Περιβαλλον

Μονοπάτια Πολιτισμού στην Επίδαυρο

Η δυνατότητα να ανακαλύψουμε την ιστορία και την απροσπέλαστη ομορφιά του τόπου μας, με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον

Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού» της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού έχει ως στόχο να φέρει κοντά τις τοπικές κοινωνίες και τους επισκέπτες με την ιστορία, τον πολιτισμό και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Η ΕΛΛΕΤ αναβιώνοντας τα αρχαία μονοπάτια που ένωναν πόλεις και χωριά μεταφέροντας πλούτο και πολιτισμό, μας δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε την ιστορία  και την απροσπέλαστη ομορφιά του τόπου μας, με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον, ενώ παράλληλα τονώνει την τοπική οικονομία.  

Πριν από λίγες μέρες η ΕΛΛΕΤ εγκαινίασε τα Μονοπάτια Πολιτισμού στην Επίδαυρο. Οχτώ περιπατητικές  και ποδηλατικές διαδρομές που υλοποιήθηκαν με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Α.Γ Λεβέντη, δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να περπατήσει στα χνάρια του περιηγητή Παυσανία, στα μυκηναϊκά μονοπάτια και στο Ιερό Ασκληπιείου, στη βυθισμένη ρωμαϊκή έπαυλη και το Μοναστήρι της Παναγίας της Πολεμάρχας, να διανύσει τα μονοπάτια και να βιώσει τις διαφορετικές ιστορικές περιόδους, ο κάθε σύγχρονος περιπατητής με δικό του ιδιαίτερο τρόπο.

Στη τελετή των εγκαινίων στο αρχαίο Στάδιο της Επιδαύρου, η Υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου αφού προηγουμένως είχε περπατήσει τα μονοπάτια, αψηφώντας τον καύσωνα και τις παροτρύνσεις των συνεργατών της για το αντίθετο, χαρακτήρισε τα μονοπάτια «εισαγωγή και εμβάθυνση στη μαγεία της Επιδαύρου». Τόνισε επίσης ότι «τα μονοπάτια είναι σημαντικά γιατί αναδεικνύουν τους αρχαιολογικούς χώρους, προσελκύουν έναν ήπιο τουρισμό και κάνουν γνωστά στους επισκέπτες όχι μόνο τα αρχαιολογικά μας μνημεία αλλά και το εκπληκτικό τοπίο που τα περιβάλλει, ενώ στηρίζουν την τοπική κοινωνία και οικονομία».

Μονοπάτια Πολιτισμού στην Επίδαυρο

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών Β. Θεοδωρόπουλος χαρακτήρισε τα μονοπάτια και τις συνέργειες τους ως «μια ωραία στιγμή, αφού συνδέουν τον πολιτισμό με το περιβάλλον και τους ανθρώπους» και κατέληξε μιλώντας θερμά για τη συνεργασία του Φεστιβάλ με την ΕΛΛΕΤ: «μακάρι να συνεχίσουμε έτσι και να μπορούμε να περπατάμε από κοινά μονοπάτια όλοι μαζί».

Μονοπάτια Πολιτισμού στην Επίδαυρο

Σε αυτή την ευχή του κ. Θεοδωρόπουλου στάθηκε και η Πρόεδρος της ΕΛΛΕΤ, Λυδία Καρρά τονίζοντας την αποτελεσματική και «αξιοθαύμαστη σύμπραξη τόσων φορέων που συνεργάστηκαν για να πετύχουν κάτι ευεργετικό για τον τόπο. Ο Δήμος Επιδαύρου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδος και οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, η ΕΛΛΕΤ, το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη και η δραστήρια τοπική κοινότητα».  Επιπλέον η κ. Καρρά αναφέρθηκε στη συμβολή των Μονοπατιών για την επέκταση της τουριστικής περιόδου στη περιοχή και στη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν στον τόπο τους.