Περιβαλλον

ECOVOICE: Birds caretakers

Γίνε εθελοντής της Ορνιθολογικής Εταιρίας

Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το 2003 η Ορνιθολογική Εταιρεία δημιούργησε ένα εθελοντικό δίκτυο Υπεύθυνων που έχει αναλάβει να παρακολουθεί την κατάσταση Σημαντικών Περιοχών για τα πουλιά της Ελλάδας. Κάθε χρόνο οι περιοχές αυτές επεκτείνονται, πράγμα που καθιστά δύσκολη την παρακολούθηση τους από την ίδια την Ορνιθολογική. Για τον λόγο αυτό η συμμετοχή εθελοντών είναι η μόνη δυνατότητα για την συλλογή στοιχείων για την κατάσταση των περιοχών της Ελλάδας, έτσι ώστε να μπορεί να επεμβαίνει η Ορνιθολογική όπου υπάρχει απειλή για την διατήρηση υπό εξαφάνισης ειδών.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή η Ορνιθολογική μας καλεί όλους να συμβάλλουμε στην προστασία των περιοχών που βρίσκονται κοντά στον τόπο διαμονής μας ή αποτελούν τόπο καταγωγής μας ή απλά ένα μέρος που μας αρέσει και επισκεπτόμαστε συχνά. Συμμετέχοντας στο δίκτυο παρακολούθησης των περιοχών αυτών συμβάλουμε αφ’ ενός μεν στην προστασία της βιοποικιλότητας που αποτελεί στοιχείο ποιότητας της ζωής, αφ’ εταίρου μας δίνετε η δυνατότητα να γνωρίσουμε νέους τόπους, να συναντήσουμε καινούργιους ανθρώπους αλλά και να αποκτήσουμε γνώσεις για την φύση και το περιβάλλον.

Δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις για την συμμετοχή στο πρόγραμμα. Η Ορνιθολογική θα εκπαιδεύσει τους εθελοντές με ένα θεωρητικό σεμινάριο πάνω σε γενικές γνώσεις ορνιθοπανίδας και με πρακτική άσκηση για την αναγνώριση απειλών που αντιμετωπίζουν οι βιότοποι και τα είδη. Τα σεμινάρια θα γίνουν μέσα στον Οκτώβρη ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου στην Ορνιθολογική στα τηλέφωνα 210 8227937, 210 8228704 η ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα τους.

Οι δεσμεύσεις που έχουν οι εθελοντές εκτός από την παρακολούθηση του σεμιναρίου είναι η επίσκεψη της περιοχής τουλάχιστον τρεις φορές το χρόνο και η δέσμευση για παρακολούθηση της συγκεκριμένης περιοχής για τρία χρόνια. Επίσης θα πρέπει να συμπληρώνετε και να στέλνετε στην Ορνιθολογική μια ετήσια αναφορά για την κατάσταση της περιοχής.

Ας επιστρατεύσουμε το μεράκι και την ευαισθησία μας ώστε να προστατεύσουμε τους βιότοπους που χρειάζονται τα πουλιά για την αναπαραγωγή και την διαβίωση τους. Άλλωστε όπως είχε πει και μια φίλη «ο εθελοντισμός είναι το ενοίκιο μας στη γη».

Φωτο: Ορνιθολογική Εταιρία