Τοιχογραφίες
Σε συνεργασία με την εκπομπή της ΕΤ3 «Η Τέχνη του Δρόμου« η 3D τοιχογραφία του street artist INSANE51, στο 173ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών.
Life in Athens

31+1 υπαίθριες τοιχογραφίες στην Αθήνα

28 street artists από όλο τον κόσμο συμμετείχαν στο πρόγραμμα τοιχογραφιών του δήμου και κάλυψαν το γκρίζο της Αθήνας με χρώμα, φως και συμβολισμούς

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ένα μεγάλο πρόγραμμα υπαίθριων τοιχογραφιών σε όλη την πόλη, υλοποιήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια από τον Δήμο Αθηναίων μέσω του Γραφείου Πολιτισμού, σε συνεργασία με πολλούς και διάσημους καλλιτέχνες, φορείς και οργανισμούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σχολεία, δημόσια κτίρια, αθλητικοί χώροι, αλλά και μεγάλες γκρίζες επιφάνειες στην πόλη έγιναν ο καμβάς έμπνευσης 28 καλλιτεχνών που άλλαξαν την αισθητική των δημόσιων χώρων, αφηγήθηκαν ιστορίες, καλλιέργησαν συναισθήματα, αποτύπωσαν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάποιων περιοχών, και μεταμόρφωσαν την Αθήνα σε μια μεγάλη υπαίθρια γκαλερί, στέλνοντας μηνύματα για το περιβάλλον και τη συμπεριληπτικότητα.

Κάποιοι καλλιτέχνες ανέβηκαν σε σκάλες, άλλοι σε σκαλωσιές, άλλοι κρεμάστηκαν με σχοινιά, άλλοι χρησιμοποίησαν γερανούς για να ζωγραφίσουν τα ψηλά κτήρια, άλλοι ζωγράφισαν μαζί με τα παιδιά στα σχολεία και να μας χάρισαν υπέροχες εικόνες όπως ονειρικά υδάτινα τοπία, πολύχρωμες κουκουβάγιες, δεντρόσπιτα, ζώα και φυτά με ποπ αισθητική, μορφές και σύμβολα των ηρώων του 1821, σκηνές από επικά ποιήματα της ανθρώπινης ιστορίας, κύματα που συνδέουν λαούς, απαγορευμένα φιλιά στην περίοδο της πανδημίας, ποιήματα που ζωντανεύουν, αναφορές σε εθνικά συλλογικά αιτήματα και μηνύματα αδελφοσύνης και αλληλεγγύης.

Στην προσπάθεια αυτή ο Δήμος Αθηναίων συνεργάστηκε με Πρεσβείες διαφόρων χωρών και κυρίως με την Urban Act με την οποία υλοποίησε 14 τοιχογραφίες στο πλαίσιο και του προγράμματος «From the Roots to the Sky», με την Art Hub Athens, αλλά και μεμονωμένα με καλλιτέχνες.

To 2021 που ξεκίνησε το πρόγραμμα σε συνεργασία με την Urban Act, αφιερώθηκε η θεματική του σε μορφές ηρώων και σκηνές από την παράδοση και τον αγώνα του 1821, που κόσμησαν Δημοτικά σχολεία και Γυμνάσια της Αθήνας και ενέπνευσαν με την σειρά τους τους μαθητές τους. To 2022 η θεματική αφορούσε στο περιβάλλον, όπου σε συνδιοργάνωση με την Urban Act, υλοποιήθηκαν τοιχογραφίες σε 4 σχολεία της Αθήνας. Παράλληλα το 2022, ακόμη 10 καλλιτέχνες στόλισαν με τα έργα τους μεγάλες επιφάνειες της πόλης. Το 2023 η θεματική των έργων που έγιναν σε 4 σχολεία και δημόσια κτίρια αφορούσε στην συμπεριληπτικότητα, και πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με την Urban Act.

Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η αναπαραγωγή μιας εμβληματικής τοιχογραφίας του Ελληνο-Αμερικανού καλλιτέχνη Νάσου Δάφνη που πρωτοστάτησε στην κατάκτηση του δημόσιου χώρου από τη ζωγραφική στη Νέα Υόρκη. Ο Δήμος Αθηναίων μαζί με το Estate Nassos Daphnis, την υποστήριξη της Richard Taittinger Gallery, και τη χορηγία της ΑΜΚΕ ΑLMI, πήραν την απόφαση να «μεταφέρουν» στην Αθήνα την πρώτη τοιχογραφία των City Walls που δημιούργησε ο Νάσος Δάφνης στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για το έργο «Αριθμός 1», Σεπτέμβριος του 1969, που δέσποζε μέχρι και τη δεκαετία του 1980 στο Madison Park στην Ανατολική 26η οδό. H επιμέλεια ανήκει στην Κατερίνα Κοσκινά, ιστορικό τέχνης, επιμελήτρια εκθέσεων που έχει και την επιμέλεια του συγκεκριμένου πρότζεκτ, και το έργο θα «μεταγραφεί» από τον καλλιτέχνη και street artist Αργύρη Ser Σαρασλανίδη (Argiris Ser Saraslanidis), στον μεγάλο τοίχο που «βλέπει» στο Μέγαρο Δεληγιώργη στο Κολωνάκι, στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Κανάρη 3.

«Η τοιχογραφία αυτή συμπληρώνει ουσιαστικά την έκθεση που προηγήθηκε στο κέντρο τεχνών του πάρκου Ελευθερίας και έληξε πριν λίγες μέρες. Παρουσιάζει έργα του Nassos Daphnis, μεταξύ 1969-1975, ανάμεσά τους και τρία μεγάλα έργα στον δημόσιο χώρο. Η τοιχογραφία που θα αποκαλυφθεί σε λίγες μέρες είναι ο αριθμός 1 του Σεπτεμβρίου '69, που παρέμεινε για πολλά χρόνια στην Madison Square, ένα από τα πρώτα έργα ζωγραφικής στον δημόσιο χώρο της Νέας Υόρκης, που σήμερα μεταφέρεται από τον street art καλλιτέχνη Αργύρη Ser στην Αθήνα, υλοποιώντας ένα όνειρο του σημαντικότατου ελληνοαμερικανού καλλιτέχνη.» σημειώνει η κ. Κοσκινά.

Ακολουθούν 20 τοιχογραφίες που κοσμούν την πόλη:

Τοιχογραφία
Τοιχογράφηση επί της οδού Θεσσαλονίκης από τον Ιταλό καλλιτέχνη Demetrio Di Grado
Τοιχογραφία
Αφαιρετική απόδοση του γνωστού έργου του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου «Ερωτόκριτος και Αρετούσα» στο 104ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (Λαρίσης και Πανόρμου), από τον artist KEZ
Τοιχογραφία
Το 24ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, (Σαρανταπόρου 20) στον Άγιο Ελευθέριο, από την artist Fio Silva (Βραζιλία)
Τοιχογραφία
Στο 62ο Γυμνάσιο Αθηνών (Πανδώρου 13-15), στα Κάτω Πετράλωνα, από τις artists Duo Amazonas (Ισπανία)
Tοιχογραφία
Στο 133ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, (Κυψέλης), από τον artist Gospel. Πρόκειται για αφαιρετική απόδοση πορτραίτων τριών από τους σημαντικότερους ηγέτες της Ελληνικής Επανάστασης (Μπουμπουλίνα, Καραϊσκάκης, Κανάρης).
Τοιχογραφία
Τοιχογραφία εμπνευσμένη από ποίημα του Ανδρέα Κάλβου στο 18ο Ενιαίο Λύκειο Αθηνών (Ρω 8 και Ηλία Ζερβού), στα Πατήσια, από τον artist Λεωνίδα Γιαννακόπουλο (LEO)
Τοιχογραφία
Στο 4ο Γυμνάσιο Αθηνών – (Σάμου 46) στον Στ. Λαρίσης, από τον artist Martinez
Τοιχογραφία
Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιταλίας και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο η τοιχογραφία της Θείας Κωμωδίας για το έτος Dante στο Αμαξοστάσιο της οδού Λιοσίων από τους ΚΕΖ και SAME84 και τον Ιταλό καλλιτέχνη Alberto Ruce
Τοιχογραφία
Ο Αμερικανός καλλιτέχνης Tristan Eaton τοιχογράφησε ένα τμήμα στην οδό Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Urban Act
Tοιχογραφία
Στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, (Στίλπωνος 38), στο Μετς, από τον artist SAME84. Το δίπτυχο απεικονίζει με αφαιρετικό τρόπο την περιοχή του Μετς, όπου βρίσκεται το σχολείο, κατά τον 19ο αιώνα
Πανελλήνιος
Οι Tzomakas, Bassment Rats, Soteur, Cacao Rocks, Gospel, Γιαννακόπουλος, ΚΕΖ, Volkov τοιχογράφησαν την περίφραξη του Πανελληνίου, με την συνεργασία της Art Hub Athens. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τοιχογραφία που υλοποιήθηκε ποτέ από τον Δήμο Αθηναίων σε έναν τοίχο επιφάνειας 1.100 τ.μ. έξω από τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, στην καρδιά της πόλης.
Τοιχογραφίες
Σε συνεργασία με την εκπομπή της ΕΤ3 «Η Τέχνη του Δρόμου« η 3D τοιχογραφία του street artist INSANE51, στο 173ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών.
Tοιχογραφία
Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Αυστραλίας μια τοιχογραφία μεγάλης κλίμακας του Guido Van Helten στην συμβολή των οδών Εμ. Μπενάκη και Γραβιάς στα Εξάρχεια.
Τοιχογραφία
O street artist ΙΝΟ, στη Λένορμαν 40-44, για το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού
Τοιχογραφία
Τον Παιδικό Σταθμό 3ΔΚ (Θερμοπυλών) στον Κεραμεικό, από την artist Sisa Soldati (Ιταλία)
Τοιχογραφία
Σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ την τοιχογραφία της Adi Ioshpe στην οδό Λέκκα 24
Tοιχογραφία
Η Θεία Κωμωδία στο Αμαξοστάσιο της οδού Λιοσίων από τον Ιταλό καλλιτέχνη Alberto Ruce.
Τοιχογραφία
111ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών στους Αμπελόκηπους-Γκύζη, από τον artist Bilos.
Τοιχογραφία
Η τοιχογραφία που ολοκληρώνεται στην Ακαδημίας και Κανάρη
Τοιχογραφία
Η Καρυάτιδα του καλλιτέχνη ΙΝΟ που κοιτάζει προς την Ακρόπολη

Δειτε περισσοτερα