Περιβαλλον

5 tips για οικολογικά Χριστούγεννα

Ας αξιοποιήσουμε αυτές τις μέρες για να εκπαιδευτούμε στις βιώσιμες συμπεριφορές

Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το 2016 λόγω της Συμφωνίας του Παρισιού, που είχε προηγηθεί το Δεκέμβριο του ’15, ήταν χρονιά αφιερωμένη στην κλιματική αλλαγή. Ποιες θα είναι οι συνέπειες, πως θα γίνει η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πως θα προσαρμοστούμε στα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής, ποιες οι υποχρεώσεις των κρατών για μείωση των εκπομπών, ήταν μερικά από τα ερωτήματα στις ατελείωτες συζητήσεις. Το 2017, και πριν καλά καλά το καταλάβουμε, οι αποφάσεις των συζητήσεων θα γίνουν πράξη και όλοι εμείς θα κληθούμε να τις εφαρμόσουμε. Ας αξιοποιήσουμε λοιπόν τα φετινά Χριστούγεννα για να εκπαιδευτούμε στις βιώσιμες συμπεριφορές, όχι επειδή θα μας επιβάλλονται τα χρόνια που έρχονται, αλλά επειδή εμείς το έχουμε επιλέξει.

Για να σας εμπνεύσουμε για οικολογικά Χριστούγεννα και για βιώσιμο τρόπο ζωής γενικότερα, σκεφτήκαμε μερικές καλές και απλές πρακτικές που μπορούμε πολύ εύκολα να εφαρμόσουμε όλοι. Πιστεύουμε ότι εσείς θα σκεφτείτε και άλλους τρόπους και θα το πάτε παραπέρα.

Ας ξεκινήσουμε με το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Εάν δεν το έχετε στολίσει ακόμη, επιλέξτε ένα αληθινό δέντρο που θα μπορείτε να το μεταφυτέψετε μετά τις γιορτές. Φαντάζεστε τόσα χριστουγεννιάτικα δέντρα αν μεταφυτευτούν πόσο διοξείδιο του άνθρακα μπορούν να απορροφήσουν; Επιπλέον ένα αληθινό χριστουγεννιάτικο δέντρο δίνει και την αυθεντική «χριστουγεννιάτικη μυρωδιά» στο σπίτι.

Τα δώρα. Αποφύγετε να αγοράσετε δώρα που λειτουργούν με μπαταρίες. Οι μπαταρίες εκτός ότι επιβαρύνουν πολύ το περιβάλλον από τα τοξικά χημικά που περιέχουν, δεν ανακυκλώνονται και εύκολα. Αν αυτό είναι αναπόφευκτο επιλέξτε οι μπαταρίες να είναι επαναφορτιζόμενες. Επιπλέον αποφύγετε τις συσκευασίες στα δώρα και το χαρτί περιτυλίγματος. Τόσο χαρτί περιτυλίγματος που χρησιμοποιούμε στις γιορτές θα μπορούσε να «τυλίξει» τη χώρα ολόκληρη. Άλλωστε η αξία ενός δώρου βρίσκεται στο περιεχόμενο και στη σκέψη και όχι στο περιτύλιγμα.

Το φαγητό. Υπολογίστε σωστά τις ποσότητες φαγητού για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Μην κάνετε υπερβολές και στο τέλος πετάτε τα φαγητά. Τα οργανικά απορρίμματα ευθύνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Σε περίπτωση όμως που σας περισσέψουν μην τα πετάξετε. Μοιράστε τα στους συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη.

Για τα ψώνια σας στο σούπερ μάρκετ, κάντε την αρχή και μειώστε την πλαστική σακούλα. Χρησιμοποιείστε πάνινη ή αν τα ψώνια είναι πολλά τοποθετήστε τα χύμα στο πόρτ μπαγκάζ. Μην ξεχνάτε ότι το 2017 θα το κάνετε υποχρεωτικά.

Τέλος φροντίστε οι αγορές σας, είτε πρόκειται για χριστουγεννιάτικα στολίδια, δώρα, ρούχα, τρόφιμα να μην έχουν ταξιδέψει από την άλλη άκρη του κόσμου, αλλά αν είναι δυνατόν να παράγονται στην Ελλάδα ή όσο πιο κοντά στη χώρα μας γίνεται.

Ίσως τα Χριστούγεννα είναι η καλύτερη περίοδος να αντισταθμίσουμε όλη τη ζημιά που ως άτομα προκαλέσαμε στο περιβάλλον τη χρονιά που πέρασε και να αποφασίσουμε να αναλάβουμε δράση για το 2017.

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ