Life in Athens

H A.V. βγαίνει βόλτα στο Νέο Ψυχικό

Φαγητό και ποτό στη πράσινη γειτονιά που ξέρει να διασκεδάζει

Νατάσσα Καρυστινού
ΤΕΥΧΟΣ 519
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

H A.V. βγαίνει βόλτα στο Νέο Ψυχικό

Gaspar Food & Mood

image

Σε κομβικό σημείο της Αθήνας, είναι από τότε που άνοιξε σταθερό σημείο συνάντησης των βορείων, των νοτίων αλλά και των… κεντρώων αυτής της πόλης. Χώρος στιλάτος, με επίπεδα πάνω-κάτω, με ωραίους φωτισμούς, χρώματα μαύρα και πορτοκαλιά, σημεία για έντονο socializing κι ένα μικρό, «μυστικό» εσωτερικό κήπο στο βάθος. Τελευταία προσθήκη η μεγάλη μπάρα στο κέντρο που συγκεντρώνει τους πιο «ανήσυχους». «Ενορχηστρωτές» της καθημερινής ωραίας ατμόσφαιρας οι… faboulous Pitsilis Bros, ο Γιώργος και ο Αντρέας, συνοδοιπόροι μας στα πάρτι, στα ξενύχτια, στα καθημερινά πάρτι της ζωής μας-δικά τους το Balthazar και το Rock ’n’ Roll. Αυτά όσον αφορά το mood. Ισχυρό όμως πολύ είναι και το… food στο Gaspar. Στην κουζίνα του έχουν συγκεντρωθεί όχι ένας ούτε δύο αλλά 4 σεφ, οι Άρης Καλλιπολίτης, Σάββας Κωνσταντινίδης, Διονύσης Αλέρτας και Χρήστος Μαρτζούκος, όλοι τους απ’ τα καλύτερα ονόματα της νέας γενιάς. Ο κατάλογος είναι πλούσιος, στα πιάτα συναντιέται η μεσογειακή με την απωανατολίτικη κουζίνα, η Ιταλία με την Ινδία κι όλα αυτά με έναν τρόπο νόστιμο, σύγχρονο, ευέλικτο που καλύπτει όλες τις ώρες της ημέρας από το πρωί στις 10 μέχρι και τη 1 το βράδυ. Ξεκίνα με τέλειο  πρωινό (αυγά ποσέ, bacon και σάλτσα béarnaise, scrambled eggs με καπνιστό σολομό, μανιτάρια σχάρας, bagel με σαλάμι picante, τυρί fontina και μαγιονέζα και άλλα νόστιμα), όταν φτάσει μεσημέρι και έχεις πιο μεσογειακό προσανατολισμό δοκίμασε την καλύτερη πίτσα αλλά και τη σαλάτα με φακές Εγκλουβής και σύγκλινο Μάνης ή το rib eye με καπνιστό κρεμμύδι και χωριάτικες πατάτες. Αν κάτι σε σπρώχνει να ταξιδέψεις προς Ιαπωνία διάλεξε katana roll με σολομό, τόνο, ιαπωνική μέντα, σχοινόπρασο και μπισκότο tempura, αλλά και το ceviche φαγκρί με εσπεριδοειδή και σαλάτα από φύκια. Σπέσιαλ πρόταση είναι και τα «μικρά» του καταλόγου, ωραία finger foods, πλατό με sushi, σουβλάκια satay κι ένα σωρό άλλα σε τιμές που κυμαίνονται στα €3-4-5 και τα προτιμούν όσοι μαζεύονται εδώ μετά το γραφείο για ένα χαλαρωτικό ποτήρι κρασί ή ένα ωραίο κοκτέιλ. Τις Κυριακές υπάρχει το brunch που μας μαζεύει όλους. Γύρω από νοστιμιές, με ποτά και μουσικές, μ’ αυτή τη μαγική αύρα που ακουμπάει πάνω σου με το που θα μπεις και είναι σαν να σου λέει «άσ’ τα όλα στο κατώφλι κι έλα μέσα να περάσουμε καλά» μας βρίσκει πάντα η νύχτα. Και τότε όλα ξαναρχίζουν…

image

image

image

Λεωφ. Δημ. Βασιλείου & Λυκούργου, Ν. Ψυχικό, 210 6775011


Iki Sushi Lounge

image

Άνοιξε στα τέλη του Οκτώβρη και ήδη έχει γίνει σημείο αναφοράς όσων αγαπούν την αυθεντική ιαπωνική κουζίνα. Ξεκίνησε από τρεις φίλους που αγαπούσαν πολύ το σούσι. Το μενού έχει διαμορφωθεί από Ιάπωνα σεφ και περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία από sushi rolls (maki και uramaki), καθώς και πιάτα με γαρίδες tempura, sashimi, noodles, κοτόπουλο teriyaki, gunkan, σαλάτες, tartars και σούπες miso. Λιτός και στιλάτος χώρος, με πράσινα φωτιστικά που ηρεμούν το βλέμμα και μια υπέροχη αυλή με μπάρα, ιδανική για κοκτέιλ τώρα που ανοίγει ο καιρός. La Muerta Chicita με τεκίλα, φρούτα του πάθους και πράσινο μήλο, κλασικό Japanese Cocktail ή Wasabi Martini, είναι ό,τι πρέπει για starter. Πλέον διαθέτει και delivery service.

image

Λ. Κηφισίας 176, Ν. Ψυχικό, 210 6771165, fb: ikisushi.gr, www.ikisushi.gr


Barabicu

image

Κρεατοφαγικό στέκι με κλασικές ελληνικές γεύσεις και διεθνείς επιρροές, αλλά και με πλούσια ιστορία καθώς εδώ ήταν το εστιατόριο της πασίγνωστης Ρένας «της Φτελιάς» που πλέον ανέλαβαν οι κόρες της. Καθίστε στους άνετους καναπέδες του, δοκιμάστε κάποιο από τα εξαιρετικά κοκτέιλ για πριν ή μετά το φαγητό και επιλέξτε ανάμεσα σε εξαιρετικές γεύσεις, όπως πικάνια βραζιλιάνικη, μοσχαράκι Black Angus, σατωμπριάν (για δύο άτομα), τα εκπληκτικά burgers και πολλά ακόμα. Μην το παρακάνετε, κρατήστε και λίγο χώρο για ένα από τα αγαπημένα γλυκά της Ρένας. Ανοιχτά κάθε μέρα από το μεσημέρι, κλειστά τη Δευτέρα και Κυριακή βράδυ. Και take away.

25ης Μαρτίου 28, Νέο Ψυχικό, 210 6743874, fb: barabicu.gr


Μπαρμπαμπούνης

image

Έχει μόνο 2 μήνες που άνοιξε στην καρδιά του Ν. Ψυχικού και ήδη αποτελεί σημείο αναφοράς φρέσκου ελληνικού μπαρμπουνιού. Νέα, σικάτη ψαροταβέρνα με ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά, αλλά και με διακόσμηση που παραπέμπει σε ένα μεγάλο καΐκι σε κάποιο ελληνικό νησί. Το πάτωμα έχει στρωθεί βότσαλο-βότσαλο, ενώ στην αυλή του κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή μεσημέρι υπάρχει ψαριέρα με ολόφρεσκα ψάρια και θράψαλα προς επιλογή.

Λεωφ. Κηφισίας 322, Νέο Ψυχικό, 210 6716803, fb: mparmpampounis


Silo

image

Εδώ και έξι μήνες έχει ανοίξει απέναντι από την πλατεία Πηνελόπης Δέλτα ένα υπέροχο μεζεδοπωλείο, το Silo. Ο ιδιοκτήτης του, άνθρωπος που ειδικεύεται στις ανακαινίσεις, έχοντας φτιάξει εκατοντάδες μαγαζιά στο παρελθόν, είδε το χώρο και αποφάσισε να τον ανακαινίσει και να φτιάξει το δικό του. Το όνομα παραπέμπει σε σιλό και στις πρώτες ύλες, καθώς θεωρεί ότι όλα από εκεί ξεκινούν. Στο χώρο κυριαρχεί το ξύλο, η λιτή διακόσμηση και ο καλός φωτισμός. Τα πιάτα είναι εμπνευσμένα από τη μεσογειακή κουζίνα, ενώ ιδιαίτερη βάση έχει δοθεί στην ποιότητα των προϊόντων. Παρασκευή και Σάββατο έχει πάντα ζωντανή μουσική από σχήματα που πειραματίζονται πάνω στο λαϊκό και το ρεμπέτικο. Ένας ζεστός και φιλικός χώρος με καλό φαγητό, προσιτές τιμές και υπέροχη αυλή με θέα το πάρκο, όπου συχνά διοργανώνονται δεξιώσεις, πάρτι και διάφορα events.

image

Πηνελόπης Δέλτα 14, Ν. Ψυχικό, 210 6742718, www.silothefoodbar.gr, fb: silofoodbar


Πιπεριά

image

Αν θέλεις να δώσεις στην Πιπεριά ένα χαρακτηρισμό με δυο λόγια, αυτός είναι μοντέρνα ψαροταβέρνα. Μοντέρνα για τον όμορφο και καλαίσθητο χώρο της (έχει και τραπεζάκια έξω με αρκετό πράσινο για τώρα που ανοίγει ο καιρός) και ψαροταβέρνα γιατί θα μπορούσε να βρίσκεται δυο βήματα από τη θάλασσα, ασχέτως που βρίσκεται στα βόρεια: ό,τι καλό βγάζει η θάλασσα θα έρθει φρέσκο και μυρωδάτο στο πιάτο σου. Από γαύρους, σαρδέλες, αθερίνες, μπακαλιαράκια, κουτσομουράκια κ.λπ., έως πιάτα τελείως ιδιαίτερα τα οποία πολύ θα εκτιμήσεις, σαν τα φρέσκα μύδια με τζίντζερ, σησαμέλαιο και σόγια σος, τατάκι φρέσκου σολομού με γουασάμπι, κριθαράκι γιουβέτσι με γαρίδες, φρέσκια ντομάτα και στακοβούτυρο, καρπάτσιο από φρέσκο μυλοκόπι αλλά και εξαιρετικό κυκλαδίτικο ντάκο με νιώτικο σκοτύρι. Θα συνοδεύσετε με ούζα, τσίπουρα, μπίρες και καλό χύμα κρασί, ενώ ταιριαστά είναι και τα νόστιμα επιδόρπια. Θα τη βρείτε ανοιχτά από το μεσημέρι, Κυριακή βράδυ ξεκούραση.

image

image

Άγγ. Σικελιανού 8 & Αδριανείου, Νέο Ψυχικό, 210 6729114, fb: Εστιατόριο-Πιπεριά


Μπιφτεκάκια & Σουβλάκια

image

Είναι ίσως η πιο elegant σουβλακερί των βορείων προαστίων. Άνοιξε πριν από ενάμιση χρόνο στο Ν. Ψυχικό σαν συνέχεια του ομώνυμου μαγαζιού στη Ν. Κηφισιά και έχει γίνει σημείο αναφοράς των κρεατόφιλων της περιοχής και των περιχώρων. Μοντέρνα ταβέρνα με μεγάλο μπαρ στο βάθος, δίνοντας την ευκαιρία στους πελάτες να παρακολουθήσουν από κοντά την επεξεργασία των πιάτων. Έμφαση έχει δοθεί κυρίως στο σουβλάκι και στη μεγάλη γκάμα ορεκτικών και γευμάτων με βάση το κρέας. Μπορεί κανείς να γευτεί από ένα απλό καλαμάκι μέχρι T-bone steak και σουβλί μοσχάρι, φτιαγμένα με τα πιο αγνά υλικά, απολαμβάνοντάς τα στο φιλόξενο χώρο του ή και σε πακέτο. Πλέον διαθέτει και delivery service αλλά και ένα ακόμα κατάστημα στη Ν. Σμύρνη.

image

Λ. Κηφισίας 202 & Αγίας Σοφίας, Ψυχικό, 210 6723900, 210 6723910, www.biftekakiasouvlakia.gr


310 Street

image

Το αγαπημένο 310 Street του Ν. Ψυχικού που πήρε το όνομά του κατά τον παραδοσιακό αμερικανικό τρόπο και αγαπήθηκε για το καλό burger του και το παλιό χειροποίητο, αθηναϊκό πάτωμα που παραπέμπει σε ιστορικά μαγαζιά της Πλάκας, μάς υποδέχτηκε φέτος ανακαινισμένο και με ανανεωμένο κατάλογο. Τα πιάτα έχει επιμεληθεί ο Κώστας Τσίγκας, ενώ τα κοκτέιλ φέρουν την υπογραφή του Χάρη Δάρρα (νικητής του Bacardi Legacy). Το “Clandestino” είναι το νέο υποσχόμενο κοκτέιλ που συνδυάζει γεύσεις της τροπικής Κούβας με αρώματα μπαχαρικών και είναι αφιερωμένο στο 310 Street. Το all day spot του John Ασημακόπουλου που ξεκίνησε με σκοπό να προσφέρει το καλύτερο burger της πόλης, τα κατάφερε και συνεχίζει 4 χρόνια μετά να μας εκπλήσσει ευχάριστα, δίνοντας βάση ακόμα και στην πιο μικρή λεπτομέρεια.

image

image

Λ. Κηφισίας 310, Νέο Ψυχικό, 210 6710688.


Molliz

image

MINIMAL ORIGINAL LOVE LIFE IDEA ZENITH. Οι λέξεις τα αρχικά των οποίων σχηματίζουν τη φιλοσοφία του molliz. Εξαιρετική ατμόσφαιρα, υψηλού επιπέδου εξυπηρέτηση, άριστες πρώτες ύλες. Είτε μιλάμε για τον φρεσκοψημένο καφέ τους, την pizza από φρέσκια handmade ζύμη, είτε τα υπέροχα cocktail τους, όλα επιμελημένα με αγάπη και μεράκι που φαίνεται. Τελικά δεν χρειάζεται πολλά για να πετύχει κανείς. Αρκεί να αγαπάει αυτό που κάνει και να παραμένει πιστός στη φιλοσοφία του.

image

Σύρου 7 (Πρωτοπαπαδάκη), Γαλάτσι, 210 2920229, www.molliz.gr ,  fb: mollizcafe


The Dandy

image

Το “Dandy” ήταν μια ιδέα που είχε σφηνωθεί για αρκετά χρόνια στο μυαλό της Αριάδνης και του Μπάμπη, μέχρι που πριν από πέντε χρόνια κατάφερε να γίνει πράξη. Θέλει τρόπο για να το ανακαλύψεις, καθώς βρίσκεται μέσα σε ένα πεζόδρομο όντας σχετικά απομονωμένο από τα υπόλοιπα μαγαζιά του εμπορικού κέντρου. Εμπνευσμένο από τα γαλλικά μπιστρουδάκια και τα ιταλικά aperitivo, προσαρμοσμένο στα ελληνικά δεδομένα, αποπνέει όλες τις ώρες έναν αέρα φιλοξενίας. Μικρός μα συνάμα ευέλικτος χώρος, σικάτος μα πάντα cosy. Είναι ένα στέκι για όλες τις ώρες και όλες τις ημέρες του χρόνου. Τα ευέλικτα πιάτα έχει επιμεληθεί ο chef Νίκος Μακρυμίχαλος, ενώ πολλά από αυτά είναι στημένα πάνω στη wine list που αλλάζει κάθε μήνα σύμφωνα με τις επιλογές του sommelier Γρηγόρη Μιχαήλου (AIWS). Μπορεί κανείς να απολαύσει υπέροχα σνακ όπως piadinas από υπέροχη μαλακή ζύμη, πίτσες ή chips τυριού, να συνοδεύσει τον καφέ του με το σπιτικό γλυκό ημέρας, να ξεκινήσει με brunch και να συνεχίσει μέχρι το βράδυ επιλέγοντας ανάμεσα σε περίπου δέκα house signature cocktails. Το Dandy Di Mare με gin mare, σπιτικό σιρόπι δενδρολίβανο, λεμόνι, ginger και μοσχολέμονο έχει γίνει πια σήμα κατατεθέν του. Η μουσική κινείται σε διαφορετικό ύφος κάθε βράδυ ανάλογα με την έμπνευση των τεσσάρων Djs που την επιμελούνται. Αυτό το Σάββατο κλείνει τα πέντε του χρόνια και το γιορτάζει με ένα υπέροχο πάρτι προς τιμή των θαμώνων του.

image

image

Σολωμού 2, BC Corner, Φάρος Ψυχικού, 210 6772072.


Bluefield Burger

image

Μετρώντας πια πολλά χρόνια εμπειρίας στο χώρο της εστίασης των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Άγγελος Κατωπόδης αποφάσισε πριν χρόνια να φέρει στην Ελλάδα τα μυστικά που συνθέτουν ένα καλό burger, συνδυάζοντάς τα με τις μεσογειακές (και όχι μόνο) γεύσεις. Από το πρώτο κιόλας εστιατόριο στη Νέα Υόρκη το 1977 μέχρι και σήμερα, αυτό που έκανε τα Bluefield να ξεχωρίζουν ήταν η έμφαση στην ποιότητα των πρώτων υλών (ελληνικό γιαούρτι, ελληνικό μέλι, φρέσκα φρούτα και λαχανικά) και η δημιουργία ξεχωριστών γεύσεων. Η τέχνη του burger αποτελεί ακόμα και σήμερα μια ελκυστική πρόκληση για την ομάδα του Bluefield γι’ αυτό δεν σταματούν ποτέ να μας εκπλήσσουν με νέες συνταγές. Το «Falafel burger» με μπιφτέκι από κινόα και ρεβίθι σε pita bread, το «Mediterranean» με μπιφτέκι από φρέσκο κιμά μοσχαριού και αρνιού, αλλά και το «Santorini saganaki burger» είναι μόνο μερικές από τις νέες υπέροχες γεύσεις που στο μέλλον θα εμπλουτιστούν με πιο southern πινελιές. Η λογική του καλού μπεργκεράδικου συνεχίζει να χαρακτηρίζει ένα χώρο στον οποίο τα burgers πλάθονται καθημερινά αυστηρά από φρέσκα υλικά, ενώ και το ψωμάκι φτιάχνεται από την αρχή, κάθε πρωί, εντός του καταστήματος. Η ποικιλία αξιοθαύμαστη ακόμα και σε ό,τι αφορά τις σαλάτες, τα ορεκτικά και τα steaks. Αξίζει να σημειωθεί ότι φεύγοντας κανείς από τα Bluefield Burger λαμβάνει ως δώρο τα περίφημα cookies του κ. Κατωπόδη, η «τέχνη» των οποίων είναι τόσο φημισμένη στις ΗΠΑ που είχε ως αποτέλεσμα τα προϊόντα να βραβευτούν το 1983 ως τα Νο 1 chocolate chip cookies της Ν. Υόρκης από το CBS TV Channel. Τα Bluefield έχουν κλείσει συμφωνίες σε ακόμα 17 χώρες ενώ ήδη λειτουργεί κατάστημα στο μεγάλο Mall του Μπαχρέιν.

image

image

Αγγελοπούλου 3, Ψυχικό, 210 6777739. Ακόμα: Αγ. Ιωάννου 53, Αγ. Παρασκευή, 210 6007500 / Δημ. Ιωάννη Χούντα 12, 210 6640015, Παιανία.


Φωτό: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΑΤΣΗΣ, ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΗ