμπεριληφθούν στο σύστημα όλες οι πτήσεις που αναχωρούν από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και μια πιθανή λύση για τις πτήσεις εκτός ΕΕ (γνωστές ως Corsia) Οι ευρωβουλευτές πρόκειται να ψηφίσουν για τις τελικές αναθεωρήσεις των υποδομών καυσίμων, των αεροπορικών και θαλάσσιων καυσίμων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τους επόμενους μήνες.
Γυναίκα ανάμεσα σε φυτά
© Pexels/ Kourosh Qaffari

© Pexels/ Kourosh Qaffari

Δημιουργία κονδυλίων της ΕΕ για τη στήριξη των νοικοκυριών στην πράσινη μετάβαση

Η Βουλή ενέκρινε την εφαρμογή Ταμείου Κοινωνικού Κλίματος που χρηματοδοτείται από τη δημοπρασία επιδομάτων ETS, για τη διασφάλιση δίκαιης ενεργειακής μετάβασης βοηθώντας ευάλωτα νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις και χρήστες των μεταφορών να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή φτώχεια και την κινητικότητα.

Ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας

Επιπλέον, τον Μάρτιο του 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το σχέδιο δράσης της ΕΕ για την κυκλική οικονομία, το οποίο περιλαμβάνει μέτρα που προωθούν την κυκλικότητα στις μεθόδους παραγωγής, τη βιώσιμη κατανάλωση και τη μείωση των αποβλήτων για προϊόντα στα διάφορα στάδια του κύκλου ζωής τους. Θα επικεντρωθεί στα εξής:

  • Ηλεκτρονικά προϊόντα και ΤΠΕ
  • Μπαταρίες και οχήματα
  • Συσκευασίες και πλαστικά
  • Υφάσματα
  • Κατασκευές και κτίρια
  • Τροφική αλυσίδα

Με πληροφορίες από το www.europarl.europa.eu

Δειτε περισσοτερα