- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Σώτη Τριανταφύλλου και η νυχτερινή παραλιακή της Αθήνας
Με αφορμή τα 1000 τεύχη της ATHENS VOICE, η γνωστή συγγραφέας γράφει για την κινηματογραφική πλευρά της πόλης
Η θάλασσα, η μουσική, οι άδειοι δρόμοι και η ελευθερία της νυχτερινής οδήγησης συνθέτουν μια από τις πιο κινηματογραφικές πλευρές της πόλης: Η Αθήνα της Σώτης Τριανταφύλλου
Μέχρι τη Γλυφάδα, ο δρόμος κοιτάζει προς τα νότια, ύστερα προς τα νοτιοδυτικά· ο ήλιος δύει πίσω από το Αιγάλεω, πάνω από την Καστέλλα. Μετά τη στροφή προς Βουλιαγμένη, η γωνία αλλάζει: ο ήλιος πέφτει στον Σαρωνικό, ανάμεσα στα νησιά. Οδηγώντας μέχρι τον Ναό του Ποσειδώνα, φτάνω στο σημείο όπου δύει στο Αιγαίο πέλαγος.
Στη διάρκεια της μέρας η παραλιακή λεωφόρος δεν παρουσιάζει κανένα ενδιαφέρον: η πόλη επεκτείνεται μέχρι τη θάλασσα· ρηχή, υπόκωφη, τιποτένια· σέρνει τον εαυτό της. Αλλά, όταν προχωρήσει η νύχτα, όταν η κίνηση αραιώσει, μπορώ να πατήσω γκάζι και ν’ αφήσω να ξεχυθούν από το Spotify θεσπέσιοι ήχοι. Συμπυκνωμένες στιγμές ταπεινής ευτυχίας: οδηγώ χωρίς να πηγαίνω πουθενά· ακούω ροκ εντ ρολ σε εκκωφαντική ένταση· στα δεξιά μου λαμπυρίζει η θάλασσα· ο βρυχηθμός των κινητήρων καταπνίγει τον παφλασμό των κυμάτων —έζησα μια υπέροχη ζωή δίπλα στη θάλασσα, μέσα στη μουσική και πάνω σε ρόδες.
Καμιά φορά, στις δύο το πρωί, βγαίνουν στον δρόμο φτιαγμένα αυτοκίνητα. Όλο και σπανιότερα: όσοι επιζήσαμε από την ταχύτητα μάθαμε να οδηγούμε με σύνεση. Και παρ’ όλ’ αυτά, στη μεγαλούπολη, η σύνεση εξαντλείται στο όριο της μέρας· αργότερα, αρχίζει η νυχτερινή απερισκεψία: συναντήσεις που θα ξεχαστούν, υποσχέσεις που θα αθετηθούν, λάθη που θα διορθωθούν ή που θα στοιχειώσουν τα νυκτόβια πλάσματα.
→ Η Σώτη Τριανταφύλλου είναι συγγραφέας. Το τελευταίο της βιβλίο, «Φασισμός. Η ιστορία μιας ιδεολογίας», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια περιοχή 650 στρεμμάτων γύρω από την Ακρόπολη
Cult, chic, καύσωνας και ένα κρουαζιερόπλοιο στην Ανταρκτική
Την Παρασκευή 28 Αυγούστου 2026, από τις 19:00 έως τις 23:00
Δείτε εικόνες από την «καθαρή» από αυτοκίνητα πρωτεύουσα
Στο επίκεντρο του έργου βρίσκονται οι παρεμβάσεις οριζόντιας και κατακόρυφης σήμανσης
Έπειτα από σχετικό αίτημα της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας
Αν μείνεις στην πρωτεύουσα μόνο εσύ και ο Τσίου, σου βρήκαμε όλα όσα μπορείς να δεις και να κάνεις
Ένα μονοπάτι οδηγεί σε ένα κρυφό επίνειο με κρυστάλλινα νερά, 50 λεπτά από το κέντρο της πόλης
Φυτεύτηκαν 220 δέντρα και 1.200 θάμνοι με τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών
Δωρεάν εκδηλώσεις, μουσεία, παραλίες, πεζοπορίες, φαγητό και μοναδικές εμπειρίες στην Αττική
Πάνω από 20 παρεμβάσεις σε σχολεία και δημοτικές παρεμβάσεις
Έργο 300.000 ευρώ με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής - Έτοιμο για τη νέα σεζόν.
Φέρνει στην καρδιά της πόλης την ατμόσφαιρα ενός σύγχρονου παραθαλάσσιου resort
Η Στοά διαθέτει όλα τα στοιχεία για να γίνει ένα από τα πιο πολυσυζητημένα νέα spots της πόλης.
Ένα από τα τελευταία κτίρια των παλιών διοδίων της Αθήνας
Από την Πετρούπολη μέχρι τη Δραπετσώνα και τη Χασιά, οι πιστοί του είδους αυξάνονται θεαματικά
Η υπόθεση είχε ξεκινήσει μετά τη δωρεά ιδιώτη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.