- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Ο Θεοδόσης Τάσιος και η σπουδαία πόλη της Αθηνάς
Με αφορμή τα 1000 τεύχη της ATHENS VOICE, ο ακαδημαϊκός Θεοδόσης Τάσιος γράφει για την ιστορία, το κλίμα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που κάνουν την Αθήνα μια ξεχωριστή πόλη
Η θεά Αθηνά, η Δημοκρατία του Κλεισθένη, η ιστορία, το τοπίο και οι άνθρωποι συνθέτουν τους λόγους που κάνουν την Αθήνα μοναδική: Η Αθήνα του Θεοδόση Τάσιου
Μοιάζει λίγο ρομαντικός ο λόγος που αγαπάω την Αθήνα, αλλά είναι ακριβής. Μου αρέσει γιατί έχει το όνομα της Αθηνάς – αυτής της απίστευτης θεότητας, που είναι η ελληνικότερη του Δωδεκαθέου. Μια ζωντανή γυναίκα, παρθένος, αγωνίστρια, μηχανικός. Γιατί και ο Πλάτων ακόμα αναγνώριζε πως μηχανικός δεν ήταν μόνο ο Ήφαιστος, αλλά και η «σύντεχνος» Αθηνά: Με το σκεπάρνι στο χέρι, να φτιάχνει την Αργώ, τον Δούρειο Ίππο – ό,τι φανταστείτε! Κι ύστερα, πώς να ξεχάσεις τον απίστευτο Κλεισθένη – έναν αριστοκράτη επαναστάτη, που σχεδίασε μια περίπλοκη Δημοκρατία με κάθε λεπτομέρεια.
Εγώ, ένα επαρχιωτάκι, προσελκύστηκα από τη μαγεία που είχε η πρωτεύουσα, και ήρθα να δώσω εξετάσεις στη Μαθηματική Σχολή έχοντας στο δεξί χέρι ένα καλαμάρι και μια πένα και στην αριστερή μασχάλη τον βαρύ Α΄ Τόμο της Εγκυκλοπαίδειας του Ελευθερουδάκη, «Αθήναι», γιατί είχε μέσα έναν χάρτη των Αθηνών που θα με βοηθούσε να βρω την οδό Ακαδημίας, όπου βρισκόταν το εξεταστικό κέντρο. Η πρώτη επαφή μου με την Αθήνα ήταν μαγική.
Εν συνεχεία, μην ξεχνάμε ότι η Αθήνα, ενώ συγκέντρωσε έναν δυσανάλογα μεγάλο πληθυσμό, αυτόν τον πληθυσμό τον προστάτεψε και του έδωσε φαΐ και δουλειά. Αυτά δεν υπογραμμίζονται επαρκώς. Κοιτάμε μόνο το κακό της αστυφιλίας, δεν κοιτάμε τα καλά που μας έφερε, σε έναν κατεστραμμένο φτωχό λαό. Τέλος, η Αττική έχει το δώρο να είναι προφυλαγμένη από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Όλα τα καιρικά συστήματα που έρχονται από δυσμάς ή από ανατολάς ξεθυμαίνουν στον δρόμο και φτάνουν σ’ εμάς με τη μικρότερη δυνατή ένταση.
Ακόμα, η Αττική έχει εξαιρετικό κλίμα, ειδικά για όσους έχουν την τύχη, σαν κι εμένα, να μη ζουν στο κέντρο των Αθηνών, αλλά στην Πεντέλη, απ’ όπου βλέπω την Αθήνα και την καμαρώνω – βλέπω τους λόφους της, τον Σαρωνικό, βλέπω ακόμα και τη Σαλαμίνα και την Αίγινα, που ήσαν το αποκούμπι των αρχαίων Αθηνών τον καιρό του Ξέρξη.
Κι έχω άλλον έναν σημαντικό λόγο να νιώθω Αθηναίος: Διότι ετούτη είναι η πόλη της Αγίας Φιλοθέης, μεγάλη η χάρη της, της μοναδικής εκείνης γυναίκας, της Ρηγούλας του Μπενιζέλου, που έστησε την πρώτη οργανωμένη αντίσταση κατά των Οθωμανών, με τη μεθοδευμένη συλλογική μόρφωση – και μαρτύρησε στις 14 Φεβρουαρίου του 1589. Από το σύνολο αυτών των στοιχείων που παρουσίασα, πώς να μην αγαπήσεις μια τέτοια σπουδαία πόλη;
→ Ο Θεοδόσης Τάσιος είναι ακαδημαϊκός, πολιτικός μηχανικός, αρθρογράφος, συγγραφέας, ιστορικός και φιλόσοφος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φέτος γίνεται το έλα να δεις από έργα, οι περισσότεροι δήμοι το ’χουν βάλει σκοπό να μας ταλαιπωρήσουν
170 tattoo artists, live δράσεις και τρεις μέρες αφιερωμένες στην τέχνη της δερματοστιξίας
Ποιοι μεγάλοι οδικοί άξονες βρίσκονται στα όριά τους, σύμφωνα με τον συγκοινωνιολόγο
Δράσεις δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά 6 έως 12 ετών από τον ΟΠΑΝΔΑ σε πέντε Κέντρα Μάθησης
Το νέο ραντεβού για το πάρτι της ΑTHENS VOICE και του VOICE RADIO στο Ploes Floating Venue στο Παλαιό Φάληρο
Τα θετικά και τα αρνητικά της πρωτεύουσας
Κάτι μου προκαλούν τα πεθαμένα σινεμά, ένα σφίξιμο παράξενο και βαθύ
Παραδόθηκε το έργο που σχεδίασε η Ελευθερία Ντεκώ
Ένα διαφορετικό πρωινό με την ενέργεια της Protergia, καφέ από τον Jacobs, μουσική, δώρα πολύ καλή διάθεση
Στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων η εκδήλωση για τις βιώσιμες μετακινήσεις - Ελεύθερη είσοδος
Μετά από δύο άγονους διαγωνισμούς
Ορίζοντας ολοκλήρωσης το 2029
Oι ηλεκτρικοί «κυνηγοί» θα καθαρίζουν και γκράφιτι
Όλες οι πληροφορίες για τη διοργάνωση του Δήμου Αθηναίων και της Πρωτοβουλίας Αθήνα21
Περισσότεροι από 25.000 χρήστες την έχουν ήδη «κατεβάσει»
Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα του Δήμου Αθηναίων για τις δημοτικές υποδομές φόρτισης
Την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, στην Ακαδημίας 78, υποδέχεται το κοινό από τις 18:30, με μια βραδιά αφιερωμένη στο παιχνίδι, την παρέα και τη διασκέδαση.
Ένα παγκάκι που αλλάζει την οπτική που βλέπουμε την πόλη
Ένας κόσμος κρυμμένος πίσω από τις προσόψεις των παλιών σπιτιών, εκεί όπου κινούνταν οι οικιακές εργάτριες και αποτυπωνόταν ο κοινωνικός διαχωρισμός μιας άλλης εποχής
Ραντεβού την 1η Οκτωβρίου, από τις 09:00 έως τις 11:00. Καφές στο χέρι, live μουσική και ενέργεια στο φουλ.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.