Περιβαλλον

Λεφτά για πέταμα υπάρχουν

Σπαταλούνται με την ίδια πελατειακή λογική, όπως ακριβώς και στο παρελθόν

Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Λεφτά υπάρχουν, αλλά όχι για παιδεία, υγεία, κοινωνική πολιτική και βιώσιμη ανάπτυξη. Λεφτά υπάρχουν για πέταμα σε φαραωνικά, πανάκριβα και άχρηστα έργα που ούτε με το μοντέλο της βιώσιμης ανάπτυξης συνάδουν, ούτε με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, αλλά ούτε και με τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Συγκεκριμένα η τρικομματική κυβέρνηση, και ενώ εκκρεμεί η έβδομη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το σκανδαλώδες έργο της εκτροπής του Αχελώου, υπέγραψε απόφαση για τη χρηματοδότηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στην οποία προβλέπει διάθεση κονδυλίου 500.000 ευρώ για τη συνέχιση του έργου της εκτροπής.

Να θυμίσουμε ότι τον Σεπτέμβριο του 2012 το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έβαλε φρένο στο παράλογο έργο της εκτροπής του Αχελώου, λέγοντας ότι ναι μεν επιτρέπονται οι εκτροπές ποταμών «ελλείψει άλλων εναλλακτικών λύσεων» αλλά, στην περίπτωση του Αχελώου, αφενός μεν υπάρχει κατάφωρη παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, αφετέρου έκρινε ότι υπάρχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις για την ύδρευση και την άρδευση της Θεσσαλίας.

Η βιασύνη τώρα να χρηματοδοτηθεί το έργο, πριν αποφανθεί το ΣτΕ, αναθέτοντας εσπευσμένα δύο μελέτες, μία για την «εξέταση και διερεύνηση του υφιστάμενου σχεδιασμού του Φράγματος Συκιά» κόστους 50.000 ευρώ και η άλλη «οικολογική μελέτη βάσης στην περιοχή κατασκευής των έργων εκτροπής ποταμού Αχελώου» κόστους 246.000 ευρώ, δείχνει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να προλάβει την απόφαση του ΣτΕ.

Όπως επισημαίνουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Δίκτυο Μεσόγειος SOS και Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, που από το 1992 δίνουν δικαστικούς αγώνες εναντίον αυτού του καταστροφικού έργου, «η ευθύνη βαραίνει κυρίως τον υφυπουργό Ανάπτυξης Σταύρο Καλογιάννη, που δείχνει μια σπάνια προσήλωση σε έργα καταστροφής ποταμών, με επιστημονικά και οικονομικά σαθρή επιχειρηματολογία», ενώ τονίζουν ότι « η περιβαλλοντική και κοινωνική αναλγησία των κυβερνητικών υπευθύνων αγγίζει πλέον τα όρια του ιστορικού σκανδάλου».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απορρίψει εδώ και χρόνια κάθε χρηματοδότηση αυτού του έργου από κοινοτικά κονδύλια που σημαίνει ότι θα χρηματοδοτηθεί εξολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό τη στιγμή που ετοιμαζόμαστε για τέταρτο μνημόνιο με νέα σκληρά μέτρα και νέες περικοπές μισθών και συντάξεων. Λεφτά, λοιπόν, υπάρχουν και σπαταλούνται με την ίδια πελατειακή λογική, όπως ακριβώς και στο παρελθόν.