- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Η «Μητέρα των Δράκων» μιλά για το σχέδιο αναπαραγωγής των Κόμοντο
Η μεγαλύτερη σαύρα του πλανήτη απειλείται με εξαφάνιση
Δράκος Κόμοντο - Τα γεννητούρια σε Ζωολογικό Κήπο της Ισπανίας
Πέντε Δράκοι του Κόμοντο γεννήθηκαν στον ζωολογικό κήπο της Φουενχιρόλα, στην πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια αναπαραγωγής της μεγαλύτερης σαύρας στον κόσμο -είδος που απειλείται με εξαφάνιση- εδώ και μια δεκαετία στην Ισπανία.
«Πρόκειται για ένα σπουδαίο επίτευγμα για όλους μας» είπε σήμερα στο πρακτορείο Reuters η Μιλάγκρος Ρομπλέδο, επικεφαλής του τμήματος Ερπετολογίας στον ζωολογικό κήπο της Φουενχιρόλα, η οποία αυτοαποκαλείται «μητέρα» των Δράκων του Κόμοντο.
Η 13χρονη Όρα γέννησε 12 αυγά τον περασμένο Αύγουστο. Πέντε από αυτά επιλέχθηκαν και εκκολάφθηκαν σε θερμοκοιτίδα ύστερα από επτά μήνες.
«Ήταν ένα σπουδαίο επίτευγμα, κουραστικό και χρονοβόρο, το οποίο όμως μας έδωσε μεγάλη ικανοποίηση» ανέφερε η Ρομπλέδο, υποστηρίζοντας ότι το μέλλον του απειλούμενου είδους προοιωνίζεται ελπιδοφόρο.
Το κάθε σαρκοβόρο ερπετό, που ζυγίζει σήμερα λιγότερο από ένα λεμόνι, αναμένεται να φθάσει σε βάρος τα 70 κιλά και σε μήκος τα τρία μέτρα.
Οι γονείς των νεογνών ζευγάρωσαν στις 24 Ιουνίου, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Ιωάννη στην Ισπανία, και ο πρώτος Δράκος του Κόμοντο που εκκολάφθηκε «βαφτίστηκε» Χουανίτο.
Στην άγρια φύση, οι νεογέννητοι Δράκοι του Κόμοντο αποφεύγουν τις μετακινήσεις στο έδαφος, προτιμώντας τις κορυφές των δέντρων και είναι ανεξάρτητοι από πολύ μικρή ηλικία. Σε συνθήκες αιχμαλωσίας, όμως, φιλοξενούνται απομονωμένοι ώστε οι κτηνίατροι να παρακολουθούν την ανάπτυξή τους, προτού μεταφερθούν στο καταφύγιο όπου βρίσκονται τα μεγαλύτερα ερπετά και παρουσιαστούν στο κοινό.
Το 2021 ο Δράκος του Κομόντο εντάχθηκε στην «Κόκκινη Λίστα» της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης, αφού εκτιμάται πως μόλις 1.500 ερπετά του συγκεκριμένου είδους υπάρχουν σήμερα στον πλανήτη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.