Περιβαλλον

Νεόνυμφοι βγάζουν τις γαμήλιες φωτογραφίες τους φορώντας αντιασφυξιογόνες μάσκες

Μία πράξη διαμαρτυρίας για τη μόλυνση του αέρα

Νικολέττα Σταμάτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι Ντάρια και Ρομάν Κάζακ αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν τον γάμο τους πραγματοποιώντας μία πράξη διαμαρτυρίας. Συγκεκριμένα, οι νεόνυμφοι, οι οποίοι ζουν και παντρεύτηκαν στο Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας, έβαλαν μία διαφορετική πινελιά στις φωτογραφίες του γάμου τους, καθώς στη γαμήλια εμφάνιση τους πρόσθεσαν και αντιασφυξιογόνες μάσκες.

Αιτία για αυτήν τους την κίνηση είναι η μεγάλη μόλυνση της περιοχής και κυρίως του αέρα της, με τον Υπουργό Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Ρωσίας, Σεργκέι Ντονσκόι να δηλώνει το 2016 ότι η περιοχή είναι ανάμεσα στις χειρότερες της χώρας, όσον αφορά την ποιότητα του αέρα. Εξάλλου και οι ακτιβιστές που δρουν εκεί έχουν ως συνήθη πρακτική να φορούν μάσκες.

Αναλυτικότερα, ο δείκτης μόλυνσης του αέρα του Τσελιάμπινσκ, το οποίο μετρά πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκους, βρίσκεται στο 92,86 (ο πολύ υψηλός κίνδυνος ξεκινάει ήδη από το 80), σύμφωνα με το NUMBEO, ενώ όλοι οι δείκτες για την μόλυνση της περιοχής, μεταξύ των οποίων και του πόσιμου νερού, ακουμπάνε αριθμούς που στην καλύτερη περίπτωση ισοδυναμούν με υψηλό κίνδυνο. Τα μεγέθη της μόλυνσης απορρέουν κατά κύριο λόγο από την αυξημένη βιομηχανία της περιοχής, αλλά και από τα –τουλάχιστον τρία– ατυχήματα που φαίνεται να πραγματοποιήθηκαν στο πυρηνικό εργοστάσιο της περιοχής, κατά την σοβιετική περίοδο.