Περιβαλλον

Το Νησί των Ονείρων

Σκουπίδια, κατεστραμμένα κτήρια, σπασμένα τζάμια και μπάζα κάνουν το νησί απροσπέλαστο

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
134298-306292.jpg

Μόλις 1,5 ώρα από την Αθήνα το κατάφυτο Πεζονήσι στην Ερέτρια γνωστό ως «Νησί των Ονείρων» θα μπορούσε να αποτελεί τόπο προορισμού για χιλιάδες Αθηναίους. Κάτι που ίσχυε στο παρελθόν, καθώς το νησάκι τη δεκαετία του ’60 υπήρξε διάσημο τουριστικό θέρετρο. Σήμερα το νησί ρημάζει. Η εγκατάλειψη και η απαξίωση είναι εμφανής. Σκουπίδια, κατεστραμμένα κτήρια, σπασμένα τζάμια και μπάζα κάνουν το νησί απροσπέλαστο ακόμη και για τους κατοίκους της Ερέτριας.

Ωστόσο παρά την αδιαφορία των αρχών οι ενεργοί πολίτες δεν χάνουν το όραμα τους για το νησί και με τα λιγοστά μέσα που διαθέτουν, αλλά με πολύ δουλειά και μεράκι, προσπαθούν να το διατηρήσουν και να το αναδείξουν. Η δράση του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών «ΜΕΔΟΥΣΑ» είναι πραγματικά αξιέπαινη αφού εκτός από τους καθαρισμούς που κάθε τόσο οργανώνουν στο νησί, κυρίως δουλεύουν για μετασχηματισμό του οράματος σε ολοκληρωμένη πρόταση για την αξιοποίηση του νησιού. Η Πρόεδρος της ΜΕΔΟΥΣΑΣ, Χριστίνα Καραφέρια θα πει στην A.V «Δύο είναι οι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης της Ερέτριας. Το αρχαίο θέατρο και το νησί των ονείρων. Σκοπός μας είναι η ανάδειξη του νησιού ως κέντρο Πολιτιστικών, Περιβαλλοντικών και Αθλητικών Δράσεων σε συνδυασμό με ήπιο τουρισμό. Η βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού θα έχει οικονομικά και κοινωνικά οφέλη».

Το όραμα όμως των πολιτών για αειφόρο ανάπτυξη δεν φαίνεται να συμμερίζεται η Δήμαρχος Ερέτριας, Αμφιτρίτη Αλημπατέ, η οποία συνδυάζει την ανάπτυξη του νησιού με την ενοικίαση του σε ιδιώτη επενδυτή, αφού ο Δήμος αδυνατεί να το συντηρήσει. Για να υπάρξει όμως επενδυτής θα πρέπει τα ακίνητα που βρίσκονται στο νησί να νομιμοποιηθούν. Και για να γίνει αυτό απαιτείται τροποποίηση του σχεδίου πόλης στο Πεζονήσι-«Νησί των Ονείρων» ώστε να καθοριστούν συντελεστές δόμησης για το νησί.

image

Με αφορμή τους συντελεστές δόμησης ο Δήμος αναθέτει σε ιδιώτη μηχανικό τη σύνταξη τεχνικής μελέτης για την τροποποίηση του σχεδίου πόλης για το πεζονήσι. Μαζί όμως με τους συντελεστές δόμησης η μπάλα πήρε και τις χρήσεις γης. Και ενώ στον υφιστάμενο σχεδιασμό οι χρήσεις γης είναι «Τουρισμός-Αναψυχή, Αθλητισμός, Αστικό Πράσινο-Ελεύθεροι Χώροι, ο νέος σχεδιασμός αφαιρεί το «Αστικό Πράσινο-Ελεύθεροι χώροι» και κρατάει μόνο τον «Τουρισμό-Αναψυχή».

Εδώ αρχίζει και η κόντρα του Δήμου με τους πολίτες, που θεωρούν ότι από τη στιγμή που αφαιρούνται αυτές οι χρήσεις γης, χάνεται και ο δημόσιος χαρακτήρας του νησιού, άρα και η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών. «Υπάρχει έγγραφο του Δασαρχείου που αναφέρει ότι εφόσον το νησί έχει κοινόχρηστο χαρακτήρα, τότε τα δέντρα που φύτεψαν οι γονείς μας και οι παπούδες μας και εξακολουθούμε να τα φροντίζουμε εμείς σήμερα θα πρέπει να προστατευτούν. Τι γίνεται όμως αν φύγει ο κοινόχρηστος χαρακτήρας του;» αναρωτιέται η Χριστίνα.

Ρωτήσαμε τη Δήμαρχο να μας εξηγήσει τους λόγους για την αλλαγή των χρήσεων γης. Η απάντηση της κυρίας Αλημπατέ (με επιθετικό και κοφτό τόνο) ήταν «γιατί συμβαδίζει με τον νέο υπό κατάρτιση Γ.Π.Σ» και συνέχισε λέγοντας ότι «ζήτησα από τους ενεργούς πολίτες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συμπλεύσουν με το Δήμο αν θέλουν το νησί να σταθεί στα πόδια του». Όταν τη ρωτήσαμε αν έγινε διαβούλευση με τους πολίτες απάντησε ότι «έγινε διαβούλευση αλλά οι πολίτες δεν την αναγνωρίζουν». Για το θέμα της διαβούλευσης η κυρία Καραφέρια αναφέρει: «Η Δήμαρχος κάλεσε τους Συλλόγους για ενημέρωση τεσσάρων θεμάτων για το νησί των ονείρων. Δεν μας είχε δώσει προηγουμένως εισηγήσεις ώστε να τις μελετήσουμε και να γνωμοδοτήσουμε. Της ζητήσαμε μετά την ενημέρωση να γίνει διαβούλευση μονοθεματική για την μελέτη τροποποίησης του Σχεδίου Πόλης για τη θέση Πεζονήσι-Νησί των Ονείρων. Κάτι που δεν έγινε ποτέ».

Η Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (CISD), Μαργαρίτα Καραβασίλη εδώ και ένα χρόνο περίπου έστειλε επιστολή στη Δήμαρχο Ερέτριας με προτάσεις για την αξιοποίηση του νησιού και πρότεινε τη διεξαγωγή μιας ανοικτής δημόσιας συζήτησης για το θέμα, ώστε να δρομολογηθούν συγκεκριμένες ενέργειες για την εφαρμογή προτάσεων που ήδη έχουν εκφραστεί, αξιοποιώντας υφιστάμενες μελέτες και εργασίες ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και φορέων. Ωστόσο από την πλευρά του Δήμου δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση. Ούτε καν απάντηση στην επιστολή.

«Ο Δήμος είναι ο θεματοφύλακας της ιστορικής μνήμης και του φυσικού κάλλους της περιοχής και ως εκ τούτου πρέπει να είναι σε θέση να δημιουργήσει, τόσο θεσμικά όσο και από πλευράς υποδομών, τις προϋποθέσεις εκείνες και το κατάλληλο περιβάλλον μέσα στο οποίο θα αναπτυχθεί μια διαρκής πολιτισμική δημιουργία ως αναπόσπαστο βασικό κομμάτι της καθημερινότητας των ανθρώπων στις σύγχρονες κοινωνίες» θα πει η κ. Καραβασίλη. Ωστόσο η προσφυγή των κατοίκων κατά της τροποποίησης του σχεδίου πόλης δείχνει την αδυναμία του Δήμου Ερέτριας να ανταποκριθεί στο θεσμικό του ρόλο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο
Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο

Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις

Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας
Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας

Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.