Περιβαλλον

Ημέρα της Γης 2022: To doodle της Google για την κλιματική αλλαγή

Οι επιπτώσεις και οι δράσεις για την αντιμετώπισή της

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στην Ημέρα της Γης 2022 αφιερωμένο το σημερινό Google Doodle. Ο αγώνας για την κλιματική αλλαγή που απειλεί τον πλανήτη.

Ένα Google Doodle για την κλιματική αλλαγή, με αφορμή την Ημέρα της Γης, βλέπουν όσοι χρησιμοποιούν τη δημοφιλή μηχανή αναζήτησης σήμερα Μεγάλη Παρασκευή. Η Google αφιερώνει το Doodle της σε μια από τις μεγαλύτερες απειλές του πλανήτη.

Καθώς το κλίμα αλλάζει, επηρεασμένο από την ανθρώπινη δραστηριότητα, η άνοδος της θερμοκρασίας οδηγεί σε σταδιακό λιώσιμο των πάγων.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κλιματική αλλαγή αποτελεί επείγουσα απειλή για τον πλανήτη Γη και προκειμένου να αντιμετωπιστεί, χρειάζονται συντονισμένες κινήσεις από τους πολίτες, προκειμένου όλοι μαζί να μπορέσουν να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Προς αυτήν την κατεύθυνση γίνονται προσπάθειες για μια κλιματικά «ουδέτερη» κοινωνία, η οποία θα στηρίζεται στην αειφόρο ανάπτυξη με όσο το δυνατό μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Στο Google Doodle για την Παγκόσμια Ημέρα της Γης 2022 παρουσιάζεται μεταξύ άλλων πόσο γρήγορα έχει προχωρήσει το λιώσιμο του χιονιού στο βουνό Κιλιμάντζαρο στην Αφρική από τη δεκαετία του 1980 μέχρι σήμερα αλλά και των πάγων στη Γροιλανδία.

Τι είναι η κλιματική αλλαγή στην οποία είναι αφιερωμένο το σημερινό Google Doodle

Η ανθρώπινη δραστηριότητα επηρεάζει σταδιακά το κλίμα στον πλανήτη Γη, προσθέτοντας τεράστιες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου σε εκείνες που απαντώνται φυσιολογικά στην ατμόσφαιρα.

Αυτά τα επιπλέον αέρια του θερμοκηπίου προέρχονται κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ενέργειας, καθώς και από άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η αποψίλωση των τροπικών δασών, η γεωργία, η κτηνοτροφία και η παραγωγή χημικών ουσιών. Το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) είναι το κυριότερο αέριο του θερμοκηπίου που παράγεται από ανθρώπινες δραστηριότητες.

Τα πρόσθετα αέρια που ενισχύουν το «φαινόμενο του θερμοκηπίου» στην ατμόσφαιρα του πλανήτη Γη, έχουν ως αποτέλεσμα η θερμοκρασία να αυξάνεται με πρωτοφανείς ρυθμούς και να επέρχονται σημαντικές αλλαγές στο κλίμα.

Ημέρα της Γης - Πώς καθιερώθηκε - Γιατί γιορτάζεται στις 22 Απριλίου

Κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα της Γης γιορτάζεται στις 22 Απριλίου. Φέτος είναι η 52η επέτειος από τη χρονιά που ξεκίνησε να γιορτάζεται η συγκεκριμένη ημέρα.

Ο εορτασμός αυτός αποτελεί την αφορμή για να αφυπνίζεται η περιβαλλοντική συνείδηση των πολιτών και να πολλαπλασιάζονται οι περιβαλλοντικές δράσεις για την προστασία του πλανήτη Γη και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η Ημέρα της Γης αποτελεί μια ημερομηνία κατά την οποία διοργανώνονται εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο με στόχο την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα. Συντονίζεται παγκοσμίως από το Δίκτυο Ημέρας της Γης (Earth Day Network) και εορτάζεται σε περισσότερες από 175 χώρες κάθε χρόνο. To 2009 τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν τις 22 Απριλίου ως «Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης». Η Ημέρα της Γης έχει προγραμματιστεί να γιορτάζεται στις 22 Απριλίου τουλάχιστον μέχρι το 2025.

Το Doodle Google για την Ημέρα της Γης 2022 και την κλιματική αλλαγή © Google

Η έμπνευση του θεσμού αποδίδεται στον ακτιβιστή Τζον ΜακΚόννελλ το 1969 σε ένα Συνέδριο της UNESCO στο Σαν Φρανσίσκο. Εκδηλώσεις έγιναν για πρώτη φορά στο Σαν Φρανσίσκο και άλλες πόλεις στις 21 Μαρτίου 1970, ημέρα της εαρινής ισημερίας στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Πόσο έχει προχωρήσει η κλιματική αλλαγή - Πόσο έχει αυξηθεί η θερμοκρασία στον πλανήτη

H θερμοκρασία του πλανήτη έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 1 °C σε σύγκριση με το επίπεδο των θερμοκρασιών που επικρατούσαν πριν από τη βιομηχανική εποχή.

Οι επιστήμονες που συμμετέχουν στη διακυβερνητική επιτροπή της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή (IPCC) προειδοποιούν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 °C θα έχει σοβαρές, ακόμη και μη αναστρέψιμες συνέπειες για το περιβάλλον και τις κοινωνίες μας. Όσο περισσότερο διαταράσσεται το κλίμα, τόσο μεγαλύτεροι είναι οι κίνδυνοι για την κοινωνία και το περιβάλλον μας.

Κλιματική αλλαγή: Εφιαλτικές εκτιμήσεις για τις μελλοντικές επιπτώσεις της

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη αισθητές σε ολόκληρο τον κόσμο και προβλέπεται να γίνουν συχνότερες και εντονότερες τις επόμενες δεκαετίες. Χωρίς ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η ΕΕ μπορεί να βιώσει, κατά τη διάρκεια ζωής των παιδιών μας, τα ακόλοθα:

  • 400.000 πρόωροι θάνατοι ετησίως λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
  • 90.000 θάνατοι ετησίως λόγω καύσωνα
  • 40 % λιγότερο διαθέσιμο νερό στις νότιες περιοχές της ΕΕ
  • 2,2 εκατομμύρια άτομα να κινδυνεύουν από παράκτιες πλημμύρες κάθε χρόνο
  • 190 δισ. ευρώ σε ετήσιες οικονομικές ζημίες.

Αυτές οι αλλαγές στο κλίμα έχουν τη δύναμη να μεταμορφώσουν προς το χειρότερο τον πλανήτη Γη, επηρεάζοντας τα αποθέματα τροφίμων και νερού καθώς και την υγεία των ανθρώπων. Παρότι οι κίνδυνοι αφορούν τους πάντες, οι επιπτώσεις αυτές πλήττουν εντονότερα τους φτωχούς και τους ευάλωτους.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι όσο μεγαλύτερα τα προβλήματα, τόσο πιο δύσκολη και δαπανηρή θα είναι η λύση τους, επομένως η καλύτερη επιλογή είναι η άμεση ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το Google Doodle για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γης 2022 με το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία © Google

Τι μέτρα λαμβάνει η ΕΕ για την κλιματική αλλαγή - Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

Η ΕΕ βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οι δράσεις παίρνουν τη μορφή φιλόδοξων εσωτερικών πολιτικών και στενής συνεργασίας με τους διεθνείς εταίρους. Ήδη, γίνονται προσπάθειες για την επίτευξη του στόχου που αφορά στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030.

Η Ευρώπη επιδιώκει να καταστεί η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050. Αυτό σημαίνει μείωση των εκπομπών όσο το δυνατόν περισσότερο και αύξηση των απορροφήσεων αερίων του θερμοκηπίου από την ατμόσφαιρα, ώστε να φτάσουμε σε «μηδενικές καθαρές εκπομπές».

Ο στόχος αυτός αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας: Μιας φιλόδοξης δέσμης μέτρων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι ένα ουδέτερο ισοζύγιο, διασφαλίζοντας παράλληλα μια δίκαιη, υγιή και ευημερούσα κοινωνία για τις μελλοντικές γενιές.

Παράλληλα με τη μείωση των εκπομπών γίνεται προσπάθεια να υπάρξει μια ομαλή προσαρμογή στις αλλαγές που συμβαίνουν σήμερα και σε αυτές που αναμένονται στο μέλλον. Η ΕΕ συμβάλλει στη βελτίωση της ετοιμότητας και της ικανότητας αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Προς αυτήν την κατεύθυνση:

  • Συνεργάζεται με άλλες χώρες και περιφέρειες για την προώθηση της παγκόσμιας δράσης για το κλίμα και τη στήριξη των προσπαθειών των χωρών-εταίρων, ιδίως των πλέον ευάλωτων.
  • Καταβάλλει επίσης προσπάθειες για να διασφαλίσει ότι η ανάκαμψη από την πανδημία του κορωνοϊού πραγματοποιείται μαζί με τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη, ψηφιακή και ανθεκτική Ευρώπη.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γης και τα οφέλη από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Η μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη κοινωνία αποτελεί τόσο επείγουσα πρόκληση όσο και ευκαιρία για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους.

Αναλαμβάνοντας δράση για το κλίμα και το περιβάλλον, ο κάθε πολίτης μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση και την προστασία του πλανήτη τόσο σήμερα όσο και για τις μελλοντικές γενιές.

Ορισμένα από τα οφέλη για την κοινωνία των ανθρώπων είναι τα ακόλουθα:

  • Νέες, πράσινες θέσεις εργασίας,
  • αύξηση της ανταγωνιστικότητας,
  • οικονομική ανάπτυξη,
  • καθαρότερος αέρας και αποδοτικότερα συστήματα δημόσιων συγκοινωνιών στις πόλεις,
  • νέες τεχνολογίες, όπως ηλεκτρικά ή υβριδικά αυτοκίνητα, σπίτια με υψηλή ενεργειακή απόδοση ή κτίρια με έξυπνα συστήματα θέρμανσης και ψύξης,
  • ασφάλεια εφοδιασμού σε ενέργεια και άλλους πόρους - μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τις εισαγωγές.

Μελέτες δείχνουν ότι η μετάβαση σε μια πράσινη και ψηφιακή κοινωνία είναι οικονομικά και πρακτικά εφικτή. Επιπλέον, το κόστος που θα έχει η κλιματική αλλαγή για την οικονομία και την κοινωνία θα είναι πολύ υψηλότερο από το κόστος που συνεπάγεται η αντιμετώπισή της σήμερα.

Το Google Doodle για την κλιματική αλλαγή με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γης δεν σταματά να κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις