Life in Athens

Ο Fipster μας ξεναγεί στη δική του Αθήνα

«Με χαλαρώνει η ίδια η Αθήνα, η ενέργεια που έχει. Νιώθω πως είμαι εδώ που πρέπει»

Ελένη Βαρδάκη
Ελένη Βαρδάκη
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Fipster μας ξεναγεί στη δική του Αθήνα

Φίλιππος Ιωάννου aka Fipster: Ο Youtuber της gen-z απαντά σε 32 ερωτήσεις για την Αθήνα και τη ζωή στην πόλη

Ο Φίλιππος Ιωάννου μεγάλωσε στην Αθήνα, σπούδασε ψυχολογία στην Αγγλία και εμφανίστηκε στη ζωή μας με το κανάλι του στο YouTube το 2020, ως Fipster. Για πολλούς υπήρξε το νέο μας φιλαράκι στην περίοδο της καραντίνας, με βίντεο και vlog που χάριζαν στιγμές γέλιου και ταύτισης. Ίσως κάποιοι να έχετε ήδη μοιραστεί τις ιστορίες σας μαζί του στο «Αχ-Βαχ». Τον Νοέμβριο του 2023 δημοσίευσε το πρώτο του podcast στην πλατφόρμα του Spotify, ξεκινώντας την εκπομπή «Γνώμη», εκεί που θα ακούσετε τις πιο απρόσμενες παρέες καλεσμένων να συζητάνε σχεδόν τα πάντα. Πλέον είναι μέλος της ομάδας του Raw House, του στούντιο που δημιούργησε με τη Μαίρη Συνατσάκη και φιλοξενεί ξεχωριστές και κυρίως διασκεδαστικές στήλες. Τα άτομα της ομάδας του Raw House -μπροστά και πίσω από τις κάμερες- είναι σαν δεύτερη οικογένεια για τον ίδιο, και ας ακούγεται τετριμμένο. Είναι τα άτομα με τα οποία όση ένταση και αν δημιουργηθεί, μέσα στα επόμενα δύο λεπτά θα γελάνε και πάλι μαζί. Ο Fipster μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη, πλέον έχει μετακομίσει στο Μαρούσι και σήμερα μας ξεναγεί στη δική του Αθήνα, την πόλη που τον χαλαρώνει με την ενέργειά της.

Γνωρίζοντας λίγο καλύτερα τον Fipster

Ο Fipster μας ξεναγεί στη δική του Αθήνα

Συνεργάζεσαι καθημερινά με πολλά άτομα, πόσο εύκολο είναι αυτό;
Είμαστε συνεργάτες αλλά και φίλοι, το οποίο είναι δύσκολο μερικές φορές να το διαχωρίσεις, ιδίως όταν περνάμε τόσες ώρες μέσα στην ημέρα μαζί. Αυτό που μας ενώνει όμως όλους, είναι ότι υπάρχει σύμπνοια, όλοι έχουν διάθεση για δουλειά και εξέλιξη, είμαστε άτομα που αγαπάμε αυτό που κάνουμε. Φυσικά ζοριζόμαστε και κουραζόμαστε, αλλά στο τέλος της ημέρας είμαστε χαρούμενοι με το αποτέλεσμα. Επίσης είναι πολύ εύκολο να υπάρξουν εκρήξεις, λόγω πίεσης, έχουμε τα πάνω και κάτω μας, όπως συμβαίνει και σε μία οικογένεια.

Συμμετέχεις σε διάφορα project, έχεις όμως χρόνο για τον εαυτό σου;
Η αλήθεια είναι πως το τελευταίο εξάμηνο δεν έχω τον χρόνο που θα ήθελα και προσπαθώ να το αλλάξω, για αυτό και αποτελεί ένα θέμα που συζητάω όταν κάνω ψυχοθεραπεία. Μέσα στην εβδομάδα καταφέρνω να βρω λίγες ώρες για εμένα, αλλά νιώθω πως έχω ανάγκη περισσότερες. Δηλαδή θα ξαπλώσω στον κανάπε έχοντας για παρέα τον γάτο μου, θα ακούσω μουσική, αλλά αυτή τη στιγμή είναι κάτι που ακόμα το φτιάχνω. Θα γίνει στο τέλος όπως πρέπει.

Αν δεν ήσουν Youtuber, πού θα ήθελες να δουλεύεις;
Είτε σε κάποια διαφημιστική εταιρία, είτε σε τμήμα marketing, γενικά σε κάτι που θα μου επιτρέπει να είμαι δημιουργικός.

Ποια είναι τα σχέδια σου για το καλοκαίρι; 
Να έχω για μία εβδομάδα κλειστό το κινητό. Αυτός ειλικρινά είναι ο μόνος μου στόχος. Και πέρυσι το προσπάθησα, αλλά επειδή φτιάχναμε το στούντιο ήμουν συνέχεια στα τηλέφωνα. Φέτος όμως, θα τελειώσω όλες τις δουλειές τέλη Ιουνίου και θα βρω μια εβδομάδα μέσα στο καλοκαίρι μακριά από το κινητό. Αυτό ζητάω μόνο. Κινητό σε airplay mode και εγώ ευτυχισμένος.

O Fipster απαντά σε 32 ερωτήσεις για την Αθήνα

Ο Fipster μας ξεναγεί στη δική του Αθήνα

Τα 3 πράγματα που σου αρέσουν περισσότερο στην πόλη;
Η θάλασσα της Αθήνας, η Πλάκα και το Ψυρρή. Για εμένα η Αθήνα είναι από τις πιο ωραίες πόλεις του κόσμου, τουλάχιστον σε σχέση με όσες έχω επισκεφτεί στην Ευρώπη. Θεωρώ πως έχει μια «αλητεία» και ταυτόχρονα μπορείς να περάσεις πάρα πολύ καλά.

Τα 3 πράγματα που αν έλειπαν θα έκαναν την Αθήνα λίγο ομορφότερη;
Υπάρχουν πολλές περιοχές που είναι πολύ όμορφες, αλλά και πολύ βρώμικες, άρα σίγουρα θα ήθελα να είναι πιο καθαρή η πόλη. Επίσης να υπήρχε λιγότερη εγκληματικότητα, δηλαδή να μην φοβάσαι να κυκλοφορήσεις το βράδυ - ανξερατήτως φύλου. Θα ήθελα επίσης να υπάρχουν περισσότερα σημεία που δεν επιτρέπονται τα αυτοκίνητα.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα έκανες αν ήσουν δήμαρχος για μια ημέρα;
Θα έκλεινα όλο το κέντρο. Από Σύνταγμα μέχρι και Ψυρρή, θα ήταν μόνο για τους πεζούς. Και εννοείται περισσότερα πάρκινγκ.

Ποία ήταν η πρώτη δουλειά που έκανες στην Αθήνα;
Σε ένα μαγαζί με ρούχα ως πωλητής. Μου άρεσε αρκετά γιατί είχα επαφή με τον κόσμο. Γενικά περνούσα πολύ ωραία στο μαγαζί, γελούσαμε με τα υπόλοιπα άτομα και ας δούλευα από τις 9:00 το πρωί μέχρι τις 21:00 το βράδυ. Ήμουν 17-18 χρονών και προφανώς ό,τι χρήματα έβγαζα τα ξόδευα το ίδιο κιόλας βράδυ.

Πού ζεις τώρα και γιατί το διάλεξες;
Στο Μαρούσι και ο λόγος που διάλεξα την περιοχή ήταν επειδή παλιά δούλευα στην εκπομπή «Καλό Μεσημεράκι» και το στούντιο ήταν προς τα εκεί. Αν συνέχιζα να μένω Νέα Σμύρνη, θα ήθελα τουλάχιστον μιάμιση ώρα για να φτάσω στη δουλειά. Το Μαρούσι βέβαια δεν το συμπαθώ και πολύ, ιδανικά θα ήθελα να μένω κέντρο, να πηγαίνω για καφέ χωρίς να χρειάζομαι το αμάξι. Να είμαι πιο χύμα.

Ο Fipster μας ξεναγεί στη δική του Αθήνα

Ποιο ήταν το καλύτερο club που είχε ποτέ η Αθήνα;
Νομίζω μέχρι στιγμής το Diego, γιατί αισθάνομαι περισσότερη ελευθερία, βλέπω ότι ο κόσμος πάει όντως για να διασκεδάσει και να περάσει καλά. Δεν είναι δήθεν.

Ο αγαπημένος σου αθηναϊκός ήχος/θόρυβος;
Στην Αθήνα συνήθως ακούω μόνο κόρνες, δεν τις λες και τον πιο αγαπημένο ήχο.

Τι είναι αυτό που κάνει κάποιον Αθηναίο;
Να ξέρει τα δρομάκια στο κέντρο που σε βοηθάνε να γλυτώσεις χρόνο. 

Πού αλλού θα μπορούσες/ήθελες να ζήσεις στην Ελλάδα;
Στη Θεσσαλονίκη. Μου αρέσει πάρα πολύ, έχει τελείως άλλον αέρα.

Το καλύτερο σύνθημα που έχεις δει σε αθηναϊκό τοίχο;
«Σε κάθε σεξιστή και ομοφοβικό, αξίζει μια βουτιά από τον Λυκαβηττό». Είναι το μόνο που θυμάμαι, το είχα δει σε έναν τοίχο όταν ήμουν 16.

Ποιο είναι το καλύτερο μέρος για να απομονώνεσαι στην Αθήνα;
Από μαγαζιά, το Λοκάλι είναι για εμένα το μέρος που το έχω συνδέσει με πολλές στιγμές, ευχάριστες και μη. Μου προκαλεί ένα αίσθημα ασφάλειας. Στα βραχάκια όμως, εκεί πραγματικά ηρεμώ.

Ο μεγαλύτερος αθηναϊκός φόβος σου;
Το να περπατάς σε κάποιο στενό το βράδυ, που συνήθως δεν έχει φως και να σκέφτεσαι ότι τώρα θα σε κλέψουν, θα γίνει κάτι. Το έχω στο μυαλό μου όποτε βγαίνω, δεν κυκλοφορώ εντελώς άνετος. Έχουν συμβεί και περιστατικά παλιότερα, τα οποία προφανώς ενισχύουν τον φόβο αυτό.

Αγαπημένη αθηναϊκή πλατεία;
Εννοείται η πλατεία Νέας Σμύρνης, εκεί ήταν όλη μου η ζωή. Και πιο μιρκός και μεγαλώνοντας, περνούσα πολλές στιγμές σε αυτή την πλατεία. Βέβαια, τώρα τελευταία έχω ανακαλύψει και την πλατεία της Κυψέλης και με έχει πραγματικά ενθουσιάσει. 

Πού έδωσες το πρώτο σου ραντεβού; 
Προφανώς στην πλατεία Νέας Σμύρνης, πήγαμε για βόλτα γιατί είμαι και ρομαντικός. 

Μπορείς να θυμηθείς πού μέθυσες για πρώτη φορά;
Νομίζω στο παλιό Villa Mercedes, κάπου κοντά στο Γκάζι. Ήμουν 16-17 χρονών και τώρα που το σκέφτομαι, αν εγώ είχα παιδί και μεθούσε σε εκείνη την ηλικία, δεν θα ήξερα πώς να το διαχειριστώ. 

O αγαπημένος σου φούρνος;
Πλέον όλα είναι online μέχρι και οι φούρνοι, όμως ένας από τους αγαπημένους μου ήταν στη Νέα Σμύρνη, κοντά στο σπίτι μου. Πήγαινα με τα πόδια και έβρισκα τα πάντα. Όσοι δούλευαν εκεί ήταν πολλοί καλοί, ζεστοί άνθρωποι, λέγαμε τα νέα μας και θυμίζε λίγο χωριό όλο αυτό. Μου άρεσε πολύ.

Ο Fipster μας ξεναγεί στη δική του Αθήνα

Ποιο είναι το αγαπημένο σου εστιατόριο;
Ένα που ξεχωρίζω είναι το «Απέραντο Γαλάζιο» στη Βάρκιζα. Πρέπει να πας οπωσδήποτε, βρίσκεται πάνω στη θάλασσα, είναι απλά πανέμορφο. 

Το αγαπημένο σου βιβλιοπωλείο;
Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο. Γενικώς διαβάζω βιβλία αλλά περισσότερο το καλοκαίρι και κυρίως όσα σχετίζονται με την ψυχολογία. Την ώρα που τα διαβάζω με βοηθάνε πάρα πολύ, σκέφτομαι «τέλεια πήρα όλη τη γνώση» και μετά από λίγο ξεχνιέμαι και κάνω πάλι τα ίδια.

Ένα επίθετο που χαρακτηρίζει ακριβώς τους Αθηναίους.
Έντονοι.

Ένα επίθετο που δεν ταιριάζει καθόλου στους Αθηναίους.
Υπομονετικοί. 

Ο Fipster μας ξεναγεί στη δική του Αθήνα
© Mike Tsitas

Πώς φαντάζεσαι την Αθήνα σε 50 χρόνια;
Θα έχει γίνει πιο μοντέρνα, ίσως έχουν γκρεμιστεί τα πιο παλιά κτήρια και αυτό λίγο με «ξενερώνει». Θα γίνει ίδια με όλες τις άλλες πόλεις. Υπάρχουν πραγματικά πανέμορφα κτήρια και χρειάζονται απλά μια συντήρηση, έναν καθαρισμό, αλλά θεωρώ ότι δυστυχώς θα τα αντικαταστήσουν με μοντέρνα σπίτια και θα χαθεί όλη της η ταυτότητα. 

Τι σου λείπει από την Αθήνα της παιδικής σου ηλικίας;
Η ανεμελιά, η άγνοια κινδύνου που είχα και δεν φοβόμουν να κυκλοφορήσω. Ειδικά αν δεν σου έχει συμβεί κάτι, είσαι απλά παιδί και περνάς καλά στην πόλη, δεν έχεις δεύτερες σκέψεις.

Ποιος σκηνοθέτης θα ήθελες να γυρίσει μία ταινία για την Αθήνα;
Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης.

Ποιος Αθηναίος θα γινόταν ο καλύτερος πρωθυπουργός της χώρας;
Η Μαίρη Συνατσάκη! Θα ήταν υπέροχη γιατί έχει άποψη, νοιάζεται αληθινά, έχει γνώσεις και ξέρει να ακούει. Θα ήταν υπέροχη και επιτέλους να έβγαινε μια γυναίκα πρωθυπουργός. Θα έκανα ολόκληρο κίνημα. 

Τι θα πρωτοδείχνες στην πόλη (εκτός από την Ακρόπολη) σε έναν ξένο καλεσμένο σου;
Όταν είχαν έρθει κάτι φίλοι μου από Αγγλία, ήθελα να τους δείξω λίγο από όλα και τους πήγα στο κέντρο, Ψυρή, Ακρόπολη, Πλάκα κλπ. Μετά πήγαμε νότια προς Παλαιό Φάληρο, προσπάθησα να τους πάω και προς Πεντέλη, γενικά τους πήγα παντού. Ήθελα να δουν ότι έχουμε τα πάντα και θάλασσα και βουνό.

Μια συναυλία στην Αθήνα που δεν θα ξεχάσεις ποτέ;
Νομίζω είναι αναμενόμενο για όσους με ξέρουν: την πρώτη συναυλία που άκουσα Νατάσα Μποφίλιου. Ήταν το 2011, με τους γονείς μου γιατί ήμουν πολύ μικρός τότε. Με είχαν πάρει μαζί τους και στην αρχή σκεφτόμουν πού με πάνε. Όμως, με το που ξεκίνησε να τραγουδάει πραγματικά μαγεύτηκα, ήταν σαν να άνοιξε ένας καινούριος κόσμος. Είχα πάθει σοκ, δεν μπορώ να στο εξηγήσω, απλά τη χάζευα, δεν είχα πάρει ανάσα σε όλη τη συναυλία. Από τότε όπως καταλαβαίνεις είμαι ultra fan. 

Ο Fipster μας ξεναγεί στη δική του Αθήνα

Ποιος καλλιτέχνης δικαιούται να γράψει το σάουντρακ της Αθήνας;
Προφανώς η Νατάσα Μποφίλιου. 

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου περίπατος;
Με τον Κωνσταντίνο Βασάλο έχουμε μία συγκεκριμένη διαδρομή που μας αρέσει να κάνουμε. Αφήνουμε για αρχή το αυτοκίνητο πίσω από τη Συγγρού, κοντά στην αρχή της Ακρόπολης και περπατάμε όλο τον πεζόδορμο προς τα κάτω. Φτάνουμε Θησείο, ανεβαίνουμε Μοναστηράκι, περνάμε από Σύνταγμα, κάνουμε τον κύκλο και ξαναβρίσκουμε το αμάξι. Η διαδρομή αυτή κανονικά διαρκεί μία ώρα, εμείς όμως θέλουμε τρεις. Ο λόγος; Θα πάρουμε κάτι να φάμε, θα βγάλουμε καμία φωτογραφία, θα πούμε τα νέα μας, το ζούμε.

Ο Fipster μας ξεναγεί στη δική του Αθήνα

Αγαπημένη διαδρομή με το αυτοκίνητο;
Καμία. Γενικά μου αρέσει να οδηγάω, γιατί ακούω μουσική και με χαλαρώνει, αλλά δεν μου αρέσει όταν πρέπει να κάνω όπισθεν, να παρκάρω, θέλω να είναι όλο μια ευθεία. Όταν γυρνάω σπίτι αργά το βράδυ είναι μαγεία, γιατί οδηγώ σε άδειους δρόμους. 

Η καλύτερη θέα στην Αθήνα;
Ανάλογα τι θες, αλλά πιστεύω πως του Λυκαβηττού είναι από τις πιο εντυπωσιακές. 

Τι σε ζορίζει στην Αθήνα;
Η κίνηση, πάρα πολύ.

Τι σε χαλαρώνει στην Αθήνα;
Η ίδια η Αθήνα, η ενέργεια που έχει. Νιώθω οικειότητα, πως είμαι εδώ που πρέπει. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ