Life in Athens

(BIG) SPIN EVERYTHING!

Λίγο μάθημα ιστορίας, για σήμερα.

1238923_217290008467464_250417658_n.jpg
Billy Gee
ΤΕΥΧΟΣ 167
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
93014-208709.jpg

Λίγο μάθημα ιστορίας, για σήμερα. Θα πρέπει να γυρίσουμε το χρόνο πίσω, αν θέλουμε να μιλήσουμε για την ιστορία του πολύ γνωστού σήμερα κόλπου “big spin”. Γύρω στο ’90, το street skateboarding είχε αρχίσει μια επανάσταση στα technical tricks. Tα flip tricks είχαν κάνει την εμφάνισή τους και εξελίσσονταν με γρήγορους ρυθμούς από γνωστούς skaters, όπως ο Rudy Johnson, ο Mark Gonzales, ο Matt Hensley, ο Ron Chatman, αλλά και οι Kenny Anderson και Brian Lotti (δύο ονόματα που αργότερα ανακάλυψαν το Big Spin).

Eκείνο τον καιρό, σ’ ένα από τα πιο διάσημα hot spot του San Diego, στο σχολείο San Pasqual, διάσημο για τα φυσικά banks που διέθετε στον εσωτερικό του χώρο, ο Brian Lotti παρακολουθούσε τον Kenny Anderson να εκτελεί 180 shovit body varials και προσπάθησε να τον μιμηθεί. Tα συγκεκριμένα banks ήταν ιδανικά για την εκτέλεση του κόλπου, που στην αρχή ονομάστηκε “Backside 180 με 360 shovit”. Tο τελικό όνομα “big spin” το έδωσαν ο Sal Barbier και ο Alphonzo Rawls από το όνομα ενός παιχνιδιού, που γινόταν κάθε σαββατοκύριακο σε μια λοταρία της Kαλιφόρνιας. Έτσι ακριβώς όπως η τεράστια μπάλα της λοταρίας διέγραφε μια μεγάλη περιστροφή, θύμιζε την περιστροφή του κόλπου που είχε εκτελέσει ο Lotti.

Για κάποια χρόνια το συγκεκριμένο κόλπο είχε χάσει τη δημοτικότητά του (πιθανότατα λόγω της επικινδυνότητάς του, δεν είναι και εύκολο να πηδάς δέκα σκαλιά) μέχρι να επιστρέψει στη hot λίστα κάθε skater και τώρα να το εκτελούν πηδώντας μέχρι και 12 σκαλιά, ή σε συνδυασμό μ’ ένα frondside boardslide σ’ ένα handrail.

Nα θυμίσουμε ακόμα ότι μία εβδομάδα μετά που ο Lotti λάνσαρε το Big spin στο street skateboarding, ένας άλλος skater, o Todd Congelliere, το δανείστηκε για να το λανσάρει στη vert, κάνοντας Big Spin disasters και backside lipslides με θεαματικό τρόπο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ