Περιβαλλον

Αξιοποίηση της γεωθερμίας στη Σαντορίνη

Από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πρωτοπόρος επιχείρηση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες προχωράει στην αξιοποίηση της γεωθερμίας στη χώρα μας. Η αρχή γίνεται από το μοναδικής ομορφιάς νησί της Σαντορίνης, με μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Ηλία Μοναχολιά, του Δημάρχου Θήρας Αναστασίου-Νικολάου Ζώρζου και του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριου Σαντορινιού.

Με την εκμετάλλευση της γεωθερμίας η Σαντορίνη θα καταφέρει να καλύψει τόσο τις σημερινές όσο και τις μελλοντικές ενεργειακές της ανάγκες και να εξασφαλίσει ενεργειακή αυτονομία στην περίοδο τουριστικής αιχμής. Παράλληλα στόχος είναι να μπορούν να καλυφθούν και οι αυξημένες ανάγκες των ξενοδοχείων για ψύξη, ενώ από τα παραγόμενα γεωθερμικά ρευστά μπορεί να υποστηριχθεί η ανάπτυξη και λειτουργία θερμών λουτρών (SPA). Γεγονός που θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη επιμηκύνοντας την τουριστική περίοδο.

Επιπλέον η ανάπτυξη της γεωθερμίας θα συμβάλει και στην επίλυση του προβλήματος του νερού, αφού η παραγόμενη ενέργεια θα χρησιμοποιηθεί και σε σύστημα αφαλάτωσης θαλασσινού νερού ικανότητας ως και 3.000 κυβικά μέτρα την ημέρα. Το νερό από την αφαλάτωση θα δώσει τη δυνατότητα όχι μόνο για την κάλυψη των αναγκών σε πόσιμο νερό αλλά θα καλύψει τις ανάγκες του αγροτικού τομέα για άρδευση και βελτίωση της αγροτικής παραγωγής.

Άλλα έμμεσα οφέλη για το νησί και τους κατοίκους θα είναι η αύξηση της χρήσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων αφού θα υπάρχει επάρκεια ενέργειας καθώς και οικονομικά οφέλη μέσω των ανταποδοτικών τελών από τη λειτουργία του σταθμού.

Σημαντικό οικονομικό όφελος για το Δήμο θα είναι περί τα 100.000 ευρώ ετησίως στην περίπτωση εγκατάστασης σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 5 MW, ενώ ποσό ίσο με το 1% επί της αξίας της παραγόμενης ενέργειας, δηλαδή περίπου 58.000 ευρώ ετησίως θα διατίθεται για τη μείωση των λογαριασμών κατανάλωσης ρεύματος των κατοίκων της Σαντορίνης.

Όπως εξήγησε ο κ. Μοναχολιάς η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα επιχορηγεί και θα συνδράμει επιστημονικές εκδηλώσεις στη Σαντορίνη με βάση τη γεωθερμική εκμετάλλευση με βασικό σκοπό την τόνωση του χειμερινού τουρισμού. Το προσωπικό τόσο της Μονάδας ηλεκτροπαραγωγής όσο και της μονάδας αφαλάτωσης θα προέρχεται κατά το δυνατό από το νησί. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες αναλαμβάνει την υποχρέωση εκπαίδευσης τεχνικού προσωπικού από τη Σαντορίνη, με στόχο μακροπρόθεσμα οι θέσεις εργασίας να καλυφθούν  αποκλειστικά από τους κατοίκους του νησιού. Παράλληλα κάθε χρόνο η εταιρεία θα χορηγεί μια υποτροφία σε νέους του νησιού για την κάλυψη θέσεων εργασίας σε επίπεδο ΑΕΙ και ΤΕΙ.