Περιβαλλον

Τέρμα η αιχμαλωσία δελφινιών και φαλαινών στον Καναδά

Ο νόμος ψηφίστηκε σχεδόν από το 100% της Βουλής

Νικολέττα Σταμάτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το 2015 προτάθηκε για πρώτη φορά στην καναδική κυβέρνηση ένας νόμος, που θα απαγόρευε την αιχμαλωσία των κητωδών, όπως είναι τα δελφίνια και οι φάλαινες. Το περασμένο φθινόπωρο, τρία χρόνια μετά, ο νόμος S-203 έγινε επικυρωμένη νομοθετικά πραγματικότητα, με την εκτροφή και την αιχμαλωσία των θαλάσσιων αυτών θηλαστικών να αποτελεί πλέον αδίκημα, με τιμωρία την άμεση καταδίκη και την επιβολή προστίμου έως και 200.000$.  

Συγκεκριμένα, μέσω του νόμου έχει απαγορευτεί όχι μόνο η αιχμαλωσία και η εκτροφή, αλλά και η γονιμοποίηση των κητωδών, καθώς και η κατοχή ή η προσπάθεια απόκτησης υλικών αναπαραγωγής τους. Ωστόσο, από την απαγόρευση της αιχμαλωσίας εξαιρούνται όσοι ήδη έχουν υπό την φροντίδα τους κητώδη.

Το τελευταίο αυτό στοιχείο έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις αρκετών ακτιβιστών, αφού 55 κητώδη θα παραμείνουν στις εγκαταστάσεις του ενυδρείου «Marineland», για καθαρά ψυχαγωγικούς σκοπούς των επισκεπτών και οικονομικούς των μετόχων. Παρά αυτό, βέβαια, και οι πιο επικριτικοί ακτιβιστές θα πρέπει να παραδεχτούν ότι η καναδική κυβέρνηση έχει κάνει αρκετά βήματα προς όφελος της υδρόβιας ζωής, καθώς πρόσφατα πέρασε και νομοθεσία, η οποία απαγορεύει την εισαγωγή και την εξαγωγή πτερυγίων καρχαριών.



Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι πως, παρά τις διαφορές των κομμάτων που πλαισιώνουν την καναδική βουλή, τα περιβαλλοντολογικά ζητήματα στηρίζονται περίπου από το 100% του συνόλου της και δεν αποτελούν πεδίο πολιτικών παιχνιδιών.