Life in Athens

Τα παράπονά σας στον Δήμαρχο: Η εύκολη λύση για μη ενημερωμένους πολίτες

Η απάντηση της Μάρως Ευαγγελίδου, αντιδημάρχου αστικής αναζωογόνησης και ανθεκτικότητας, στο άρθρο της Επιστήμης Μπινάζη

32014-72458.jpg
A.V. Guest
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα παράπονά σας στον Δήμαρχο: Η εύκολη λύση για μη ενημερωμένους πολίτες
© ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Οι χώροι στάθμευσης των ηλεκτρικών πατινιών και οι ενέργειες του Δήμου Αθηναίων για να τεθούν κανόνες στην κυκλοφορία τους στην πόλη

Έκπληξη και -κυρίως αγανάκτηση- προκάλεσε το πρόσφατο άρθρο της κας Επιστήμης Μπινάζη, στην Athens Voice, με τον δυσφημιστικό τίτλο «πώς ο Δήμος Αθηναίων με έκανε να χάσω το αεροπλάνο».

Χωρίς να έχει προηγηθεί στοιχειώδης δημοσιογραφική έρευνα, η συντάκτρια κατέληξε σε αυθαίρετα συμπεράσματα, κατηγορώντας τον Δήμο Αθηναίων για έλλειψη σήμανσης στους χώρους στάθμευσης των πατινιών. Μόνο που η ίδια ακολουθούσε οδηγίες για «οριοθετημένα σημεία στάθμευσης» μέσω της εφαρμογής μιας εταιρείας, που δεν έχει καμία σχέση με τον Δήμο.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι είναι υπέρ της μικροκινητικότητας ως μέσου βιώσιμης αστικής μετακίνησης, επισημαίνοντας, ωστόσο, την ανάγκη επιβολής  ενός σοβαρού πλαισίου λειτουργίας που θα σέβεται τον δημόσιο χώρο.

Για τον σκοπό αυτό συναντήθηκε μάλιστα προσφάτως με εκπροσώπους των τεσσάρων εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα, και συμφώνησαν μεταξύ άλλων σε περίπου 100 οριοθετημένα σημεία στάθμευσης, τα οποία θα προκύψουν έπειτα από διαβούλευση μεταξύ των δύο μερών και όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Τους τελευταίους 2,5 μήνες οι υπηρεσίες του Δήμου δουλεύουν ακατάπαυστα σε πολλαπλά επίπεδα προκειμένου να τεθούν κανόνες στην κυκλοφορία των ηλεκτρικών πατινιών στην πόλη.

Σε πρώτο στάδιο εκπονείται μελέτη, που επεξεργάζεται τα νομικά δεδομένα και τα διατιθέμενα στοιχεία αριθμού κυκλοφορόντων πατινιών, με στόχο τη διαμόρφωση ενός μοντέλου ρύθμισης της κίνησης και τιμολόγησης ύστερα από εξέταση εναλλακτικών λύσεων.

Σε επόμενο στάδιο θα καταρτιστεί και δοθεί σε διαβούλευση το σχέδιο πρώτης κανονιστικής για τους κανόνες κίνησης, στάθμευσης και προτεινόμενων περιοχών απαγόρευσης κίνησης ή περιορισμού ταχύτητας.

Θα ακολουθήσουν ο σχεδιασμός των ζωνών μαζικής στάθμευσης e-scooters, που θα γίνει σε δύο επίπεδα: Επιλογή σημείων με κριτήρια πυκνότητας ζήτησης και διασποράς σε όλη την Αθήνα και προσδιορισμός ζώνης σε κάθε σημείο, με κριτήριο τη «χωρητικότητά» του, την ομαλή ένταξη και την εξασφάλιση της απρόσκοπτης κίνησης των πεζών. Για παράδειγμα, σε μεγάλες πλατείες θα προτιμηθεί να οριστούν δύο ή και τρεις ζώνες παρά μια μεγάλη.

Ως επόμενο βήμα θα αναζητηθεί και λύση στον οδικό χώρο, παρά τις δυσκολίες που συνεπάγεται η “συναρμοδιότητα” πολλών φορέων, όπως τροχαία, περιφέρεια, ΟΑΣΑ .

Πάντως οι ζώνες θα προσδιοριστούν ύστερα από ακριβή τοπογράφηση, θα οριοθετηθούν με σήμανση και διαγράμμιση επί του εδάφους, αλλά και με συντεταγμένες ώστε να είναι άμεσος ο γεωεντοπισμός τους από το σύστημα παρακολούθησης και από τους χρήστες.

Είναι σαφές ότι ο Δήμος Αθηναίων αντιμετωπίζει το θέμα με αυξημένη προσοχή από νομική και τεχνική σκοπιά, με δεδομένους τους περιορισμούς, τις ασάφειες και τα κενά του νόμου, καθώς και του περιορισμένου δημοσίου χώρου στην Αθήνα.

Οι πρόχειρες λύσεις δεν έχουν καμία θέση σε ένα ζήτημα που αφορά τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια των πεζών και των οδηγών e-scooters, αλλά και την προσβασιμότητα όλων των πολιτών. Το ίδιο ισχύει και για τα πρόχειρα δημοσιεύματα, που γράφονται εν θερμώ και όχι κατόπιν έρευνας κι εξέτασης των πραγματικών δεδομένων.

* Η Μάρω Ευαγγελίδου είναι Αρχιτέκτων Πολεοδόμος, αντιδήμαρχος αστικής αναζωογόνησης και ανθεκτικότητας του Δήμου Αθηναίων

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καλοκαίρι στην Ταράτσα του Φοίβου στο Άλσος
Καλοκαίρι στην Ταράτσα του Φοίβου στο Άλσος

Κάθε Τετάρτη γίνεται χαμός: κόσμος και κοσμάκης χειροκροτεί με ενθουσιασμό τον Φοίβο και την παρέα του, σε ένα σόου με τραγούδια, σκετς, μιμήσεις, γέλιο και καλεσμένους πάρα πολύ εξαιρετικούς.

Μια νέα Αθήνα γεννιέται υπόγεια
Μια νέα Αθήνα γεννιέται υπόγεια: η ξενάγηση στα έγκατα της Γραμμής 4 και ο Μετροπόντικας «Νίκη»

35 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, η αίσθηση ότι μια νέα Αθήνα γεννιέται γινόταν πιο έντονη. Τα έργα αυτά δεν είναι απλώς αριθμοί και χιλιόμετρα, είναι και η δουλειά των ανθρώπων που εργάζονται μέρα και νύχτα.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY