Περιβαλλον

Η βιώσιμη ανάπτυξη και οι πρακτικές Κοινωνικής Υπευθυνότητας αποτελούν καθημερινότητα της KPMG

Δράσεις που δημιουργούν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και το περιβάλλον

Μαριάννα Μανωλοπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 874
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αφιέρωμα ΕΚΕ και Περιβάλλον 2023:KPMG- Η βιώσιμη ανάπτυξη και οι πρακτικές Κοινωνικής Υπευθυνότητας που υιοθετεί η εταιρεία

Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα που κινητοποιεί την κοινωνία των πολιτών και τις επιχειρήσεις προς την υιοθέτηση νέων βιώσιμων πρακτικών για το περιβάλλον. Η εταιρεία KPMG, ένας παγκόσμιος οργανισμός με 50 χρόνια δράσης στην Ελλάδα, παρέχει μέσω 4 εταιρειών ολοκληρωμένες ελεγκτικές, φορολογικές, λογιστικές, νομικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ελληνικές και διεθνείς εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Aναγνωρίζοντας, επομένως, τη σημασία των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και διακυβερνητικών ζητημάτων, ενσωματώνει στη λειτουργία της ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αειφορίας ESG. Στο ESG «ταξίδι» της μοιράζεται και δεσμεύεται μέσα από το σχέδιο «Our Impact Plan: Greece», τις επιτεύξεις και τις φιλοδοξίες για το μέλλον πάνω σε 4 κατηγορίες: Πλανήτης, Άνθρωποι, Ευημερία και Διακυβέρνηση, ώστε να οδηγηθεί σε μια ακόμη πιο πράσινη πορεία μέσα από μια σειρά πρακτικών και δράσεων που ενισχύουν τον περιβαλλοντικό χαρακτήρα της.

Η πρωτοποριακή εταιρεία στοχεύει στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακά της έως το 2030, γι’ αυτό και μετρά τις εκπομπές της ώστε να κατανοήσει από πού ξεκινούν και την τελευταία διετία υπολογίζει και το κόστος μετακίνησης των εργαζομένων της, με βάση τους μέσους όρους της Ε.Ε. Ακόμη, με την έναρξη του Covid-19, βρήκε «εξυπνότερους» και φιλικότερους προς το περιβάλλον τρόπους λειτουργίας. Για παράδειγμα, προωθεί τις τηλεδιασκέψεις, όταν είναι δυνατόν, μειώνοντας το σχετικό κόστος μετακινήσεων. Η σημαντική μείωση των εκπομπών CO2 πρόκειται να ενισχυθεί και με τη μετακόμιση της εταιρείας στο νέο κτίριο γραφείων της που βρίσκεται κοντά σε κόμβους μέσων μαζικής μεταφοράς και έχει πιστοποίηση LEED Gold. Τα νέα γραφεία στη Λεωφ. Συγγρού θα διαθέτουν επίσης χώρους στάθμευσης ποδηλάτων και σταθμούς ηλεκτρικής φόρτισης για να ενισχυθεί η χρήση υβριδικών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Μέλη της ομάδας της KPMG , σε εκδήλωση για τη WfC

Όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιδόσεις της, η εταιρεία αναζητά τρόπους να μειώσει την κατανάλωση νερού της, ενώ εξασφαλίζει και τη μείωση χρήσης χαρτιού προωθώντας τη χρήση περισσότερων ψηφιακών εργαλείων. Από το 2019, η κατανάλωση χαρτιού της εταιρείας έχει μειωθεί κατά περίπου 60%, σε 4,7 τόνους. Επιπλέον, στους χώρους της υπάρχουν ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης για χαρτί, πλαστικό, μπαταρίες, παλιό τεχνολογικό εξοπλισμό και φορητούς υπολογιστές. Το 2022 ανακύκλωσαν περισσότερους από 6,7 τόνους υλικών.

Οι περιβαλλοντικές δράσεις της KPMG

Παράλληλα, «Δίνοντας Ζωή» στο Ντράφι της Αττικής, οι εργαζόμενοι της KPMG φύτεψαν πάνω από 150 δέντρα με τη βοήθεια της WE4ALL σε μια περιοχή με χαμηλή βλάστηση που επλήγη από τις πυρκαγιές του 2022, προστατεύοντάς την από εδαφοδιάβρωση. Η KPMG συνεχίζει για δεύτερη χρονιά τη στήριξή της στην οργάνωση WE4ALL, με την οποία έχουν συνδράμει στη φύτευση πάνω από 2.000 δέντρων σε όλη την Ελλάδα.

Συνεχίζοντας τις περιβαλλοντικές δράσεις, για ακόμη μια χρονιά, στελέχη της KPMG καθάρισαν εθελοντικά, στις 21 Οκτωβρίου 2022, την πολυσύχναστη παραλία Εδέμ στο Παλαιό Φάληρο, συγκεντρώνοντας μεγάλο αριθμό σκουπιδιών και ανακυκλώσιμων ειδών – συνολικά 40 κιλά απορριμμάτων και 5 κιλά ανακυκλώσιμων υλικών. Επιπρόσθετα, η ομάδα της KPMG έγινε κομμάτι της λύσης στο μεγάλο πρόβλημα ρύπανσης που αντιμετωπίζουν οι ακτές συμμετέχοντας για τέταρτη φορά στην εκστρατεία «Παίρνω μέρος, γίνομαι η λύση» της HELMEPA. Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των ενεργειών Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας και σε συνέπεια με τον 14ο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών «Ζωή στο νερό».

Δράση δεντροφύτευσης στο Ντράφι

Παράλληλα, η εταιρεία με στόχο να δημιουργήσει ένα θετικό και μετρήσιμο αντίκτυπο στην κοινωνία και στη γυναικεία ενδυνάμωση, υποστηρίζει μια ελληνική αποστολή ευαισθητοποίησης για το κλίμα στην Ανατολική Αφρική. Η αποστολή αποτελεί μέρος της έρευνας του οργανισμού AWomanCanBe.org για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στις γυναίκες του κόσμου.

Γίνεται αντιληπτό ότι η KPMG με καθήκον και ευθύνη διατηρεί τη δέσμευσή της να προωθεί δράσεις που ενισχύουν τον περιβαλλοντικό της χαρακτήρα, σύμφωνα πάντοτε με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Η αναστροφή της περιβαλλοντολογικής καταστροφής και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αποτελούν προτεραιότητά της, προκειμένου να προστατεύσει το περιβάλλον, να αλλάξει συνήθειες και να αποκτήσει νέες, πιο ωφέλιμες για τις μελλοντικές γενιές.