Περιβαλλον

ECOVOICE: Φωτοβολταϊκά

Φωτοβολταϊκά. Μόδα, εύκολο κέρδος ή ανάγκη της σύγχρονης εποχής;

Βασιλική Γραμματικογιάννη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πολλές εξαγγελίες προγραμμάτων, πολλά « πράσινα» δάνεια και αρκετή σύγχυση.  Η A.V μίλησε με τον κ.Γιάννη Παπαδόπουλο, αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας φωτοβολταϊκών συστημάτων  POSITIVE ENERGY, επιδιώκοντας την διασάφηση θεμάτων που έχουν να κάνουν με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην στέγη ή την ταράτσα του σπιτιού μας. Για τυχόν απορίες που δεν απαντιούνται στη συνέντευξη μπορείτε να θέσετε τις ερωτήσεις σας.                                 

Toν τελευταίο καιρό διαβάζουμε και ακούμε διαρκώς για την εφαρμογή φωτοβολταϊκών στις στέγες σπιτιών. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Το ειδικό πρόγραμμα ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε στέγες μας αφορά όλους, αφού πρακτικά είμαστε όλοι οικιακοί καταναλωτές. Η εφαρμογή του συστήματος, μπορεί να γίνει είτε στη στέγη είτε στο δώμα μιας οικίας με ανώτατη συνολική ισχύ τα 10 κιλοβάτ. Το πρόγραμμα αφορά επίσης και τις μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 10 άτομα και έχουν ανώτατο κύκλο εργασιών και σύνολο ενεργητικού 2 εκατ. ευρώ ετησίως. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε, είναι ότι όλη η παραγόμενη ενέργεια θα διοχετεύεται στο δίκτυο της ΔΕΗ και ο χρήστης θα πληρώνεται 55 λεπτά την κιλοβατώρα, τιμή που είναι εγγυημένη για το σύνολο της 25ετίας. Συνεπώς η παραγόμενη ενέργεια δεν προορίζεται για ιδία κατανάλωση. Ο οικιακός χρήστης αποκτά ένα σταθερό εισόδημα και εισπράττει και την ηθική ανταμοιβή, καθώς το περιβαλλοντικό όφελος από την αξιοποίηση των φωτοβολταϊκών είναι τεράστιο, αν σκεφτούμε ότι μία φωτοβολταϊκή εγκατάσταση ισχύος μόλις ενός κιλοβάτ, οδηγεί σε αποφυγή έκλυσης ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, ίσης με αυτή που επιτυγχάνεται από 100 δέντρα ή αλλιώς από 2 στρέμματα δάσους. 

Ποιο είναι το κόστος εγκατάστασης ενός συστήματος και ποιο το ετήσιο εισόδημα για τον χρήστη; Υπάρχει πρόβλεψη για κάποια επιδότηση ή χρηματοδότηση μέρους του κόστους από τις Τράπεζες;

Θα σας δώσω μία τάξη μεγέθους για διαφορετικής ισχύος συστήματα καθώς τα κιλοβάτ καθορίζονται με βάση τη χωρητικότητα κάθε στέγης και φυσικά τα χρήματα που επιθυμεί ο χρήστης να διαθέσει. Ενδεικτικά να πούμε ότι για ένα σύστημα των 10 κιλοβάτ απαιτείται συνολική επιφάνεια ταράτσας 150τμ ενώ για εφαρμογή σε κεκλιμένη στέγη απαιτείται ελεύθερη και ασκίαστη επιφάνεια 90τμ. Ένα φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 2 κιλοβάτ κοστίζει περίπου 10.000€ ενώ ένα μεγαλύτερο των 10 κιλοβάτ περίπου 45.000-50.000€. Οι περισσότερες τράπεζες διαθέτουν πλέον πακέτα «πράσινων» δανείων που καλύπτουν έως και το 100% της επένδυσης. Τα δάνεια αυτά δίδονται με ή χωρίς εξασφαλίσεις και τα επιτόκια είναι χαμηλότερα από τα συνήθη καταναλωτικά δάνεια που βρίσκουμε στην αγορά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν διαθέσει κάποιος το 25% του κόστους και δανειστεί το υπόλοιπο 75%, θα κάνει απόσβεση της δαπάνης μέσα σε 5 με 6 έτη κατά μέσο όρο. Όσον αφορά στην επιδότηση που ρωτάτε, ο τρόπος ενίσχυσης σε αυτή την περίπτωση είναι η τιμή πώλησης της ηλιακής κιλοβατώρας που εξασφαλίζει ένα σημαντικό πρόσθετο εισόδημα και μπορεί να φτάσει για ένα σύστημα ισχύος 10kWp, τις 8.000€ ετησίως. Τα κέρδη από την αξιοποίηση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος μπορούν να καλύψουν ουσιαστικά έξοδα, όπως είναι η κατανάλωση πετρελαίου (700-1.500 € ετησίως), η κατανάλωση ηλεκτρικού (περίπου 1.000€ μαζί με τα δημοτικά τέλη και τους φόρους) τα έξοδα ενός αυτοκινήτου κλπ. 

Μήπως θα ήταν καλύτερα να καταθέσει κανείς αυτά τα χρήματα σε έναν προθεσμιακό λογαριασμό; 

Ακούω πολύ συχνά το συγκεκριμένο ερώτημα και σας ευχαριστώ γιατί μου δίνετε την ευκαιρία να απαντήσω με ένα αναλυτικό παράδειγμα. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι εγκαθιστούμε ένα σύστημα ισχύος 10 κιλοβάτ που κοστίζει, όπως προανέφερα, περίπου 50.000€ Υποθέτουμε ότι βάζουμε από ιδία κεφάλαια το ποσό των 12.500€ (25%) και δανειζόμαστε τα υπόλοιπα με επιτόκιο 6% για 10 έτη. Στη 10ετία, έχουμε λάβει πίσω, αποπληρώνοντας και το δάνειο, το ποσό των 27.100€. Δηλαδή έχουμε κέρδος 14.600€. Στην 25ετία έχουμε λάβει πίσω το ποσό των 147.080€. Δηλαδή έχουμε κέρδος 134.580€. Αν το αρχικό κεφάλαιο των 12.500€ το βάζαμε σε έναν προθεσμιακό λογαριασμό με επιτόκιο 5%, στη δεκαετία θα είχαμε λάβει 19.390€, δηλαδή κέρδος 6.890€ ενώ στην 25ετία θα λαμβάναμε 40.310€, δηλαδή κέρδος 27.810€. Τα φωτοβολταϊκά έχουν καλύτερη απόδοση από μία προθεσμιακή κατάθεση και επιπλέον η απόδοση είναι εγγυημένη για 25 έτη. 

Χρειάζεται κάποια ειδική άδεια για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται;  

Μόνο δύο οι προϋποθέσεις για έναν οικιακό καταναλωτή. Να έχει μετρητή στο όνομά του ή στον κοινόχρηστο λογαριασμό της πολυκατοικίας σε περίπτωση που πρόκειται για συλλογική εγκατάσταση και να καλύπτει ήδη μέρος των αναγκών του με την αξιοποίηση ανανεώσιμων μορφών ενέργειας (π.χ. ζεστό νερό από ηλιακό θερμοσίφωνα). Για τις μικρές επιχειρήσεις, βασική προϋπόθεση είναι να μην έχουν λάβει ήδη επιδότηση για τοποθέτηση φωτοβολταϊκού συστήματος από κάποιο εθνικό ή κοινοτικό πρόγραμμα. Τα συνήθη γραφειοκρατικά προβλήματα δεν τα συναντάμε εδώ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αποτελεί ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως σε επίπεδο κινήτρων. Δεν χρειάζεται καμία ειδική άδεια για την εγκατάσταση του συστήματος. Ο χρήστης απευθύνεται μόνο στην τοπική υπηρεσία της ΔΕΗ για την υπογραφή των δύο συμβάσεων που αφορούν στην τοποθέτηση του μετρητή και στην πώληση της παραγόμενης ενέργειας και στην πολεοδομία για την έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.