- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
31+1 υπαίθριες τοιχογραφίες στην Αθήνα
28 street artists από όλο τον κόσμο συμμετείχαν στο πρόγραμμα τοιχογραφιών του δήμου και κάλυψαν το γκρίζο της Αθήνας με χρώμα, φως και συμβολισμούς
Ένα μεγάλο πρόγραμμα υπαίθριων τοιχογραφιών σε όλη την πόλη, υλοποιήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια από τον Δήμο Αθηναίων μέσω του Γραφείου Πολιτισμού, σε συνεργασία με πολλούς και διάσημους καλλιτέχνες, φορείς και οργανισμούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σχολεία, δημόσια κτίρια, αθλητικοί χώροι, αλλά και μεγάλες γκρίζες επιφάνειες στην πόλη έγιναν ο καμβάς έμπνευσης 28 καλλιτεχνών που άλλαξαν την αισθητική των δημόσιων χώρων, αφηγήθηκαν ιστορίες, καλλιέργησαν συναισθήματα, αποτύπωσαν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάποιων περιοχών, και μεταμόρφωσαν την Αθήνα σε μια μεγάλη υπαίθρια γκαλερί, στέλνοντας μηνύματα για το περιβάλλον και τη συμπεριληπτικότητα.
Κάποιοι καλλιτέχνες ανέβηκαν σε σκάλες, άλλοι σε σκαλωσιές, άλλοι κρεμάστηκαν με σχοινιά, άλλοι χρησιμοποίησαν γερανούς για να ζωγραφίσουν τα ψηλά κτήρια, άλλοι ζωγράφισαν μαζί με τα παιδιά στα σχολεία και να μας χάρισαν υπέροχες εικόνες όπως ονειρικά υδάτινα τοπία, πολύχρωμες κουκουβάγιες, δεντρόσπιτα, ζώα και φυτά με ποπ αισθητική, μορφές και σύμβολα των ηρώων του 1821, σκηνές από επικά ποιήματα της ανθρώπινης ιστορίας, κύματα που συνδέουν λαούς, απαγορευμένα φιλιά στην περίοδο της πανδημίας, ποιήματα που ζωντανεύουν, αναφορές σε εθνικά συλλογικά αιτήματα και μηνύματα αδελφοσύνης και αλληλεγγύης.
Στην προσπάθεια αυτή ο Δήμος Αθηναίων συνεργάστηκε με Πρεσβείες διαφόρων χωρών και κυρίως με την Urban Act με την οποία υλοποίησε 14 τοιχογραφίες στο πλαίσιο και του προγράμματος «From the Roots to the Sky», με την Art Hub Athens, αλλά και μεμονωμένα με καλλιτέχνες.
To 2021 που ξεκίνησε το πρόγραμμα σε συνεργασία με την Urban Act, αφιερώθηκε η θεματική του σε μορφές ηρώων και σκηνές από την παράδοση και τον αγώνα του 1821, που κόσμησαν Δημοτικά σχολεία και Γυμνάσια της Αθήνας και ενέπνευσαν με την σειρά τους τους μαθητές τους. To 2022 η θεματική αφορούσε στο περιβάλλον, όπου σε συνδιοργάνωση με την Urban Act, υλοποιήθηκαν τοιχογραφίες σε 4 σχολεία της Αθήνας. Παράλληλα το 2022, ακόμη 10 καλλιτέχνες στόλισαν με τα έργα τους μεγάλες επιφάνειες της πόλης. Το 2023 η θεματική των έργων που έγιναν σε 4 σχολεία και δημόσια κτίρια αφορούσε στην συμπεριληπτικότητα, και πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με την Urban Act.
Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η αναπαραγωγή μιας εμβληματικής τοιχογραφίας του Ελληνο-Αμερικανού καλλιτέχνη Νάσου Δάφνη που πρωτοστάτησε στην κατάκτηση του δημόσιου χώρου από τη ζωγραφική στη Νέα Υόρκη. Ο Δήμος Αθηναίων μαζί με το Estate Nassos Daphnis, την υποστήριξη της Richard Taittinger Gallery, και τη χορηγία της ΑΜΚΕ ΑLMI, πήραν την απόφαση να «μεταφέρουν» στην Αθήνα την πρώτη τοιχογραφία των City Walls που δημιούργησε ο Νάσος Δάφνης στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για το έργο «Αριθμός 1», Σεπτέμβριος του 1969, που δέσποζε μέχρι και τη δεκαετία του 1980 στο Madison Park στην Ανατολική 26η οδό. H επιμέλεια ανήκει στην Κατερίνα Κοσκινά, ιστορικό τέχνης, επιμελήτρια εκθέσεων που έχει και την επιμέλεια του συγκεκριμένου πρότζεκτ, και το έργο θα «μεταγραφεί» από τον καλλιτέχνη και street artist Αργύρη Ser Σαρασλανίδη (Argiris Ser Saraslanidis), στον μεγάλο τοίχο που «βλέπει» στο Μέγαρο Δεληγιώργη στο Κολωνάκι, στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Κανάρη 3.
«Η τοιχογραφία αυτή συμπληρώνει ουσιαστικά την έκθεση που προηγήθηκε στο κέντρο τεχνών του πάρκου Ελευθερίας και έληξε πριν λίγες μέρες. Παρουσιάζει έργα του Nassos Daphnis, μεταξύ 1969-1975, ανάμεσά τους και τρία μεγάλα έργα στον δημόσιο χώρο. Η τοιχογραφία που θα αποκαλυφθεί σε λίγες μέρες είναι ο αριθμός 1 του Σεπτεμβρίου '69, που παρέμεινε για πολλά χρόνια στην Madison Square, ένα από τα πρώτα έργα ζωγραφικής στον δημόσιο χώρο της Νέας Υόρκης, που σήμερα μεταφέρεται από τον street art καλλιτέχνη Αργύρη Ser στην Αθήνα, υλοποιώντας ένα όνειρο του σημαντικότατου ελληνοαμερικανού καλλιτέχνη.» σημειώνει η κ. Κοσκινά.
Ακολουθούν 20 τοιχογραφίες που κοσμούν την πόλη:
Δειτε περισσοτερα
Κάτι μικρό, αλλά πανέμορφο, πριν τη νέα του ταινία Bugonia
Μια κινηματογραφική βραδιά με συζητήσεις και live στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζα Γουλανδρή
Αποκλειστικές εικόνες από το μεγαλύτερο συγκοινωνιακό, αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό έργο υποδομής στη Βόρεια Ελλάδα, το οποίο, έπειτα από δεκαετίες, παραδίδεται
Η σειρά ξεχωριστών posters που παρουσιάζονται λίγο πριν από κάθε ευρωπαϊκή αναμέτρηση
Τα Fresh Voices επέστρεψαν για τον Νοέμβριο στο Γαλλικό Ινστιτούτο, και ήμασταν όλοι εκεί.
Ζωγραφικά έργα, γλυπτά, σχέδια για ταινίες και θρυλικά εξώφυλλα δίσκων