Περιβαλλον

ECOVOICE: Τα σχέδια του ΥΠΕΚΑ για το β' Εξάμηνο

Μια νέα διαδικασία καθιέρωσε ο νέος Υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μια νέα διαδικασία καθιέρωσε ο νέος Υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου που θα επαναλαμβάνεται και σαν στόχο έχει την ενημέρωση του κοινού για τις δράσεις του Υπουργείου σε βάθος χρόνου ενός εξαμήνου. Για το δεύτερο εξάμηνο του 2011 στις προτεραιότητες του Υπουργείου βρίσκονται η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η επιτάχυνση των επενδύσεων σε έργα ΑΠΕ, η έρευνα και η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, η απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και το ξεμπλοκάρισμα σημαντικών επενδύσεων που εκκρεμούν, η ανάρτηση και κύρωση δασικών χαρτών, η επιτάχυνση της κτηματογράφησης, η διαχείριση απορριμμάτων και το κλείσιμο των ΧΑΔΑ, η αναθεώρηση του εθνικού και περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού, ο νέος τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών, η ρύθμιση αυθαιρέτων, τα έργα αποχέτευσης και οι παρεμβάσεις για την αλλαγή της εικόνας του κέντρου της Αθήνας.

Στο καυτό θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων αναμένεται στα μέσα του 2012 το κλείσιμο όλων των ΧΑΔΑ ενώ το Σεπτέμβριο θα γίνουν μια σειρά από παρεμβάσεις για την επέκταση των συστημάτων ανακύκλωσης. Επιπλέον θα υπάρξουν παρεμβάσεις για την βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς ανακύκλωσης. Θα υπάρξει εθνικός σχεδιασμός για την χωροθέτηση εγκαταστάσεων επικίνδυνων αποβλήτων και εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τα νοσοκομειακά απόβλητα.

Το ΥΠΕΚΑ είναι σε επαφή με το Ίδρυμα Ωνάση για την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου. Το Ίδρυμα θα αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης. Η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου, η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου και η αξιοποίηση του Ελληνικού είναι τρεις στρατηγικές παρεμβάσεις που θα ορίσουν την νέα ταυτότητα της πόλης. Συγχρόνως μέσα στο ερχόμενο εξάμηνο θα προχωρήσουν οι παρεμβάσεις που είχαν σχεδιαστεί από την Τίνα Μπιρμπίλη για την αναζωογόνηση του υποβαθμισμένου κέντρου της Αθήνας.

Συνεχίζοντας με τα θέματα περιβάλλοντος και βελτίωσης της ποιότητας ζωής του πολίτη το ΥΠΕΚΑ θα προωθήσει νομοθετικές ρυθμίσεις για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού θορύβου. Θα υιοθετηθούν νέοι δείκτες για την εκτίμηση του θορύβου και την αναθεώρηση της κτηριακής ηχοπροστασίας. Συγχρόνως θα υπάρξουν μελέτες για την εφαρμογή ηχοπετασμάτων και συστημάτων παρακολούθησης θορύβων. Το ΥΠΕΚΑ εκτιμά ότι οι παρεμβάσεις αυτές εκτός από την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών θα έχουν και αναπτυξιακό χαρακτήρα με την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών που θα στηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα.

Μέσα στον Ιούλιο θα γίνει και η επίσημη παρουσίαση του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας που έχει σαν στόχο την ενίσχυση του μητροπολιτικού της ρόλου. Στο νέο Ρυθμιστικό αναδεικνύεται το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης που προβάλλει την πολιτιστική ταυτότητα της Αθήνας ως σύγχρονης Μεσογειακής πρωτεύουσας. Δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη μιας συμπαγούς πόλης με αναχαίτιση των επεκτάσεων και ενισχύεται η βιώσιμη κινητικότητα. Η ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού και ο περιορισμός της εκτός σχεδίου δόμησης είναι κάποιοι από τους βασικούς άξονες.

Μεγάλα θέματα όπως το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, οι διεθνείς επενδύσεις σε ΑΠΕ και ο εκσυγχρονισμός της περιβαλλοντικής αδειοδότησης βρίσκονται στην ατζέντα του ΥΠΕΚΑ για το ερχόμενο εξάμηνο. Στην ecovoice θα τα παρακολουθούμε και θα τα παρουσιάζουμε ξεχωριστά παραθέτοντας τις απόψεις τόσο του ΥΠΕΚΑ όσο και της κοινωνίας των πολιτών.