- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Με αφορμή τα συνεχιζόμενα επεισόδια στην Κερατέα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης (ΣΕΒΙΑΝ) που αποτελείται από 21 μεγάλες βιομηχανίες στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, παρουσίασε τις θέσεις του σχετικά με το πολύ επίκαιρο και καυτό θέμα των σκουπιδιών.
Τη στιγμή που η μάχη στην Κερατέα γίνεται για 120.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως ο ΣΕΒΙΑΝ προτείνει μια λύση άμεσων μέτρων που μπορεί να εκτρέψει 350.000 τόνους απορριμμάτων από την ταφή. Κατ’ αρχήν προτείνει την τοποθέτηση καφέ κάδων για την συλλογή των οργανικών απορριμμάτων. Των απορριμμάτων δηλαδή που παράγουμε στην κουζίνα μας και των πράσινων αποβλήτων που συγκεντρώνουμε από τις αυλές των σπιτιών μας ή από τα πάρκα. Αυτό μπορεί να γίνει άμεσα στην υφιστάμενη μονάδα ΕΜΑΚ με δυνατότητα αξιοποίησης μέχρι και 60.000 τόνους, δίνοντας ένα καλής ποιότητας εδαφοβελτιωτικό υλικό. Μια τέτοια πιλοτική μονάδα ετοιμάζεται στο Δήμο Ελευσίνας. Πρόκειται για σύμπραξη του Δήμου με τον ΣΕΒΙΑΝ δυναμικότητας 20.000 τόνων που θα παράγει βιοαέριο και εδαφοβελτιωτικό υλικό. Ο Δήμος Ελευσίνας θα κάνει την διαλογή στην πηγή και θα πηγαίνει το υλικό στη μονάδα που θα δημιουργηθεί σε έκταση που θα παραχωρηθεί από το Δήμο.
Η δεύτερη πρόταση του ΣΕΒΙΑΝ αφορά την ανακύκλωση. Σήμερα στην Αττική υπάρχουν 5 Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) δυναμικότητας 320.000 τόνων. Ωστόσο τα απορρίμματα που συλλέγονται από τους μπλέ κάδους και πηγαίνουν σε αυτές τις εγκαταστάσεις είναι 200.000 τόνοι εκ των οποίων το 30-35% δεν είναι ανακυκλώσιμα είδη αλλά οργανικά απορρίμματα που οδηγούνται στο ΧΥΤΑ. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση στον κόσμο για το τι πρέπει να πετάμε στον μπλέ κάδο. Αν γίνει σωστή ενημέρωση από τον φορέα που είναι υπεύθυνος για την συγκεκριμένη διαχείριση και που εισπράττει το τέλος που πληρώνει ο καθένας από μας για κάθε συσκευασμένο προϊόν που αγοράζουμε, υπολογίζεται ότι θα έχουμε την δυνατότητα να εκτρέψουμε από την ταφή 120 με 130.000 τόνους απορριμμάτων επιπλέον. Σε αυτό το σημείο αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι να είμαστε συνειδητοί καταναλωτές.
Η τρίτη πρόταση του ΣΕΒΙΑΝ είναι η ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων. Μια αμφιλεγόμενη μέθοδος που εγείρει πολλές διαμαρτυρίες από τις τοπικές κοινωνίες. Ωστόσο ο ΣΕΒΙΑΝ υποστηρίζει ότι είναι μια τεχνολογία εφαρμοσμένη και δοκιμασμένη σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εξασφαλίζει αφ’ ενός λιγότερα υπολείμματα που πάνε για ταφή, αφ’ εταίρου καλύτερο ενεργειακό ισοζύγιο αφού οι εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων μπορούν να αυτοτροφοδοτούνται ενεργειακά.
Στον Σύνδεσμο πιστεύουν ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί από τη Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απολύτως σωστοί. Πρόκειται για μια ιεράρχηση που δίνει προτεραιότητα στην ανάκτηση υλικών από την ανακύκλωση έναντι της ενεργειακής αξιοποίησης και προτεραιότητα στην ενεργειακή αξιοποίηση έναντι της ταφής. Με αυτό επιτυγχάνεται η μικρότερη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα αλλά και πράσινες θέσεις εργασίας τόσο από την διαχείριση των απορριμμάτων όσο και από την διαχείριση των αποτελεσμάτων –των προϊόντων δηλαδή όπως χαρτί, αλουμίνιο, γυαλί- που προέρχονται από την ανακύκλωση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.