Περιβαλλον

ECOVOICE: Δημόσιες πολιτικές για τα αστικά απορρίματα

Οι προτάσεις του ΣΕΒΙΑΝ

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
13368-38709.jpg

Με αφορμή τα συνεχιζόμενα επεισόδια στην Κερατέα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης (ΣΕΒΙΑΝ) που αποτελείται από 21 μεγάλες βιομηχανίες στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, παρουσίασε τις θέσεις του σχετικά με το πολύ επίκαιρο και καυτό θέμα των σκουπιδιών.

Τη στιγμή που η μάχη στην Κερατέα γίνεται για 120.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως ο ΣΕΒΙΑΝ προτείνει μια λύση άμεσων μέτρων που μπορεί να εκτρέψει 350.000 τόνους απορριμμάτων από την ταφή. Κατ’ αρχήν προτείνει την τοποθέτηση καφέ κάδων για την συλλογή των οργανικών απορριμμάτων. Των απορριμμάτων δηλαδή που παράγουμε στην κουζίνα μας και των πράσινων αποβλήτων που συγκεντρώνουμε από τις αυλές των σπιτιών μας ή από τα πάρκα. Αυτό μπορεί να γίνει άμεσα στην υφιστάμενη μονάδα ΕΜΑΚ με δυνατότητα αξιοποίησης μέχρι και 60.000 τόνους, δίνοντας ένα καλής ποιότητας εδαφοβελτιωτικό υλικό. Μια τέτοια πιλοτική μονάδα ετοιμάζεται στο Δήμο Ελευσίνας. Πρόκειται για σύμπραξη του Δήμου με τον ΣΕΒΙΑΝ δυναμικότητας 20.000 τόνων που θα παράγει βιοαέριο και εδαφοβελτιωτικό υλικό. Ο Δήμος Ελευσίνας θα κάνει την διαλογή στην πηγή και θα πηγαίνει το υλικό στη μονάδα που θα δημιουργηθεί σε έκταση που θα παραχωρηθεί από το Δήμο.

Η δεύτερη πρόταση του ΣΕΒΙΑΝ αφορά την ανακύκλωση. Σήμερα στην Αττική υπάρχουν 5 Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) δυναμικότητας 320.000 τόνων. Ωστόσο τα απορρίμματα που συλλέγονται από τους μπλέ κάδους και πηγαίνουν σε αυτές τις εγκαταστάσεις είναι 200.000 τόνοι εκ των οποίων το 30-35% δεν είναι ανακυκλώσιμα είδη αλλά οργανικά απορρίμματα που οδηγούνται στο ΧΥΤΑ. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση στον κόσμο για το τι πρέπει να πετάμε στον μπλέ κάδο. Αν γίνει σωστή ενημέρωση από τον φορέα που είναι υπεύθυνος για την συγκεκριμένη διαχείριση και που εισπράττει το τέλος που πληρώνει ο καθένας από μας για κάθε συσκευασμένο προϊόν που αγοράζουμε, υπολογίζεται ότι θα έχουμε την δυνατότητα να εκτρέψουμε από την ταφή 120 με 130.000 τόνους απορριμμάτων επιπλέον. Σε αυτό το σημείο αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι να είμαστε συνειδητοί καταναλωτές.

Η τρίτη πρόταση του ΣΕΒΙΑΝ είναι η ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων. Μια αμφιλεγόμενη μέθοδος που εγείρει πολλές διαμαρτυρίες από τις τοπικές κοινωνίες. Ωστόσο ο ΣΕΒΙΑΝ υποστηρίζει ότι είναι μια τεχνολογία εφαρμοσμένη και δοκιμασμένη σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εξασφαλίζει αφ’ ενός λιγότερα υπολείμματα που πάνε για ταφή, αφ’ εταίρου καλύτερο ενεργειακό ισοζύγιο αφού οι εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων μπορούν να αυτοτροφοδοτούνται ενεργειακά.

Στον Σύνδεσμο πιστεύουν ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί από τη Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απολύτως σωστοί. Πρόκειται για μια ιεράρχηση που δίνει προτεραιότητα στην ανάκτηση υλικών από την ανακύκλωση έναντι της ενεργειακής αξιοποίησης και προτεραιότητα στην ενεργειακή αξιοποίηση έναντι της ταφής. Με αυτό επιτυγχάνεται η μικρότερη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα αλλά και πράσινες θέσεις εργασίας τόσο από την διαχείριση των απορριμμάτων όσο και από την διαχείριση των αποτελεσμάτων –των προϊόντων δηλαδή όπως χαρτί, αλουμίνιο, γυαλί- που προέρχονται από την ανακύκλωση.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ