Περιβαλλον

Ώρα της Γης: Πότε θα σβήσουμε τα φώτα για μία ώρα

Για 16η χρονιά

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ώρα της Γης: Το Σάββατο 25 Μαρτίου 2023 η δράση - Το μήνυμα για την κλιματική κρίση - Η 16η φορά που σβήνουμε τα φώτα

Η «Ώρα της Γης» απέχει μόλις λίγες ώρες. Αύριο, Σάββατο 25 Μαρτίου 2023, στις 20:30 και για μία ώρα ακριβώς, αξιοθέατα, σημαντικά μνημεία, φορείς και επιχειρήσεις σε όλο τον πλανήτη θα σβήσουν συμβολικά τα φώτα, στέλνοντας το μήνυμα για την ανάγκη προστασίας του πλανήτη. 

Η φετινή «Ώρα της Γης» απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους πολίτες να αφήσουν για μια ώρα στην άκρη την καθημερινή ρουτίνα τους και να διαθέσουν 60 πολύτιμα λεπτά, προκειμένου να υλοποιήσουν απλές, αλλά ουσιαστικές δράσεις που θα συμβάλλουν στην αποκατάσταση της φύσης. Αυτή είναι η 16η χρονιά. Σύμφωνα με το WWF, φέτος, η «Ώρα της Γης» εστιάζει στην αποκατάσταση της φύσης, στην αποκατάσταση δηλαδή υποβαθμισμένων φυσικών οικοσυστημάτων που έχουν πληγεί από ανθρωπογενείς κυρίως δραστηριότητες. Η κατάσταση της υγείας του πλανήτη μας, έχει δυστυχώς φτάσει σε οριακό σημείο. Το 80% της φύσης στην Ευρώπη είναι σε άσχημη κατάσταση, ενώ παγκοσμίως ο πληθυσμός της άγριας ζωής έχει μειωθεί κατά 69% από το 1970 μέχρι σήμερα. 

Η φετινή «Ώρα της Γης» έρχεται αμέσως μετά την ιστορική συμφωνία της 15ης Διάσκεψης της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα (COP15), που επετεύχθη στο Μόντρεαλ του Καναδά τον Δεκέμβριο του 2022, για ένα νέο παγκόσμιο πλαίσιο για τη βιοποικιλότητα έως το 2030. Τα επόμενα επτά χρόνια είναι επομένως κρίσιμα, για να διασφαλίσουμε ότι στο τέλος της τρέχουσας δεκαετίας θα μπορούμε να μιλάμε για έναν βιώσιμο πλανήτη, όπου έχει επιτευχθεί η αναστροφή της απώλειας της βιοποικιλότητας και η αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης.

Με πληροφορίες από WWF και ΕΡΤ