Περιβαλλον

Ecovoice: Future Bench

Παγκάκι με μέλλον

Λένα Χουρμούζη
ΤΕΥΧΟΣ 304
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι νικήτριες του διεθνούς εικαστικού διαγωνισμού Future Bench μιλούν στην A.V.

Έξι καμπύλες

Eξολοκλήρου σχεδιασμένες στον υπολογιστή, με μήκος δέκα μέτρα. Το λένε «αστικό χρωμόσωμα», είναι το παγκάκι του μέλλοντος στην Αθήνα και είναι γένους θηλυκού. Ένα καθιστικό με την ίδια ζωντάνια και φρεσκάδα των επτά κοριτσιών που το σχεδίασαν. Φίλες και συμφοιτήτριες στο τμήμα Αρχιτεκτονικής, οι Παυλίνα Βαρδουλάκη, Πηνελόπη Βασιλάκη, Αναστασία Βερτεούρη, Κατερίνα Γαλακτίου, Ντραγκάνα Μάρτσετις, Έλενα Υφαντή και Άννα Χαζάπη απέσπασαν το πρώτο βραβείο στο διεθνή εικαστικό διαγωνισμό Future Βench – ένα διαγωνισμό με εκατοντάδες συμμετοχές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ο οποίος πραγματοποιήθηκε από το μη κυβερνητικό οργανισμό «Κόσμος της Αθήνας» σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων. Τα 50 δημοφιλέστερα σχέδια παρουσιάστηκαν σε ειδική έκθεση στην Τεχνόπολη. 

«Θεωρήσαμε ότι ο διαγωνισμός ήταν στα μέτρα μας. Τον είδαμε σαν μια ευκαιρία. Εξάλλου στη σχολή ασχολούμαστε με το θέμα των επεμβάσεων σε δημόσιους χώρους» επισημαίνει η Αναστασία και η Ντραγκάνα συμπληρώνει «είχαμε συνεργαστεί στο παρελθόν στο πλαίσιο εργασίας με παρόμοιο θέμα. Χάρη στους καθηγητές μας, ξέραμε πάνω σε ποιο σχεδιαστικό πρόγραμμα να δουλέψουμε». Τα κορίτσια παραδέχονται ότι δεν είχαν φανταστεί το «αστικό χρωμόσωμα» ως το παγκάκι του μέλλοντος. «Απλά, αναζητήσαμε αυτό που θέλουμε από ένα παγκάκι. Δεν θέλαμε να έχει σχέση με το απρόσωπο παγκάκι, στο οποίο απλά κάθεσαι και περιμένεις κάποιον. Θέλαμε κάτι που να μπορείς να ξαπλώνεις με άνεση, να πίνεις τον καφέ σου, να έχει σκιά τους καλοκαιρινούς μήνες, να έχει χώρο για τον υπολογιστή, ειδικό χώρο για το ποδήλατο, να ακουμπάς το βιβλίο, και γιατί όχι χώρο για αφισοκόλληση στην πλάτη του καθίσματος».

Για τον τίτλο του σχεδίου η Έλενα διευκρινίζει: «ακριβώς όπως ένα χρωμόσωμα συγκεντρώνει όλα τα γονίδια και δίνει το κατάλληλο χαρακτηριστικό στα άτομα, έτσι και το δικό μας παγκάκι συγκεντρώνει όλες τις λειτουργίες και δίνει το στίγμα του σε μια πλατεία». Από τη θεωρία στην πράξη. Το «αστικό χρωμόσωμα» θα τοποθετηθεί σε κάποιο σημείο της πόλης. «Τώρα αρχίζει η πιο συναρπαστική φάση για μας. Στο πανεπιστήμιο κάνουμε εργασίες, αλλά δεν υλοποιούνται. Χάρη στο διαγωνισμό ασχολούμαστε με πρακτικά ζητήματα όπως η κατασκευή, το κόστος, η τοποθεσία». Ιδανικό σημείο για να τοποθετεί το παγκάκι τους σκέφτονται το πάρκο της Κορεατικής Αγοράς στο Θησείο, διότι «θέλουμε ένα μεγάλο, μη διαμορφωμένο χώρο για να του δώσουμε ένα διαφορετικό χαρακτήρα. Εξάλλου δεν φανταζόμασταν ένα μόνο παγκάκι αλλά μια ολόκληρη έκταση που θα δημιουργούσε μια ενότητα, μια γειτονιά».

Future Bench iD

443 συμμετοχές από Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι Χονγκ Κονγκ.

Έκθεση με τα 50 δημοφιλέστερα σχέδια στην Τεχνόπολη (11-18 Μαΐου)

Έναρξη διαγωνισμού: 23 Φεβρουαρίου - 26 Απριλίου

1ο βραβείο “Astiko hromosoma”, Παυλίνα Βαρδουλάκη, Πηνελόπη Βασιλάκη, Αναστασία Βερτεούρη, Κατερίνα Γαλακτίου, Ντραγκάνα Μάρτσετις, Έλενα Υφαντή και Άννα Χαζάπη

2ο βραβείο “Futurecyclebench”, Αντονέλα Νικολοπούλου

3ο βραβείο “Draw extrude”, Ευαγγελία Ρεπούσκου, Κατερίνα Κανελλοπούλου και Ελίνα Τσελιάγκου

Βραβείο Κοινού: “Αthens’ Flo”, Κατερίνα Δημητρίου