Embassy
© Αλέξανδρος Αλεξανδρής
Life in Athens

Μπήκαμε στο καινούργιο EMBASSY Theater λίγο πριν ανοίξει τις πόρτες του

Εγκαίνια με το θρυλικό μιούζικαλ «Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας»
123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

EMBASSY Theater: Αποκλειστικές φωτογραφίες από το νέο υπερσύχρονο θέατρο στο κέντρο του Κολωνακίου

Ο ιστορικός κινηματογράφος «Embassy», στο κέντρο της πόλης, στο Κολωνάκι, επαναλειτουργεί τις επόμενες ημέρες, ως χώρος πολιτισμού και επανατοποθετείται στον πολιτιστικό χάρτη της πρωτεύουσας, ως ένα υπερσύγχρονο θέατρο, με το όνομα «EMBASSY Theater» και πρώτη παράσταση το θρυλικό μιούζικαλ με την παγκόσμια απήχηση «Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας».

Εmbassy
© Αλέξανδρος Αλεξανδρής

© Αλέξανδρος Αλεξανδρής

Embassy
© Αλέξανδρος Αλεξανδρής

Η ιστορία του κινηματογράφου Embassy

Ήταν 29 Δεκεμβρίου του 1962 όταν άνοιξε για πρώτη φορά στο υπόγειο της πολυκατοικίας που βρίσκεται στην γωνία Πατριάρχου Ιωακείμ και Ηροδότου-μια ανάσα από τα κοσμικά στέκια της εποχής, ως ο μοναδικός χειμερινός κινηματογράφος της περιοχής. Για δεκαετίες, σχεδόν μονοπωλούσε την αγάπη των περιοίκων και όχι μόνο. Στο Έμπασυ έρχονταν να δουν ταινίες απ όλες τις περιοχές της Αθήνας. Σταθερό σημείο συνάντησης γνωστών και άγνωστων Αθηναίων, διακεκριμένων προσωπικοτήτων της πολιτιστικής, οικονομικής, κοινωνικής και κοσμικής ζωής της πόλης, κατέβαιναν το υπόγειο με τις πολλές αλλά ευρύχωρες σκάλες για να καταλήξουν στο τέλος – σαν έκπληξη- στην τεράστια αίθουσα με την οθόνη.  Εδώ παίχτηκαν λαμπερές πρεμιέρες ελληνικών όσο και ξένων κινηματογραφικών παραγωγών με κορυφαία στιγμή την εποχή- δεκαετία του 80- που το Embassy συνεργάζεται με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και διοργανώνει εβδομάδες προβολών σχεδόν σε μηνιαία βάση.  

Embassy
© Αλέξανδρος Αλεξανδρής

© Αλέξανδρος Αλεξανδρής

Μια μαύρη σελίδα της ιστορίας του θεωρείται η 13 Οκτωβρίου του 1988, όταν το Embassy πρωταγωνιστεί στις ειδήσεις καθώς κατά την έναρξη της προβολής του «Τελευταίου Πειρασμού» του Μάρτιν Σκορσέζε, αγανακτισμένοι «πιστοί» δημιούργησαν επεισόδια, έσπασαν την πίσω πόρτα από την οδό Λεβέντη, εισέβαλλαν στην αίθουσα και προκάλεσαν φθορές.

«Εναλλακτικές» ταινίες αλλά και blockbusters συνέχισαν να προβάλλονται στην αίθουσα του για αρκετά χρόνια ακόμα, μέχρι που αρχίζουν οι πρώτοι ψίθυροι πως κάτι στην λειτουργία του σινεμά έχει αλλάξει. Αρκετοί έκαναν λόγο για εικόνες εγκατάλειψης, φθαρμένα καθίσματα-ο αριθμός τους είχε περιοριστεί σημαντικά-, υδραυλικά προβλήματα με διαρροές νερών κοντά στην οθόνη από την οροφή, φήμες για απλήρωτα ενοίκια, αποτελέσματα από τα συσσωρευμένα οικονομικά προβλήματα της εταιρείας διαχείρισης του. Κάποιοι θα πουν ότι είχαν προβλέψει το κλείσιμό του, σε κάθε περίπτωση όμως, το 2020, κατά την διάρκεια της παρατεταμένης κρίσης του κινηματογραφικού κλάδου μέσα στην πανδημία, το Embassy σφράγισε τις πόρτες του, κάτι που σηματοδότησε ταυτόχρονα και το τέλος μιας εποχής.

Νέα σελίδα για το Embassy

Πολλά είχαν ακουστεί για το διάστημα που ο θρυλικός κινηματογράφος ήταν κλειστός. Πως θα μετατραπεί σε εστιατόριο, νυχτερινό κλαμπ μέχρι και μπουζουξίδικο, τίποτα όμως δεν επιβεβαιωνόταν. Στην πραγματικότητα, το 2021, οι επιχειρήσεις «Embassy Παραγωγές Πολιτισμού» αναλαμβάνουν το χώρο και δημιουργούν έναν σύγχρονο χώρο πολιτισμού, το «EMBASSY Theater», με στόχο να γίνει πολιτιστικός πόλος έλξης για τους κατοίκους, αλλά και για τους επισκέπτες της πρωτεύουσας, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό.

Το όνομα, τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του χώρου, διατηρούνται ως είχαν και με τις κατάλληλες παρεμβάσεις ο κινηματογράφος μετατρέπεται σε μια υψηλής αισθητικής θεατρική σκηνή, συνολικής χωρητικότητας 500 θέσεων όπου θα αναδεικνύονται τα εμβληματικά στοιχεία του, σύμφωνα με την μελέτη που εκπόνησε ομάδα ειδικών με επικεφαλής τον Σάκη Κυριακίδη.

EMBASSY Theater: Τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία

Στα βασικά χαρακτηριστικά του σχεδιασμού ήταν η ανάδειξη των κλασικών αστικών, κεντροευρωπαϊκής αισθητικής χαρακτηριστικών του χώρου, αλλά και η διαμόρφωσή του, ώστε να λειτουργεί ως πολυχώρος και να ανταποκρίνεται επάξια σε ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών παραγωγών. Με την αξιοποίηση καινοτόμων τεχνικών και αρχιτεκτονικών εφαρμογών, θα  μπορεί πλέον να φιλοξενήσει υψηλού επιπέδου παραστάσεις θεάτρου, μουσικής, χορού, κινηματογραφικές προβολές, καθώς και συνεδριακές και εταιρικές εκδηλώσεις.

Η εντυπωσιακή, μεγαλοπρεπής μαρμάρινη σκάλα της εισόδου οδηγεί σε έναν εσωτερικό επιβλητικό χώρο, πλούσιο σε γνωρίσματα διαχρονικών, ιστορικών θεάτρων και χώρων πολιτισμού ανά τον κόσμο. Πρωταγωνιστούν το μάρμαρο, ο μπρούντζος και το κόκκινο βελούδο. Τα γεωμετρικά μοτίβα και οι υαλογραφίες art deco αισθητικής στους τοίχους και στο φουαγιέ, συνυπάρχουν σε πλήρη αρμονία και αναδεικνύουν έναν state of the art χώρο πολιτισμού. 

Η πλατεία και η σκηνή επανασχεδιάστηκαν και εξοπλίστηκαν με υψηλής πιστότητας και ποιότητας οπτικοακουστικά μέσα, για να ανταποκρίνονται στα σύγχρονα δεδομένα και να μπορούν να εξυπηρετήσουν τις απαιτήσεις παραστάσεων διεθνών προδιαγραφών, προσφέροντας μία μοναδική, ποιοτική εμπειρία θεάματος.

Η πρεμιέρα

Το «EMBASSY Theater» ανοίγει τις πόρτες του για το κοινό στις 22 Δεκεμβρίου με μία από τις μεγαλύτερες θεατρικές παραγωγές διεθνώς, «Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας». Το θρυλικό μιούζικαλ που έχει συγκινήσει και ενθουσιάσει εκατομμύρια θεατών σε ολόκληρο τον κόσμο, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε απόδοση-σκηνοθεσία Γιώργου Βάλαρη. Βασισμένο στο μυθιστόρημα του Roald Dahl, το μιούζικαλ «Charlie and the Chocolate Factory» συνδυάζει την πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Marc Shaiman με στίχους των Marc Shaiman & Scott Wittman. Προπώληση εισητηρίων εδώ.

EMBASSY Theater
Πατριάρχου Ιωακείμ 5, Κολωνάκι, Αθήνα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

Δειτε περισσοτερα