Περιβαλλον

Οι ευρωπαίοι άποικοι σκότωσαν το 90% των αυτοχθόνων αμερικανών και άλλαξαν την θερμοκρασία της Γης!

Χιονοθύελλες στην Πορτογαλία και χιόνια στην Αφρική

Νικολέττα Σταμάτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια αποκαλύπτει ότι οι ευρωπαίοι άποικοι της Αμερικής οδήγησαν στον θάνατο το 90% του αυτόχθονου πληθυσμού της.

Μπορεί σήμερα –και από τη Βιομηχανική Επανάσταση και μετά– να μιλάμε για την κλιματική αλλαγή και την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά περίπου 1οC μέσα στον τελευταίο αιώνα λόγω της υπερεκμετάλλευσης των ορυκτών καυσίμων, της αλόγιστης χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας, των αυτοκινήτων κ.λπ., αλλά δεν είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ανθρώπου που το είδος μας επηρεάζει με τη δράση του τις συνθήκες του πλανήτη.

Σύμφωνα με την έρευνα μίας ομάδας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, κατά τον 16ο με 17ο αιώνα οι άνθρωποι και συγκεκριμένα οι ευρωπαίοι άποικοι της Αμερικής οδήγησαν στον θάνατο το 90% του αυτόχθονου πληθυσμού της (περίπου 56 εκατομμύρια ανθρώπους) τόσο μέσα από επιθέσεις, όσο και με την εισαγωγή ασθενειών στην ήπειρο όπως η ευλογιά και η ιλαρά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τεθούν σε αχρηστία περίπου 660.000 τετραγωνικά μέτρα (έκταση μεγαλύτερη από ολόκληρη τη Γαλλία αλλά και την Ιταλία και τη Γερμανία μαζί) καλλιεργήσιμης γης.

Οι εκτάσεις, λοιπόν, αυτές έμειναν στο έλεος της φύσης, η οποία φρόντισε για την αναγέννησή τους και τις γέμισε με δέντρα αλλά και νέα φυτά. Η αναγέννηση αυτή, όμως, απαιτούσε μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, τις οποίες και απορρόφησε από την ατμόσφαιρα έτσι ώστε να οδηγήσει στα τέλη του 16ου με αρχές του 17ου αιώνα στην πτώση της πλανητικής θερμοκρασίας κατά 0,15οC και σε αυτό που ονομάστηκε «Μικρή Εποχή των Παγετώνων».

Κατά την περίοδο εκείνη, η κλιματική αυτή αλλαγή οδήγησε σε μία σειρά ακραίων και ασυνήθιστων φαινομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν ήταν σπάνιο ο Τάμεσης στο Λονδίνο συχνά να παγώνει εντελώς, στην Πορτογαλία να έχουν χιονοθύελλες, σε περιοχές της Αιθιοπίας και της Βόρειας Αφρικής να συναντάται χιόνι και πολλές ευρωπαϊκές χώρες να υποφέρουν από λιμούς, καθώς γεωργικές καλλιέργειες καταστρέφονταν από το κρύο.

Τι, όμως, κερδίζουμε από τη γνώση των αποτελεσμάτων της έρευνας; Κατ’ αρχάς, όπως αναφέρει ο Chris Brierley, ένας εκ των ερευνητών, βλέπουμε αποδεδειγμένα τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει η αναδάσωση στις προσπάθειές μας να ανατρέψουμε τις συνέπειες του φαινομένου του θερμοκηπίου. Κατά δεύτερον, είναι ακόμη μία απόδειξη για τους πιο δύσπιστους ως προς τα σοβαρά επακόλουθα της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη, τα οποία επιστήμονες προειδοποιούν ότι θα βρούμε μπροστά μας σε λιγότερο από μία δεκαετία, αν κάτι δεν αλλάξει.

Η μόνη διαφορά με το παρελθόν θα είναι ότι αυτή τη φορά δεν θα έχουμε παγετώνες και χιόνια, αλλά θύελλες, ξηρασίες, καύσωνες και πλημμύρες.