Περιβαλλον

Κλιματική Αλλαγή και Δημόσια Υγεία

Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή COP22 στο Μαρακές, μία ημέρα ήταν αφιερωμένη στις δράσεις που πρέπει να αναλάβει η διεθνής κοινότητα για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.  Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που είχε αναλάβει και την διοργάνωση,  περίπου 12.6 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της μόλυνσης του νερού και των εδαφών. «Σήμερα είναι ημέρα όχι μόνο για επιστημονικά στοιχεία και δεδομένα αλλά ημέρα για δράσεις και ενέργειες» ανέφερε  η Διευθύντρια του τμήματος Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Dr. Maria Neira.  

Ο Dr. Diarid Campbell- Lendrum, επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αναφέρθηκε στους αγώνες που έδωσε ο ΠΟΥ πέρυσι στο Παρίσι, προκειμένου να συμπεριληφθούν τα θέματα υγείας στη Συμφωνία του Παρισιού. Τόνισε επίσης την ανάγκη να μην αντιμετωπίζονται, τόσο η κλιματική αλλαγή όσο και τα θέματα υγείας που οφείλονται σ’ αυτή, ως «περιφερειακά θέματα». «Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να αντιμετωπίζει τη κλιματική αλλαγή ως «περιφερειακό θέμα» τη στιγμή που τόσοι πολλοί άνθρωποι επηρεάζονται από τις δυσμενείς συνθήκες».

Η Υπουργός Περιβάλλοντος του Μαρόκου, της χώρας που φιλοξενεί την COP 22, κ. Hakima El Haite, μίλησε για τη δέσμευση της Μαροκινής Προεδρίας να βάλει τα θέματα δημόσιας υγείας στο επίκεντρο των συζητήσεων της Παγκόσμιας Διάσκεψης. Η κ. El Haite ανέφερε ότι αν βάλουμε τις ανθρώπινες ζωές στο επίκεντρο θα είμαστε πιο αποφασιστικοί για δράσεις κατά της κλιματικής αλλαγής.  «Πόσο κοστίζει μια ανθρώπινη ζωή;» αναρωτήθηκε, και συνέχισε λέγοντας ότι όταν μιλάμε για τον αριθμό των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους από την αλλαγή του κλίματος δεν μπορούμε να συζητάμε και να διαπραγματευόμαστε αν θα πάρουμε μέτρα ή όχι.