Life in Athens

Χριστούγεννα και πρωτοχρονιά στην Αθήνα και τον Πειραιά

Πάρτι, χριστουγεννιάτικα χωριά, γιορτινές παραστάσεις και δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
ΤΕΥΧΟΣ 898
12’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πρωτοχρονιά
© Πελαγία Καρανικόλα

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά 2024: Οι εορταστικές εκδηλώσεις στην Αθήνα και τον Πειραιά

4ήμερο μουσικό show στο -1 της Στέγης
Το Strange είναι ένα τετραήμερο μουσικό show που εκπέμπει δυνατά στο πιο ανήσυχο κοινό της πόλης από τη νέα underground σκηνή της Αθήνας. 20+ καλλιτέχνες και παραγωγοί της εγχώριας μουσικής σκηνής και 4 ανερχόμενοι επιμελητές έρχονται να δημιουργήσουν μια υβριδική πλατφόρμα ανάδειξης και υποστήριξης νέων ταλέντων, σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Stegi Radio. Αντλώντας έμπνευση από τη χορευτική ηλεκτρονική μουσική και τον πειραματισμό έως το χιπ χοπ, ο Βασίλης Παξινός στις 22/12, η KOKETAMC στις 23/12, η Saber Rider στις 29/12 και ο Whystine στις 30/12 προσκαλούν καλλιτέχνες της εγχώριας μουσικής σκηνής να παρουσιάσουν ένα ανατρεπτικό οπτικοακουστικό αποτέλεσμα. Συγκεντρώνοντας καλλιτέχνες που ξεπερνούν τα δημιουργικά όρια, και ένα κοινό πρόθυμο να αναζητήσει τα νέα ταλέντα της πόλης, το Strange –το οποίο παρουσιάζει η Evelina Egw– έχει στόχο να αναδείξει τον επόμενο νέο ήχο της πόλης, έχοντας πάντοτε την υποστήριξη, την καθοδήγηση και το πλούσιο απόθεμα εργαλείων της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Ανατρεπτικές φωνές, ήχοι και στίχοι, πειραματική hip hop, ψυχεδελική noise, αυτοσχεδιασμός και απροσδόκητες πρώτες ύλες, απόκοσμοι industrial θόρυβοι, μικροδόσεις ηλεκτρονικής ψυχεδέλειας, υβρίδια ηλεκτρονικής μουσικής μπερδεμένα με παράξενο νέο ελληνικό ραπ. Είναι ο νέος ήχος της πόλης! Άκουσέ τον δυνατά από την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου στο -1 της Στέγης. Η προπώληση ξεκινά την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου στις 17:00.

Χριστούγεννα στο Μέγαρο
Αγαπημένος γιορτινός προορισμός για μικρούς και μεγάλους ξετυλίγει και φέτος ένα πλούσιο πρόγραμμα γεμάτο μουσική, χορό, όπερα και θέατρο σκιών. Για του μικρούς φίλους, στο πρόγραμμα είναι οι μαγευτικές παραστάσεις από το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας της Οδησσού, αλλά και «Τα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη στη Νέα Υόρκη». Για υπέροχες μελωδίες στο πνεύμα των ημερών θεσμός πια η συναυλία εκκλησιαστικού οργάνου της Ουρανίας Γκάσιου και το πρωτοχρονιάτικο γκαλά της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Από τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει το αριστουργηματικό ορατόριο «Ο Μεσσίας» του Χαίντελ με το οποίο θα αναμετρηθεί η Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής υπό τον Γιώργο Πέτρου. Κι όποιος προτιμά τους εξωτερικούς χώρους μπορεί να βρεθεί στο παγοδρόμιο στο Αίθριο, στο M Shop και στο café για δώρα και κουβέντα, ενώ με συνοδεία live γιορτινής μουσικής στο φουαγιέ.

Live μουσική στην κομψή στοά του City Link
Στο City Link χτυπά και φέτος η καρδιά των Χριστουγέννων, δίνοντας, με τον πιο λαμπερό στολισμό της πόλης, εορταστικό χρώμα στην Αθήνα. Μια σειρά ξεχωριστών εορταστικών εκδηλώσεων, με αγαπημένους καλλιτέχνες, ζωντανή μουσική και happenings από τις 16 έως τις 31 Δεκεμβρίου, θα συνοδεύσουν τις βόλτες, τα ψώνια και τις μοναδικές γεύσεις που μας περιμένουν στο κέντρο της Αθήνας. Ξυλοπόδαροι, ο Καρυοθραύστης και το αστείο ξωτικό θα χαρίσουν μπαλόνια σε όλα τα παιδιά, θα βρίσκονται στο City Link και θα παρασύρουν τον επισκέπτη στην εορταστική ατμόσφαιρα. Ανάμεσα στα χριστουγεννιάτικα δέντρα ένα τεράστιο λαμπερό 2024 καλεί τους επισκέπτες για την καλύτερη «selfie» της πόλης, ενώ ο Αϊ-Βασίλης θα περιμένει μικρούς και μεγάλους για την παραδοσιακή αναμνηστική φωτογραφία. Στη Στοά θα μοιράζονται και διάφορες λιχουδιές.

City Link

Δήμος Αθηναίων: Χριστούγεννα στην Αθήνα για όλη την οικογένεια
Η χριστουγεννιάτικη μαγεία και τα λαμπερά χαμόγελα μικρών και μεγάλων πλημμυρίζουν τους χώρους πολιτισμού απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη την πόλη. Με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους, ο Δήμος Αθηναίων προσκαλεί όλους εμάς στους χώρους πολιτισμού του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) σε ξεχωριστές χριστουγεννιάτικες οικογενειακές στιγμές, μουσικοθεατρικές παραστάσεις και συναυλίες, εκπαιδευτικά και εικαστικά προγράμματα. Τα Μουσεία, η Πινακοθήκη, το Κέντρο Τεχνών, το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», οι Βιβλιοθήκες και τα Κέντρα Δημιουργικής Μάθησης υποδέχονται τα παιδιά και τους γονείς τους, αλλά και το ενήλικο κοινό, για να αξιοποιήσουν ποιοτικά τον ελεύθερό χρόνο τους κατά την εορταστική περίοδο και να βιώσουν μοναδικές χριστουγεννιάτικες εμπειρίες δημιουργίας και διασκέδασης. Όλες οι δράσεις αναλυτικά στη σελίδα του ΟΠΑΝΔΑ.

Όλη η πόλη μια μουσική σκηνή
O Δήμος Αθηναίων μεταμορφώνει την Αθήνα σε μια μεγάλη μουσική σκηνή που τα τραγούδια, οι μελωδίες και ο ρυθμός έχουν τον πρώτο ρόλο. Με επίκεντρο την Πλατεία Συντάγματος, όπου φέτος θα φιλοξενήσει 15 ξεχωριστές συναυλίες, η πόλη προσκαλεί όλους να γίνουν μέρος της μεγάλης γιορτής, μαζί με αγαπημένους καλλιτέχνες, δημοφιλή μουσικά σχήματα, καταξιωμένους Djs και τις ατμοσφαιρικές νότες των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων. Εγχώριοι καλλιτέχνες, μουσικά σχήματα και μπάντες θα βρεθούν στη μουσική σκηνή της Πλατείας Συντάγματος και θα βάλουν κοινό και περαστικούς του κέντρου της Αθήνας στον ρυθμό των Χριστουγέννων. Και φυσικά, το ραντεβού ανανεώνεται για την Παραμονή Πρωτοχρονιάς. Ακόμη, τα Μουσικά Σύνολα Δήμου Αθηναίων κάνουν χριστουγεννιάτικη στάση στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και ενισχύουν την εορταστική ατμόσφαιρα με δύο συναυλίες στον πεζόδρομο. Το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής θα ταξιδέψουν τους περαστικούς στα μονοπάτια της ελληνικής μουσικής με αυθεντικά διαχρονικά τραγούδια σπουδαίων Ελλήνων συνθετών, ενώ η Big Band και ο Alexandros Affolter συναντούν το κοινό με εορταστική τζαζ διάθεση. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, το κοινό που θα παρευρεθεί στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Ψυρρή θα βιώσει μία ανεπανάληπτη χριστουγεννιάτικη εμπειρία, όπου σε κλίμα κατάνυξης θα παρακολουθήσει τη μουσικο-ποιητική παράσταση με τον Δημήτρη Βερύκιο με μελωδίες και νανουρίσματα από διάφορες γωνιές της χώρας μας, αλλά και του κόσμου.

Βig Band

The Christmas Factory στην Τεχνόπολη
Κάθε χρόνο το Fun Park εμπλουτίζεται με νέα παιχνίδια, χώρους και δράσεις. Ειδικά φέτος, που συμπληρώνονται 10 χρόνια, το THE CHRISTMAS FACTORY είναι πιο πλούσιο και εμπλουτισμένο από ποτέ με παιχνίδια και δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους: λούνα παρκ, παγοδρόμιο, μουσικά δρώμενα, χορούς, παραμύθια, face painting, ξυλοπόδαρους, ανιματέρ, μπάντα ξωτικών, χριστουγεννιάτικες αφηγήσεις, μεγάλη χριστουγεννιάτικη αγορά και γλυκιές και αλμυρές γωνιές που θα ικανοποιήσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους (με burger, hot dog, σουβλάκια, πίτσα, γλυκά, σοκολάτες, ζαχαρωτά, βάφλες).

Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΣΙΝ
Το Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε έναν τόπο γιορτής με Συναυλίες, Παραστάσεις, Εργαστήρια, Χορογραφημένα Σιντριβάνια, Παγοδρόμιο, τα πανύψηλα στολισμένα έλατα στην Αγορά και τα φωτισμένα πλατάνια κατά μήκος του Καναλιού. Φαντασμαγορικό αναμένεται το «Gatherings: συναντήσεις ανθρώπων», μια μαγευτική χριστουγεννιάτικη εμπειρία, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Φωτεινά, αέρινα σχήματα, πλέγματα και σπινθηροβόλες συνθέσεις, σε μια χορογραφία με υλικό το φως θα κατακλύσει το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Ένα φωτεινό νυχτερινό περιβάλλον που θα πάλλεται με ενέργεια και κίνηση μέσα από τις μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις τεσσάρων καταξιωμένων ξένων δημιουργών – των Vendel και de Wolf, Tom και Lien Dekyvere και VOUW (Justus Bruns και Mingus Vogel), του οργανισμού Light Art Collection (Ολλανδία), του Jonas Vorwerk από το WIREFRAME Public Art agency (Καναδάς) και την ελληνική πρόταση των Petros Dermatas luminous dreams. Θα λειτουργεί με είσοδο ελεύθερη για το κοινό καθημερινά 17.00 με 00.00 μέχρι τις 07/01/2024, ενώ την Παραμονή Πρωτοχρονιάς το ωράριο θα παρατείνεται έως τις 02.00. Στις 31 Δεκεμβρίου το ΚΠΙΣΝ υποδέχεται τη νέα χρονιά με φαντασμαγορικά πυροτεχνήματα, εντυπωσιακές χορογραφίες των Σιντριβανιών στο Κανάλι, ζωντανή μουσική, ένα μεγάλο πάρτι, αγώνα δρόμου και πατινάζ μέχρι τις 02.00! Το πρόγραμμα, με οικοδεσπότες τους Νάντια Κοντογεώργη και Μίνω Θεοχάρη, ανοίγει στις 22.30 η Αφροελληνίδα τραγουδίστρια Idra Kayne με την ορχήστρα της σε μία συναυλία με disco, soul, hip hop και RnB επιτυχίες. Ο χρόνος αλλάζει με ένα θεαματικό show πυροτεχνημάτων, ενώ, τα πρώτα λεπτά του νέου έτους, δίνεται το σήμα εκκίνησης για τον καθιερωμένο SNF RUN: 2024 FIRST RUN. Στη συνέχεια, στήνεται ένα μεγάλο πάρτι στην Αγορά με τον Βρετανό DJ Bill Brewster.

Παγοδρόμιο
© Θεόφιλος Βερνάδος

Μαγεία στο The Ellinikon Experience Park
Όλη η μαγεία των Χριστουγέννων γυρίζει γύρω από το The Ellinikon Experience Park, που ετοιμάζεται να υποδεχθεί μικρούς και μεγάλους ώστε να ζήσουν αξέχαστες εμπειρίες. Για όλο τον Δεκέμβριο και μέχρι τις αρχές του νέου χρόνου, το Πάρκο θα φιλοξενεί καθημερινά υπέροχες δράσεις και εκπλήξεις, κάνοντας τα δικά σου Χριστούγεννα ακόμη πιο μαγικά. Στην Πλατεία Α, στα ξύλινα σπιτάκια Santa Grottos, θα διεξάγονται διασκεδαστικές εορταστικές δραστηριότητες και εργαστήρια, ενώ στον ίδιο χώρο οι επισκέπτες θα μπορούν να δοκιμάσουν χριστουγεννιάτικες γεύσεις. Παράλληλα, μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να απολαύσουν διασκεδαστικές βόλτες με το παραμυθένιο χριστουγεννιάτικο carousel, που θα βρίσκεται στην Πλατεία Β, και να χαλαρώσουν στον κήπο Ζεν μέσα σε ένα εντυπωσιακό σκηνικό σχεδιασμένο με φωτιστικό installation ηλιακής ενέργειας. Τέλος, ο κήπος δίπλα από το σιντριβάνι στολίζεται με φώτα που δημιουργούν σχέδια εμπνευσμένα από το διάσημο πίνακα «The Starry Night» του κορυφαίου ζωγράφου Βίνσεντ Βαν Γκογκ.

The Ellinikon Experience Park

Πάρτι στο κέντρο της Αθήνας
Μια σειρά από ξεχωριστά πάρτι γεμάτα μουσική και χορό για όλους, έρχονται φέτος τα Χριστούγεννα στα πιο απροσδόκητα μέρη της Αθήνας. Την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου στις 17:30, η Πλατεία Δικαιοσύνης (Σανταρόζα) μεταμορφώνεται σε urban dancefloor από το mobile party Needless, ενώ το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου στις 20:30 οι Cool Crips μας προσκαλούν στο Σεράφειο Δήμου Αθηναίων, σε ένα από τα θρυλικά τους πλέον πάρτι σε χριστουγεννιάτικη έκδοση, που αποδεικνύει ότι σε αυτή την πόλη και στη διασκέδαση έχουν δικαίωμα όλοι –ανεξαρτήτως σωματικής κατάστασης–αποδεικνύοντας ότι αναπηρία δεν είναι η βλάβη, αλλά ο αποκλεισμός.
Την Παραμονή Χριστουγέννων 24 Δεκεμβρίου δίνουμε ραντεβού στη Στοά. Από τις 17:30, η Δημοτική Αγορά Κυψέλης γιορτάζει με ένα μοναδικό «Xmas Extravaganza» πάρτι, με μουσική από επιφανείς selectors και DJs της πόλης, δημιουργώντας ένα χορευτικό soundtrack με balearic beat, rare grooves, disco και house ρυθμούς. Τέλος, στην υποδοχή του 2024 συμμετέχει και φέτος η Βαρβάκειος Αγορά, παράλληλαμε τη μεγάλη γιορτή που θα στηθεί στο Σύνταγμα.
Την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, το μεγάλο «Varvakeios NYE Party» των Street Outdoors φέρνει από τις 23:00 στην καρδιά της εμπορικής ζωής της Αθήνας καταξιωμένους DJ και παραγωγούς σε ένα αξέχαστο πρωτοχρονιάτικο πάρτι γεμάτο ρυθμό και χορό μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες!

Χριστούγεννα στον Πειραιά
Με λάμψη, φως και ένα πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα, ο Πειραιάς υποδέχεται την πιο όμορφη γιορτή του χρόνου. Στην πλατεία Κοραή στήθηκε το Χωριό των Ξωτικών και θα παραμείνει έως τις 7/1 με φανταστικά παιχνίδια και θεματικές δραστηριότητες για όλους, εντυπωσιακό καρουζέλ, χριστουγεννιάτικο τρενάκι, παιχνίδια για παιδιά, δεκάδες ξύλινα σπιτάκια φωτισμένα και γιορτινά, αλλά και τους μόνιμους κατοίκους του: τον Άγιο Βασίλη και τους διάσημους βοηθούς του, τα εργατικά ξωτικά! Αλλά και στο Πασαλιμάνι θα στηθεί εάν διαδραστικό χριστουγεννιάτικο πάρκο με πρωτότυπες φιγούρες Minecraft, που θα αλληλεπιδρούν με το κοινό μέσω χριστουγεννιάτικων μελωδιών και παιχνιδίσματα στα φώτα τους, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα με την τεχνική της ανέπαφης διάδρασης. Ξυλοπόδαροι, μασκότ, μάγοι, ξωτικά και Αϊ Βασίληδες θα κατακλείσουν την περιοχή βάζοντας στο πνεύμα των Χριστουγέννων  μικρούς και μεγάλους, ενώ η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου θα πλαισιώσει με χριστουγεννιάτικες μελωδίες τις δράσεις. Την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου, ο Πειραιάς γεμάτος φως, στολίδια και μουσικές φορά τα γιορτινά του στη μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων, την Κόκκινη Νύχτα όπου τα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά από τις 10.00 έως τις 23.00, με ελκυστικές προσφορές και ειδικές εκπτώσεις για το κοινό.

Στο Κύτταρο για ροκ, ραπ και ικαριώτικα
Φουλ πρόγραμμα μες στις γιορτές από το γνώριμο μουσικό στέκι στην Ηπείρου και Αχαρνών. Στις 21 και 28 Δεκεμβρίου ο Τάσος Σκούρας επιστρέφει για δύο βραδιές με ροκ, blues, soul, με 11 μουσικούς στη σκηνή και πολλούς καλεσμένους (από τους Socrates, Χατζηφραγκέτα κ.ά.) – πριν εκπροσωπήσει τον Απρίλιο του 2024 την Ελλάδα στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό European Blues Challenge. Στις 22 και 29 Δεκεμβρίου στο περιβόητο The Christmas 80s-90s Party η Πωλίνα, ο Κώστας Μπίγαλης, η Μαντώ και η Σοφία Βόσσου μας προσκαλούν να «Πάμε για τρέλες στις Σεϋχέλλες», να κάνουμε «Πους απς» και να παίξουμε «Του Αιγαίου τα μπλουζ». Στις 23 Δεκεμβρίου το μικρόφωνο παίρνει ο ράπερ Θύτης, ενώ στις 27 έρχονται για πρώτη φορά στο Κύτταρο οι Active Member για να παρουσιάσουν την ενότητα «Μύθοι του Βάλτου» (1998 και 2023). Αν, πάλι, το μυαλό σας σε νησιώτικο γλέντι βρίσκεται, στις 24 Δεκεμβρίου οι Ζευκαλήδες υπόσχονται ικαριώτικα με βιολιά και λαούτα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ