Περιβαλλον

ECOVOICE: Δασικοί χάρτες

Ένα μεγάλο και καθυστερημένο βήμα

Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μετά από κάθε μεγάλη πυρκαγιά μιλούσαμε για οικοπεδοφάγους, για αυθαίρετη δόμηση σε καμένες περιοχές, για μέτρα που έπρεπε η πολιτεία να πάρει και που ήταν Συνταγματική της υποχρέωση αλλά που ποτέ δεν έπαιρνε. Η σημερινή μέρα αποτελεί πραγματικά ορόσημο για την Ελλάδα αφού για πρώτη φορά από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους αναρτώνται δασικοί χάρτες. Ως «μικρή επανάσταση» χαρακτήρισε η Υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών ένα έργο που άργησε 180 χρόνια.

Σήμερα αναρτήθηκαν στις ιστοσελίδες του ΥΠΕΚΑ www.ypeka.gr , του Κτηματολογίου www.ktimatologio.gr και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής www.apdattikis.gov.gr οι πρώτοι δασικοί χάρτες για τις περιοχές της Πεντέλης, της Ν. Πεντέλης και του Μαραθώνα. Θα ακολουθήσουν η Κηφισιά, η Δροσιά, η Σταμάτα και η Φυλή ενώ μέσα στον Μάιο θα υπάρξουν αναρτήσεις και σε περιοχές εκτός Αττικής όπως στον Βόλο, στην Ηλεία, στον Έβρο, στην Καβάλα και στην Δράμα. Έχει δοθεί προτεραιότητα στην Αττική γιατί υπάρχουν οι μεγαλύτερες καταπατήσεις δασικών περιοχών και φυσικά στις πυρόπληκτες περιοχές.

Τα οφέλη που προκύπτουν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών είναι κατά κύριο λόγο η προστασία των δασικών εκτάσεων που έχουν απομείνει από την αυθαίρετη δόμηση, η διασφάλιση της ιδιωτικής και της δημόσιας περιουσίας από την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και τέλος ανοίγει ο δρόμος για την βιώσιμη ανάπτυξη αφού οι δασικοί χάρτες συμβάλλουν στην κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού.

Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους κατά του περιεχομένου του αναρτηθέντος δασικού χάρτη. Οι αντιρρήσεις θα πρέπει να εκφράζουν τον χαρακτήρα κάποιας εμφανιζόμενης στο χάρτη έκτασης και όχι το ιδιοκτησιακό της καθεστώς. Δηλαδή θα μπορεί κάποιος πολίτης που έχει έννομο συμφέρον να προβάλλει τις αντιρρήσεις του ότι μια έκταση έχει χαρακτηριστεί δασική ενώ δεν είναι ή το αντίστροφο ότι δεν έχει χαρακτηριστεί ενώ είναι δασική περιοχή. Οι αντιρρήσεις των πολιτών πρέπει να υποβληθούν μέσα σε διάστημα 45 ημερών από την ανάρτηση του χάρτη, ενώ για τους κατοίκους του εξωτερικού δίνεται το περιθώριο των 65 ημερών.

Μετά από 15 μήνες διαβούλευσης, συζητήσεων και σκληρών αντιπαραθέσεων μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων καταφέραμε σήμερα να έχουμε τους πρώτους δασικούς χάρτες όπου αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο για την προστασία των άκτιστων περιοχών. Μπαίνει τέρμα στις ασάφειες, στην ταλαιπωρία και στην συναλλαγή, ενώ συγχρόνως ετοιμάζεται και αναθεώρηση της Δασικής Νομοθεσίας. «Σήμερα έγινε ένα βήμα στο αυτονόητο» όπως χαρακτηριστικά είπε η Υπουργός ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη.