Περιβαλλον

«Όχι άλλο κάρβουνο»: Τα καλύτερα στιγμιότυπα της μαθητικής πορείας για το κλίμα

«Ο πλανήτης που καταστρέφετε είναι ο κόσμος που κληρονομούμε»

img-2444_1.jpg
Έρρικα Ρούσσου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Περιβάλλον
© Intime News / Γρηγόρης Χρυσοχοΐδης

35 οργανώσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ένωσαν τις δυνάμεις τους ενάντια στην αδιαφορία απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Είναι κάτι παραπάνω από δεδομένο ότι αν ψάχνουμε κάτι σε αυτήν τη ζωή τότε αυτό, είναι να βρούμε έναν ήρωα. Όχι τόσο για να τον λατρέψουμε όσο για να του τα φορτώσουμε όλα και αμέριμνοι να βασανιζόμαστε με τις ασημαντότητες της καθημερινής μας τυχαίας ατυχίας. Ελάχιστοι από εμάς έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι θέμα είναι και πρέπει να γίνει συλλογικό.

Κλίμα
Πορεία σε Αθήνα © Intime News/ Γιώργος Ζάχος

Οι περισσότεροι ωστόσο από αυτήν την -αντικειμενικά μιλώντας- μειοψηφία είναι ευτυχώς, νέοι. Ίσως γιατί εκείνοι γνωρίζουν τι τους περιμένει. Ίσως πάλι και γιατί κάτι, κάπως, μπορεί να έχει αλλάξει και η δημοφιλέστατη σκέψη «τι μας νοιάζει εμάς αφού δεν είναι στο σπίτι μας» δεν έχει καταφέρει να ποτίσει και το δικό τους μυαλό. Τη δική τους νοοτροπία. 

Κλίμα
© Intime News/ Γιάννης Παπανίκος

Χθες ήταν μια σημαντική μέρα. Όχι για το κλίμα. Ούτε για την κλιματική αλλαγή και την αδιαφορία που έμπρακτα δείχνει το μεγαλύτερο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού σε ό,τι αφορά την αλλαγή στις καθημερινές του συνήθειες που μπορεί να την εντείνουν ή αν μη τι άλλο να μην την βελτιώνουν.
 

Η χθεσινή ημέρα ήταν σημαντική γιατί έδειξε τόσο στη δική μας χώρα όσο και σε πολλές του πλανήτη -ακόμη και στις τριτοκοσμικές- ότι τα παιδιά θέλουν να γίνουν μεγάλοι. Θέλουν να έχουν την ευκαιρία να το καταφέρουν αυτό με τα δικά τους πνευμόνια και όχι με τεχνητά.

Κλίμα
Πορεία στην Καλιφόρνια © Getty Images / Justin Sullivan

Χθες, Αθήνα και Θεσσαλονίκη γέμισαν πανό και πιτσιρικάδες έτοιμους να πάρουν όχι την ασφάλεια του πλανήτη στα χέρια τους, αλλά τη ζωή τους.

Κλίμα
Πορεία σε Θεσσαλονίκη © Intime News/ Δημήτρης Τοσίδης

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ