Περιβαλλον

Η αιολική ενέργεια στην Ελλάδα της κρίσης

Είναι μια ανεξάντλητη πηγή ανανεώσιμης ενέργειας που μπορεί να συνεισφέρει και στην οικονομία

Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι Έλληνες από την αρχαιότητα κατάλαβαν την αξία των ανέμων και πόσο σημαντική είναι η ενέργεια που δίνει ο άνεμος. Ο Αίολος, χρησμένος από το Δία διαχειριστής των ανέμων, εφηύρε τα πανιά που κινούν τα πλοία και εκπαίδευσε τους υπηκόους του να τα χρησιμοποιούν. Οι τριήρεις, με ανοιγμένα πανιά  που διέσχιζαν τις θάλασσες δεν συνέβαλλαν μόνο στην οικονομική ευρωστία των ελληνικών πόλεων, αλλά μεταλαμπάδευσαν και τον ελληνικό πολιτισμό. Τα νησιά μας πάλι, είναι γεμάτα από ανεμόμυλους που αποδεικνύουν την αξία που πρόσδιδαν οι πρόγονοι μας στην αιολική ενέργεια, ενώ τα ιστιοφόρα που διασχίζουν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες τις ελληνικές θάλασσες είναι χάρμα οφθαλμών σε αντίθεση με τα ρυπογόνα και θορυβώδη ταχύπλοα.  

Σήμερα η εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας γίνεται με πιο συστηματικό τρόπο, που ενώ πολλές φορές εγείρει αντιρρήσεις για τις ζημιές που μπορεί να προκαλούν τα αιολικά πάρκα στο φυσικό περιβάλλον, ωστόσο η αιολική ενέργεια δεν παύει να είναι μια ανεξάντλητη πηγή ανανεώσιμης ενέργειας που μπορεί να συνεισφέρει και στην οικονομία αλλά και στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Το 2016 ήταν το δεύτερο καλύτερο έτος για την αιολική ενέργεια στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), η συνολική καθαρή αιολική ισχύς που εγκαταστάθηκε κατά το 2016 ανέρχεται στα 238,55 MW. Πρόκειται για τη δεύτερη καλύτερη ετήσια επίδοση μετά το ρεκόρ του 2011 που εγκαταστάθηκαν 313 MW.

Η Στερεά Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων, αφού φιλοξενεί 736,7 MW, ακολουθεί η Πελοπόννησος με 453,9 MW και η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη όπου βρίσκονται 298,65 MW.   

Ο Πρόεδρος του ΕΛΕΤΑΕΝ Δρ. Ιωάννης Τσιπουρίδης σχολιάζοντας τα στοιχεία ανέφερε: «Αξίζουν συγχαρητήρια στον κλάδο που σε αυτές τις δυσμενείς για το επιχειρείν συνθήκες, κατάφερε όχι μόνο να σταθεί όρθιος αλλά και να πετύχει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των ετών αποδεικνύοντας ότι πιστεύει έμπρακτα στην αιολική ενέργεια ως ένα μοναδικό εργαλείο ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας και ταυτόχρονα μοχλό αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, σε πλήρωση της ιστορικής συμφωνίας του Παρισιού 2015. Ελπίζουμε ότι από το 2017 η ελληνική Πολιτεία θα σκύψει πάνω στα προβλήματα του κλάδου διευκολύνοντας την ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη του, επ’ ωφελεία όλων».