- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Σχέδια Προστασίας για τη Νανοχήνα
Ο πληθυσμός της έχει μειωθεί τόσο πολύ που πραγματικά βρίσκεται στο χείλος της εξαφάνισης
Η Ελλάδα είναι η πιο σημαντική χώρα στην Ευρώπη για τη Νανοχήνα καθώς αποτελεί την κύρια μεταναστευτική διαδρομή του είδους. Στην Ελλάδα έρχεται το μεγαλύτερο τμήμα του ευρωπαϊκού πληθυσμού της Νανοχήνας και παραμένει για περίπου πέντε μήνες.
Στο παρελθόν η Νανοχήνα ήταν ιδιαίτερα εξαπλωμένη σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης, σήμερα όμως ο πληθυσμός έχει μειωθεί τόσο πολύ που πραγματικά βρίσκεται στο χείλος της εξαφάνισης. Το κυνήγι και η λαθροθηρία αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τον εναπομείναντα πληθυσμό.
Αν και το καθεστώς προστασίας της Νανοχήνας είναι αυστηρό το Δεκέμβριο του 2007 ένα ενήλικο άτομο Νανοχήνας βρέθηκε νεκρό από σκάγια μέσα στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής στο Εθνικό Πάρκο της Λίμνης Κερκίνης. Αν σκεφτούμε ότι ο συνολικός πληθυσμός της Νανοχήνας που διαχειμάζει στους υγροτόπους της Βόρειας Ελλάδας είναι μόλις 50-70 άτομα η απώλεια έστω και ενός πουλιού είναι σημαντική.
Πρόσφατα ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης για την αποτελεσματική καταπολέμηση της λαθροθηρίας και την προστασία της ορνιθοπανίδας στις περιοχές διαχείμασης της Νανοχήνας, υπέγραψε τρία τοπικά σχέδια δράσης.
Τα σχέδια αυτά συντάχθηκαν κατόπιν σχετικών προτάσεων και υποδείξεων των τοπικών και εθνικών εμπλεκόμενων φορέων. Τα σχέδια προστασίας προβλέπουν συντονισμένες ενέργειες στα Εθνικά Πάρκα της Λίμνης Κερκίνης, του Δέλτα του Έβρου και του Δέλτα του Νέστου, των Λιμνών Ισμαρίδας-Βιστωνίδας και έχουν ως στόχο την εξάλειψη της λαθροθηρίας των υδρόβιων πουλιών, μιας παρωχημένης αλλά δυστυχώς ακόμη υπαρκτής πρακτικής.
Τα Τοπικά Σχέδια Δράσης που υπέγραψε ο κ. Τσιρώνης συντάχθηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και είναι στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά της λαθροθηρίας της ορνιθοπανίδας των υγροτόπων της Βόρειας Ελλάδας, που υλοποιείται ως μέρος των δράσεων του Προγράμματος LIFE+ «Διαφύλαξη του Φιννοσκανδικού πληθυσμού της Νανοχήνας σε σημαντικές περιοχές διαχείμασης και στάθμευσης κατά μήκος της Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής διαδρομής».
Η εφαρμογή των τοπικών σχεδίων αναμένεται να συμβάλει στην εξάλειψη των περιστατικών λαθροθηρίας μέσα στα Εθνικά Πάρκα που διαχειμάζει η Νανοχήνα, γεγονός που θα βοηθήσει όχι μόνο τους πληθυσμούς της Νανοχήνας αλλά και το σύνολο της βιοποικιλότητας των Εθνικών Πάρκων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.