Περιβαλλον

Ελπιδοχώρι

130 χλμ. από την Αθήνα, το χωριό της ελπίδας είναι ένας εναλλακτικός προορισμός διακοπών

Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κάποιοι άνθρωποι σε πείσμα της περιρρέουσας ατμόσφαιρας που μας θέλει φοβισμένους και παγωμένους για το τι θα μας ξημερώσει, διατηρούν την ελπίδα ζωντανή εμβαθύνοντας στα πραγματικά ουσιώδη. Αναστοχάζονται, αναζητούν λύσεις και τις βρίσκουν. Κάπως έτσι γεννήθηκε και το ελπιδοχώρι, το χωριό της ελπίδας όπως μαρτυρά και το όνομα του. Η Ερατώ Χατζημιχαλάκη ως Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας γνώρισε από πρώτο χέρι πόσο δυσλειτουργική είναι η ελληνική οικογένεια, πόσο η εκπαίδευση αδυνατεί να εμπνεύσει αγάπη για τη μάθηση, και πόσο η κοινωνία αναπτύσσει νοσηρά μοντέλα αναπαραγωγής. Με έντονη την επιθυμία να δώσει λύσεις σε αυτές τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας η Ερατώ ονειρεύτηκε ένα χώρο όπου οι άνθρωποι αξιοποιώντας τα αγαθά που η γη μας δίνει απλόχερα, να εξελίσσονται και μέσα από το σεβασμό για τη φύση να δημιουργούν αρμονικές σχέσεις μεταξύ τους αλλά και με τους ίδιους τους εαυτούς τους.

image

Το όραμα της Ερατώς έγινε πραγματικότητα σ’ ένα πανέμορφο κτήμα στην Αργολίδα ανάμεσα σε βουνοκορφές, κοντά σε πανέμορφες παραλίες και σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους όπως οι Μυκήνες. Το κτήμα, που το στολίζουν αιωνόβιες ελιές, οπωροφόρα δέντρα και υπερμεγέθη πουρνάρια, αποτελεί ένα πρακτικό παράδειγμα αυτάρκειας. Οι επισκέπτες του κτήματος, είτε πρόκειται για γονείς με παιδιά, είτε φιλικές παρέες,  καλούνται να συμβιώσουν μεταξύ τους, να συνεργαστούν καλλιεργώντας τη γη, το νου και τη ψυχή τους, και φεύγοντας να έχει αφυπνιστεί στη συνείδησή τους η βεβαιότητα ότι μόνο προστατεύοντας τη φύση και ζώντας λιτά και φυσικά μπορείς να εξελιχθείς ως άνθρωπος και να επηρεάσεις καταλυτικά την κοινωνία.

Μόλις 130 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, το Ελπιδοχώρι μπορεί να αποτελέσει εναλλακτικό προορισμό των φετινών διακοπών μας. Εκτός από τις δράσεις που η Ερατώ και οι συνεργάτες της διοργανώνουν (www.elpidohori.gr), οι ομάδες ή οι παρέες μπορούν να οργανώσουν τις δικές τους. Σίγουρα η διαμονή στα σπιτάκια φτιαγμένα από αχυρόμπαλες και ξύλο ή η συμβίωση με άλλους, η καλλιέργεια της γης και η φυσική διατροφή θα δώσουν μια πρώτη αίσθηση του πώς είναι να ζεις και να πορεύεσαι προς την ελευθερία.