Life in Athens

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές με δωρεάν δράσεις

Ανακαλύψτε τους θησαυρούς των ελληνικών μουσείων και περισσότερο ή λιγότερο γνωστά μνημεία μέσα από δράσεις με ελεύθερη είσοδο

Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 917
12’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές: το πρόγραμμα για το 2024

Στην Αρχαία Αγορά θα μάθουμε για τον πολλαπλό ρόλο των σκύλων στην καθημερινότητα των αρχαίων και για «διάσημα» τετράποδα της αρχαιότητας. Στο Μουσείο Ακρόπολης θα ανακαλύψουμε μέσα από επιλεγμένα εκθέματα τους συμβολισμούς των τεσσάρων στοιχείων της φύσης, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο το φυσικό περιβάλλον στην προϊστορική εποχή και στο Μουσείο Κανελλοπούλου το φυσικό και το αστικό τοπίο στη βυζαντινή τέχνη.

Σ’ έναν μουσικό περίπατο στην Πλάκα με το συγκρότημα των Σπύρου και Μάκη Καραβιώτη θ’ ακολουθήσουμε το ταξίδι της καντάδας από τα Επτάνησα στην Αθήνα, ενώ μπορούμε ν’ αναζητήσουμε και τα ίχνη των Μακρών Τειχών που συνέδεαν την Αθήνα με τον Πειραιά και αποτέλεσαν ένα από τα μεγαλύτερα αρχαία οχυρωματικά έργα στην Αττική.

Κι αν βγούμε στα πέριξ, μας περιμένουν ξεναγήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους της Ελευσίνας, του Ραμνούντα και των Ελευθερών αλλά και στα μνημεία των Μεγάρων.

Είναι μόνο κάποιες από τις εκδηλώσεις του καθιερωμένου θεσμού Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές του Υπουργείου Πολιτισμού, που επιστρέφει και φέτος από τις 23 έως τις 26 Μαΐου, για να γνωρίσουμε τους θησαυρούς των ελληνικών μουσείων αλλά και περισσότερο ή λιγότερο γνωστά μνημεία, με ελεύθερη είσοδο (κατόπιν δήλωσης συμμετοχής), μέσα από ενημερωτικές παρουσιάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, θεματικές ξεναγήσεις, περιηγήσεις, περιπάτους, πεζοπορίες, ποδηλατικές διαδρομές, καλλιτεχνικά δρώμενα κ.ά.

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και φέτος συμμετέχουν 49 Περιφερειακές και Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς από 36 περιφερειακές ενότητες της επικράτειας, από

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2024: οι εκδηλώσεις στην Αττική

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών

Αρχαιολογικός Χώρος της Νότιας Κλιτύος Ακροπόλεως

Περιήγηση για μαθητές σχολείων Α΄ θμιας Εκπαίδευσης σε επιλεγμένα μνημεία του χώρου, με επίκεντρο την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και την αξία της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας. Θα ακολουθήσει σχετικό εργαστήριο.
23-24/5, στις 09:30
Σημείο συνάντησης: Είσοδος Νότιας Κλιτύος Ακρόπολης, οδός Θρασύλου και Διον. Αρεοπαγίτου
Επικοινωνία:  210 3214834 (Γιαννακοπούλου Αμαλία-Γιαννικαπάνη Ευτυχία)

Ο σκύλος στην Αρχαία Αγορά των Αθηνών

Μέσα από μια πληθώρα αντικείμενων, παραστάσεων και άλλων ευρημάτων από την Αρχαία Αγορά των Αθηνών αλλά και ενδιαφέροντα αποσπάσματα από τις αρχαίες πηγές, παιδιά, έφηβοι και οικογένειες ανακαλύπτουν ποικίλες ιστορίες με πρωταγωνιστή τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου, αντιλαμβάνονται τον ρόλο του ως ζώο συντροφιάς ή εργασίας, εξοικειώνονται με τις απεικονίσεις του στην αρχαία ελληνική τέχνη και τις αναφορές του στη μυθολογία και συζητούν για «διάσημους» σκύλους της αρχαιότητας.
Για μαθητές: 23/5 και 24/5 στις 09:30. Για οικογένειες: 25/5 στις 10:00
Σημείο συνάντησης: Είσοδος Αρχαίας Αγοράς, Αδριανού 24
Επικοινωνία: 210-3310963 (Agora Excavations – Ηώ Βικτωράτου)

Μια μέρα αφιερωμένη στον ναό του Ηφαίστου και της Αθηνάς

Μέσα από το παιχνίδι και τη διάδραση, τα παιδιά (μαθητές σε τάξεις του δημοτικού, Γ΄-Ε΄) θα κληθούν να ανακαλύψουν τον ρόλο του συντηρητή αρχαιοτήτων, θα αναζητήσουν τα λεγόμενα «συνανήκοντα» μαρμάρινα θραύσματα και θα ακολουθήσουν τα στάδια συντήρησης μίας ανάγλυφης μαρμάρινης επιγραφής (την φωτογραφική τεκμηρίωση, τη σχεδιαστική αποτύπωση, τον καθαρισμό και την αισθητική συμπλήρωση).
23/5 στις 09:30
Σημείο συνάντησης: Αδριανού 24, Θησείο ( είσοδος αρχαιολογικού χώρου Αρχαίας Αγοράς)
Επικοινωνία: 210-3234452, Κλειώ Στρατηγάκη

Ελάτε να περπατήσουμε με τον Άρη το βατραχάκι στον Αρχαιολογικό Χώρο του Λυκείου που δίδαξε ο Αριστοτέλης

Με εργαλείο τον διάλογο και το παιχνίδι, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου και το φυσικό του περιβάλλον, τον Αριστοτέλη και τις μεθόδους διδασκαλίας του, τις αρχές της φιλοσοφίας και τους τρόπους/τόπους διδασκαλίας στην Αρχαία Ελλάδα. Για μαθητές νηπιαγωγείου και της Α’ τάξης δημοτικού.
Επικοινωνία: 210-3224706, 210-3234452 8.00-13.00
 

Ιστορίες φθοράς, προστασίας και γκράφιτι στην πόλη των Βράχων

Ποιοι έκαναν γκράφιτι τον 19o αιώνα στους βράχους των Δυτικών Λόφων και γιατί; Από τι ή ποιον απειλείται εδώ και δύο αιώνες ένας ανοικτός αρχαιολογικός χώρος μέσα στην Αθήνα και πώς τον προστατεύουν οι άνθρωποι της αρχαιολογικής υπηρεσίας; Γιατί τα σύγχρονα γκράφιτι είναι καταστρεπτικά για τα αρχαία μνημεία; Τι δουλειά κάνουν οι συντηρητές/τριες των αρχαιοτήτων; Οι μαθητές/τριες ανακαλύπτουν και δίνουν απαντήσεις σε αυτές και άλλες ερωτήσεις μέσα από μια περιήγηση με βιωματικά παιχνίδια και δραστηριότητες στον ανοικτό αρχαιολογικό χώρο των Δυτικών Λόφων.
23 & 24 Μαΐου, στις 10.00 – 11.30
Σημείο συνάντησης: Είσοδος αρχαιολογικού χώρου - στη συμβολή των οδών Ροβέρτου Γκάλι και Αποστόλου Παύλου
Επικοινωνία: 210-3219288, εσωτ. 116 / Σοφία Παπιδά

Μονή Πετράκη. Από την ύπαιθρο της Αττικής στο κέντρο της Αθήνας

Ξενάγηση και παρουσίαση με ψηφιακά μέσα της ιστορικής διαδρομής της Μονής, από την φύση της αττικής υπαίθρου κατά τα βυζαντινά χρόνια έως τον σύγχρονο αστικό πολεοδομικό ιστό. Κατά την εκδήλωση θα ανιχνευτεί η διασύνδεση της ιστορίας του μνημείου με εκείνη της πόλης της Αθήνας και της νεότερης Ελλάδας. Επίσης η συμβολή της στην νεότερη πολεοδομική διαμόρφωση της πρωτεύουσας. Θα δοθεί έμφαση στα ιστορικά στοιχεία που αντλούμε από τις πηγές που βρίσκονται επί τόπου ή προέρχονται από τον χώρο της Μονής και θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά στη συμμετοχή του ζωγραφικού διακόσμου στην αποτύπωση της διαχρονίας της. Για ενήλικες και μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ξεναγούν και παρουσιάζουν η Αρχαιολόγος, Ανδρομάχη Παναγοπούλου και οι Συντηρητές Αρχαιοτήτων, Ιωάννης Βερροιόπουλος και Βασίλειος Παναγιωτόπουλος.
Πέμπτη 23 Μαΐου, στις 10.00
Σημείο συνάντησης: Αυλή Μονής Αγίων Ασωμάτων Πετράκη, Ι. Γενναδίου 14 Αθήνα
Επικοινωνία: 6977609465, Βασίλειος Παναγιωτόπουλος

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής

Ραμνουσία χώρα, θύλακας της αρχαίας Αττικής γης.

Στην κοιλάδα του Λιμικού στο βορειοανατολικό άκρο της Αττικής σώζονται τα ερείπια του αρχαίου δήμου του Ραμνούντος με το περίφημο ιερό της Νεμέσεως. Η περιοχή του Ραμνούντος κατοικείται συνεχώς από τη νεολιθική περίοδο. Κύρια δραστηριότητα ήταν η αγροτική, αλλά λειτουργούσαν και λατομεία, υπήρχε εμπορική κίνηση και στο φρούριο είχαν την έδρα τους πλούσιοι τραπεζίτες.
Οι ανασκαφές έφεραν στο φως τμήμα της αρχαίας οδού που οδηγούσε στο φρούριο του Ραμνούντος, περνούσε μπροστά από το ιερό της Νεμέσεως και κατέληγε στο φρούριο. Κατά μήκος της οδού βρέθηκαν πολυτελείς ταφικοί περίβολοι των κλασικών χρόνων, που έφεραν αξιόλογα επιτύμβια ανάγλυφα, ναΐσκους και στήλες.
Ο ναός της Νεμέσεως είναι δωρικός, περίπτερος, με 6 κίονες στις στενές και 12 κίονες στις μακρές πλευρές και στο εσωτερικό του φυλασσόταν το περίφημο άγαλμα της θεάς, έργο του μαθητή του Φειδία Αγοράκριτου. Το φρούριο του Ραμνούντος, όπως και αυτό του Σουνίου, κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου για τον έλεγχο των πλοίων που μετέφεραν σιτηρά προς την Αθήνα. Κέντρο εκπαίδευσης των Αθηναίων εφήβων, διαδραμάτισε καίριο ρόλο κατά τον Χρεμωνίδειο Πόλεμο.
Το φρούριο προστατεύει τον οικισμό, δημόσια και ιδιωτικά κτήρια με ισχυρό εξωτερικό περίβολο. Υπάρχουν θέατρο και γυμνάσιο. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και η αγορά του δήμου. Στην κορυφή του λόφου – μέσα στον εσωτερικό οχυρωματικό περίβολο - υπήρχαν οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Δύο μικρά λιμάνια στην παραλία κάτω από το φρούριο - το ανατολικό και το δυτικό - χρησίμευαν για τα πλοία που έλεγχαν το πέρασμα του Ευβοϊκού.
Απαραίτητα κλειστά παπούτσια, καπέλο, αντηλιακό και νερό.
Κυριακή 26/5, στις 11.00 – 13.00
Σημείο συνάντησης: Είσοδος Αρχαιολογικού Χώρου Ραμνούντα
Είσοδος ελεύθερη. 

Περιήγηση στον Αρχαιολογικό Χώρο Δρυμού Λαυρεωτικής – Κοιλάδα Σούριζας

Περιήγηση για μαθητές στην κοιλάδα της Σούριζας, σε ένα καταπράσινο τοπίο με πυκνά κατάλοιπα αρχαίων μεταλλευτικών και μεταλλουργικών εγκαταστάσεων: Θα περπατήσουν σε μια κλειστή διαδρομή μονοπατιών, δίπλα σε υπόγειες στοές/γαλαρίες εξορύξεως του αργυρούχου μεταλλεύματος και εργαστήρια καθαρισμού αργυρούχων μεταλλευμάτων, κάνοντας ένα ταξίδι στο χρόνο εκεί όπου παλλόταν η καρδιά της αρχαίας Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Απαραίτητα: καπέλο, αντηλιακό, κλειστά παπούτσια και νερό.
Πέμπτη 23/5 στις 12:00-14.00
Σημείο συνάντησης: Ναός Αγίας Τριάδας στον Δρυμό Λαυρεωτικής
Επικοινωνία: 22920 22817, Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου, 210 3213122, εσωτ. 131 ΕΦΑ Ανατολικής Αττικής
Είσοδος ελεύθερη.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής

«Εαρινή περιήγηση στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας»

Περιήγηση στο Ιερό της Ελευσίνας που υπήρξε για αιώνες ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά κέντρα της αρχαιότητας. Στον χώρο του αναπτύχθηκε η λατρεία της θεάς Δήμητρας και της Κόρης της, Περσεφόνης, τα περίφημα Ελευσίνια Μυστήρια, τα οποία σχετίζονται με την καλλιέργεια της γης, τη βλάστηση, τη γονιμότητα καθώς και την αναγέννηση της φύσης και της ζωής.
Πέμπτη 23/05/2024 και Παρασκευή 24/05/2024 στις 11.00π.μ.
Διάρκεια εκδήλωσης: Κατ’ εκτίμηση 2 ώρες
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 50 άτομα
Σημείο συνάντησης: Είσοδος Αρχαιολογικού Χώρου Ελευσίνας
Επικοινωνία: Ευσταθία Ανέστη 2105561097, 6932547327 

Θολωτός τάφος Αχαρνών

Ξενάγηση από το προσωπικό της Υπηρεσίας σε μαθητές και περίπατος στον αρχαιολογικό χώρο, σε συνδυασμό με συζήτηση για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
20/5, στις 9:30
Αρχαιολογικός χώρος θολωτού τάφου Αχαρνών, Λεωφόρος Φιλαδελφείας
Επικοινωνία: 210 2466122, Ειρήνη Αναγνωστοπούλου, αρχαιολόγος ΕΦΑΔΑ, efada@culture.gr 

Μνημεία των λόφων Καρίας και Αλκάθου στην πόλη των Μεγάρων

Ξενάγηση για σχολεία στα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία και σε κτήρια – τοπόσημα της διαδρομής, στους λόφους της Καρίας και του Αλκάθου. Τα εν λόγω μνημεία μαρτυρούν τη συνεχή κατοίκηση της πόλης από την αρχαία έως τη νεώτερη και σύγχρονη εποχή. Οι συμμετέχοντες θα επισκεφθούν, μεταξύ άλλων, το Σπήλαιο του Μουρμούνη, την Κρήνη του Θεαγένους και τα μεταβυζαντινά εκκλησάκια που απαντώνται διάσπαρτα στην κορυφή του λόφου του Αλκάθου. 
Αφετηρία: Είσοδος Αρχαιολογικού Μουσείου Μεγάρων στις 9.30π.μ
Διάρκεια εκδήλωσης:  Κατ’ εκτίμηση 3 ώρες
Πληροφορίες: Λώρη Ζαγκουδάκη, Χριστίνα Καζαζάκη (τηλ. 210 3213571 εσωτ. 108, 22960 22426, 22960 81771) 

Ένας μύθος από το παρελθόν και ένας μύθος από το μέλλον

Περίπατος με ξενάγηση από αρχαιολόγους στο αρχαίο φρούριο της Οινόης, αφήγηση τοπικών μύθων, ενημέρωση για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην πολιτιστική κληρονομιά και εκπαιδευτικό παιχνίδι. Για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Πέμπτη 23/5 στις 10:00
Σημείο συνάντησης: Ακρόπολη αρχαιολογικού χώρου Οινόης (θέση Λεύκα)
Επικοινωνία: 2103213571, εσωτ. 104 (Ευγενία Τσάλκου), 2103313343, εσωτ. 106 (Ειρήνη Σβανά) 

Περιήγηση σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία των Μεγάρων

Ξενάγηση από αρχαιολόγους της ΕΦΑΔΑ, με αφετηρία την Κρήνη του Θεαγένους. Στη συνέχεια, οι επισκέπτες θα μεταβούν στην οδό Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, όπου έχει αναδειχθεί λίθινος αρχαίος αγωγός. Η περιήγηση θα καταλήξει στο αρχαίο υδραγωγείο του Ορκού και στα εκκλησιαστικά μνημεία του Ελαιώνα. Θα ακολουθήσει προβολή βίντεο μικρού μήκους, με αρχαιολογικό περιεχόμενο στον προαύλειο χώρο του Αγ. Αθανασίου και μουσική εκδήλωση με τον Σπύρο Παπανικόλα από το MUSICartSchool Μεγάρων (ώρα έναρξης κατ’ εκτίμηση: 20.30). Η δράση απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Η μετακίνηση του κοινού θα πραγματοποιηθεί με τα δημοτικά λεωφορεία. Συνεργαζόμενοι φορείς: Δήμος Μεγαρέων και MUSICartSchool Μεγάρων.
Ώρα έναρξης εκδήλωσης: 17:30
Διάρκεια εκδήλωσης: Κατ’ εκτίμηση 3,5 ώρες
Σημείο συνάντησης: οδός Χρ. Μωραΐτη, μπροστά στην Κρήνη του Θεαγένους στην πόλη των Μεγάρων
Πληροφορίες: Λώρη Ζαγκουδάκη, Χριστίνα Καζαζάκη (τηλ. 210 3213571 εσωτ. 108, 22960 22426, 22960 81771)

Περιδιάβαση σε μυθικά και ιστορικά τοπόσημα της βορειοδυτικής Αττικής

Περίπατος με ξενάγηση από αρχαιολόγους στον αρχαιολογικό χώρο των Ελευθερών, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχαία φρούρια στον ελλαδικό χώρο. Θα συνδυαστεί με αναφορές στους τοπικούς μύθους, στον θεό Διόνυσο, τη γένεση του αρχαίου θεάτρου και τα έργα του Ελευθερέως γλύπτη Μύρωνος. Θα ακολουθήσει ξενάγηση στο Πεδίο της Μάχης των Πλαταιών και αφήγηση των ιστορικών γεγονότων της μάχης, όπως μαρτυρούνται από τις αρχαίες πηγές. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να μεριμνήσουν για τη μετακίνησή τους με Ι.Χ. αυτοκίνητα.
Κυριακή 26/5, στις 12:00
Σημείο συνάντησης: Αρχαιολογικός χώρος Ελευθερών (είσοδος μονοπατιού επί της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών-Θηβών έναντι ταβέρνας στην Κάζα)
Επικοινωνία: 2103213571, εσωτ. 104 (Ευγενία Τσάλκου), 2103313343, εσωτ. 106 (Ειρήνη Σβανά)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων

Αρχαιολογικός περίπατος στο Ιερό του Ποσειδώνα στην Καλαυρεία του Πόρου

Εκπαιδευτική περιήγηση για το ευρύ κοινό και οικογένειες με παιδιά με στόχο τη γνωριμία τους με το πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον της περιοχής.
Κυριακή 26/5, στις 11:00
Σημείο συνάντησης: Πλατεία Συντριβανίου, Δημαρχείο Πόρου
Επικοινωνία: Γραφείο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Εφορείας στο τηλέφωνο 210 4590707(Εύη Πίνη) και την ημέρα της εκδήλωσης στο  Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου, στο τηλέφωνο 2298023276 

Αρχαιολογικός  περίπατος  στα  Μακρά Τείχη: νεκροταφεία, κτήρια και δρόμοι

Τα Μακρά Τείχη συνέδεαν την Αθήνα με το κεντρικό της λιμάνι τον Πειραιά, και αποτέλεσαν ένα από τα μεγαλύτερα αρχαία οχυρωματικά έργα στην αρχαία Αττική. Παράλληλα, συμβόλιζαν την πολυεπίπεδη ανάπτυξη της Αθήνας και την μετατροπή της σε ναυτική και πολιτική υπερδύναμη κατά την κλασική αρχαιότητα. Σήμερα τα ερείπια του βόρειου Μακρού Τείχους σώζονται κάτω από τη σύγχρονη Λεωφόρο Αθηνών- Πειραιώς και στην οδό Κύπρου, στις περιοχές των Καμινίων του Ρέντη , του Μοσχάτου και του Ταύρου. Τμήματα του νοτίου σκέλους των Μακρών Τειχών, του λεγόμενου Διαμέσου Τείχους, έχουν σποραδικά αποκαλυφθεί κατά μήκος του άξονα των γραμμών του ΗΣΑΠ , στον Ταύρο , το Μοσχάτο και στην περιοχή του Νέου Φαλήρου. Μέσα από τις αφηγήσεις των αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων  Πειραιώς και Νήσων, θα δοθεί η δυνατότητα στους περιπατητές να κατανοήσουν και να αναπλάσουν την αρχαία τοπογραφία της πεδιάδας μεταξύ της Αθήνας και του Πειραιά, καθώς  θα επισκεφθούν θέσεις όπου διατηρούνται όχι μόνο τμήματα των Μακρών Τειχών αλλά και κατάλοιπα ταφικών μνημείων, κτηρίων και  δρόμων που τα πλαισίωναν.
Κυριακή 26/5 στις 10: 30 – 14:30
Σημείο συνάντησης: Σταθμός ΗΣΑΠ «Ταύρος» (εκδοτήρια εισιτηρίων) και ώρα συνάντησης 10:30 – 10:45 το πρωί (διάρκεια περιπάτου περίπου 3 ώρες).
Ελεύθερη  συμμετοχή
Πληροφορίες: Γιανν. Συρόπουλος, τηλ: 210 4590705, Ειρ.  Σκιαδαρέση, τηλ: 210 4590712

Επιγραφικό Μουσείο

Διάλεξη την Πέμπτη 23 Μαΐου 2024, το απόγευμα, με ομιλητή τον Χαράλαμπο Κριτζά, Επίτιμο Διευθυντή του Επιγραφικού Μουσείου και θέμα «Αρχαιολογικοί Περίπατοι στην Κρήτη». Η ακριβής ώρα θα ανακοινωθεί προσεχώς.
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: «Ιστορίες Γραφής: Άνθρωποι, πολιτεύματα, θεσμοί λατρείες, οικονομία». Απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά ηλικίας 10-14 ετών και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Μαΐου 2024 στις 11.00.
Επικοινωνία: 210 8232950 & 210 8847576  (κ.κ. Κατερίνα Χόινα (εσωτ: 202) & Ιωάννα Βενιέρη (εσωτ: 209)

Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης»-Κέντρο Εθνομουσικολογίας

Το ταξίδι της καντάδας, από τα Επτάνησα… στην Αθήνα. Ένας μουσικός περίπατος με καντάδες, στα στενά της Πλάκας

Αφιέρωμα στην Αθηναϊκή Καντάδα, ένα μουσικό είδος  που αγαπήθηκε ιδιαίτερα και στο οποίο συμμετείχε το σύνολο σχεδόν των Αθηναίων στα τέλη του 19ου αι. και τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αι., ταυτισμένο με την  ιστορία της πόλης και την ταυτότητα των ανθρώπων της σε γειτονιές όπως η Πλάκα, του Ψυρρή, το Μεταξουργείο, η Νεάπολη.   Η δράση θα ξεκινήσει με μια σύντομη εισαγωγή στον κόσμο της Αθηναϊκής καντάδας από τον μουσικολόγο Σπύρο Καραβιώτη και θα ακολουθήσει περίπατος στους δρόμους της γειτονιάς. Συμμετέχει το μουσικό συγκρότημα των αδελφών Σπύρου και Μάκη Καραβιώτη, με φωνητικό κουαρτέτο και σύνολο μαντολινάτας. Στο πλαίσιο του Τhis is Athens –City Festival.
Πέμπτη 23/5.
Εκκίνηση: Από την αυλή του Μουσείου(Διογένους1-3, Πλάκα)
Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής για τους συμμετέχοντες στην ομιλία, στο τηλ. 2103254129 (Δευ-Παρ, 09:00 - 14:00).
Επικοινωνία: 2103254129,  Ιωσηφίνα -Αικατερίνη Αλεβίζου

Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού

Το νέο μουσείο αναπτύσσεται σε μια γειτονιά του 19ου αι. με ίχνη από διαφορετικές περιόδους της ιστορίας της πόλης. Τμήματα του υστερορωμαϊκού τείχους, ο ναός του Αγίου Θωμά του 6ου – 7ου αι. μ.Χ., η σωζόμενη πύλη του αρχοντικού του Χωματιανού-Λογοθέτη της όψιμης οθωμανικής περιόδου, το σπίτι του Νικολάου Δραγούμη, χτισμένο το 1835, ο ναός του Αγίου Ελισσαίου, αλλά και νεότερα οικοδομήματα με στοιχεία της λαϊκής αρχιτεκτονικής της Αθήνας, θα είναι στάσεις στην ξενάγηση αυτή.
Πέμπτη 23/5 στις 11:00 και 13:00
Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις γίνεται με κράτηση θέσεων, από 16 Μαΐου, στο τηλέφωνο 2103223355, Δευτέρα έως Παρασκευή, 8:00-15:00.
Άρεως 10, είσοδος Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού
Επικοινωνία: 210 3239382, Είσοδος/Υποδοχή Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού

Νομισματικό Μουσείο

Εκπαιδευτικές δράσεις για μαθητές και ευρύ κοινό με απώτερο σκοπό την προβολή του φυτικού κόσμου μέσα από τα νομίσματα και τα φυτά του κήπου του.
Κυριακή 19 Μαΐου 2024, 19.00: Φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Εν Ολύμπω. Φωτογραφικό οδοιπορικό στη φύση και στα προσκυνήματα της Πιερίας». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 27/05/2024.
Πέμπτη 23 Μαΐου, 10.00: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές δημοτικού με θέμα «Φύση και Νόμισμα στο Ιλίου Μέλαθρον». Τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα άνθη και τα φυτά του κήπου του Ιλίου Μελάθρου όπως αυτά απεικονίζονται στις όψεις των αρχαίων νομισμάτων.
Σάββατο 25 Μαΐου, 11.00: Διάλεξη επίκουρης καθηγήτριας Προϊστορικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Μαρίας Ντίνου με θέμα: Το περιβάλλον από την αρχαιότητα  έως σήμερα.
Είσοδος ελεύθερη.
Επικοινωνία: 2103632057, 2103612190, Ελένη Νάκη, Δημήτρης Κλουκίνας

Στους κήπους του Βυζαντινού Μουσείου

Οι μαθητές (της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης) ανακαλύπτουν με διαδραστικό τρόπο φυτά, λουλούδια και δένδρα σε επιλεγμένα αντικείμενα του Μουσείου. Το δένδρο της ζωής, ο φυλλοφόρος σταυρός, η άμπελος, η ελιά, το δένδρο της Γνώσης του καλού και του κακού, το Ρόδο το Αμάραντο και  η Δευτέρα Παρουσία με τον Παράδεισο αναδεικνύουν το φυσικό περιβάλλον και την ιδιαίτερη σημασία του στη χριστιανική θρησκεία. Στη συνέχεια θα περιηγηθούν στους κήπους, θα δούνε τη φρεατοδεξαμενή και θα μάθουν για την ύδρευση της Αθήνας, για τις αντιλήψεις των Βυζαντινών για τον Παράδεισο αλλά και για τον Ιλισό το σημαντικό ποτάμι της Αθήνας με το ειδυλλιακό τοπίο. Θα γνωρίσουν βότανα και φυτά που συνθέτουν τους κήπους του Μουσείου και στο τέλος θα παίξουν διάφορα παιχνίδια και θα φτιάξουν τις δικές τους ανοιξιάτικες κάρτες.
23-26/05/2024, : 9.30-13.30
Σημείο συνάντησης: Αύλειος χώρος (στον πλάτανο).
Επικοινωνία: 213 213 9507 και 213 213 9591 (Ράνια Φατώλα).
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 213 213 9507 (09:00-12.00).

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το φυσικό περιβάλλον στην προϊστορική εποχή

Θεματικές περιηγήσεις από αρχαιολόγους του Μουσείου στη Μόνιμη Έκθεση Προϊστορικών Αρχαιοτήτων στις 23, 24 και 26 Μαΐου και ώρα 13:00-13:40
Επικοινωνία: 213 2144891

Διάλεξη του κ. Κωνσταντίνου Καρτάλη, καθηγητή Φυσικής Περιβάλλοντος και Κλίματος, (ΕΚΠΑ)με θέμα την κλιματική αλλαγή στις 13 Ιουνίου 2024.

Η διάλεξη εντάσσεται στο πλαίσιο του Α΄ κύκλου (Μάϊος- Ιούνιος 2024) επιστημονικών συναντήσεων «Με το βλέμμα στο 2050. Μουσεία και κοινωνία» του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Επικοινωνία: 2132144891 

Mουσείο Ακρόπολης

Οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν με τη βοήθεια των αρχαιολόγων τους συμβολισμούς και τη μετουσίωση των τεσσάρων στοιχείων της φύσης (νερό, αέρας, φωτιά και γη), την αναζωογονητική ή την καταστροφική δύναμή τους, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από επιλεγμένα αρχαία έργα τέχνης που φιλοξενούνται στο Μουσείο.
Κυριακή 26/5 στις 10:00 και 13:00
Σημείο συνάντησης: Γραφείο Πληροφοριών Μουσείου Ακρόπολης
Επικοινωνία: Τηλεφωνικό Κέντρο 210 9000900, Δευτέρα - Παρασκευή και ώρες 09:00-17:00

Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου

Ζώα και τέρατα στην αρχαιότητα

Εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά 6-9 ετών. Θα δουν από κοντά αρχαία αγγεία και ειδώλια ζώων και υβριδικών πλασμάτων (π.χ. κενταύρους, σφίγγες), θα μάθουν την ιστορία τους από αρχαιολόγους, θα σχεδιάσουν τα δικά τους ζώα και τέρατα, θα μιμηθούν τις φωνές και τις κινήσεις τους, και θα ακούσουν αφηγήσεις αρχαίων συγγραφέων για τα ζώα και τον φυσικό κόσμο στην αρχαιότητα.
Σάββατο 25/5 στις 11.00
Τηλ. κρατήσεων: 210 3319300

Το φυσικό και αστικό τοπίο στη βυζαντινή τέχνη: πραγματικότητα και συμβολισμός

Με αφετηρία τη Συλλογή βυζαντινών και μεταβυζαντινών έργων του Μουσείου Κανελλοπούλου οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν τον τρόπο απόδοσης, τον ρόλο και τη σημασία του τοπίου στην οργάνωση της σύνθεσης, αλλά και τους συμβολισμούς ή τα μηνύματα που εμπεριέχει. Η θεματική περιήγηση θα έχει διάρκεια 90΄ και απευθύνεται στο ευρύ κοινό.
Κυριακή 26/5 στις 11:00 και 13:00
Κρατήσεις: 210 3319300