Life in Athens

September song

Mερική επαναφορά στην πόλη. Το σώμα επέστρεψε. Το μυαλό όχι. Καλά κάνει.

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 313
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
U2
U2

Των Γιώργου Δημητρακόπουλου, Σάντρας - Οντέτ Κυπριωτάκη, Δήμητρας Τριανταφύλλου

Mερική επαναφορά στην πόλη. Το σώμα επέστρεψε. Το μυαλό όχι. Καλά κάνει. Η καλοκαιρινή ραθυμία σε έχει μισοζαλισμένο να προσπαθείς να αντιμετωπίσεις τα θηρία που λέγονται εκκρεμότητες και είναι πολλές. Η αθηναϊκή όμως μηχανή έχει βάλει μπρος για τα καλά: έργα στην Ακαδημίας, οι αισθήσεις αρχίζουν και επαγρυπνούν, η πολιτιστική ζωή ξεκινά με το καλημέρα, πού θα βρούμε πρόσκληση για U2, πρέπει να πάμε, όλοι θα τους δουν, εμείς δεν θα πάμε; Aμείλικτα ερωτήματα, τα λες και σειρήνες, και μια σειρά από συναυλίες - φεστιβάλ - events που στήνουν τον πρώτο μεγάλο πολιτιστικό γρίφο της σεζόν. Πού θα πρωτοπάμε; Έχουμε και λέμε:

Η ώρα του Hip Hop έφτασε
Οι ρίμες ήδη στριφογυρίζουν από το καλοκαίρι στις γλώσσες των 8 καλύτερων MCs, που θα κριθούν σκληρά από τις φωνές του κοινού στο MC Battle. Ομάδες breakdance θα δοκιμαστούν στο αυθεντικό Battle of Athens ’10 και μερικοί από τους κορυφαίους Έλληνες χιπ χοπ-άδες θα αποδείξουν ότι το Hip Hop ζει: Μηδενιστής, Giants, Εισβολέας, Phyrosun, Ορθολογιστές, Απέχεις, Neon, Τ. Λάθος και Μάντης Johnson. Η μουσική του δρόμου ανεβαίνει ξανά στη σκηνή της Τεχνόπολης για το 3ο Athens Hip Hop Festival στις 4/9. Η ATHENS VOICE είναι και πάλι εκεί ως χορηγός επικοινωνίας. Cya there! - Σ.Ο.Κ.

Πάμε ΣΙΝΕΜΑ
Αναμφίβολα το πιο επιτυχημένο κινηματογραφικό φεστιβάλ της πόλης. Το «16o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματόγραφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας Conn-χ» (15-26/9) στις αίθουσες Αττικόν Cinemax Class, Απόλλων Cinemax Class και Δαναός 1 & 2 δεν θα προδώσει ούτε φέτος τις απαιτήσεις των σκληροπυρηνικών κινηματογραφόφιλων. Στα συν η είσοδος για κάθε ταινία που παραμένει € 6. Η διοργάνωση είναι του περιοδικού Σινεμά και μέγας χορηγός τo Conn-χ. - Δ.Τ.

Ροκ συνέχεια
Ο Σεπτέμβριος θα είναι ροκ. Στην Τεχνόπολη στις 9/9 ετοιμάσου για γλυκόπικρη post-everything rock των Porcupine Tree, που θα συναντήσει τον πιο σκληρό μέταλ ήχο των Anathema. • Μια μέρα μετά μαύρο ρίμελ και επανάληψη από τους Placebo, με το μέσο όρο ηλικίας να λήγει σε -teen. • Oι πυρομανείς rave επαναστάτες χωρίς αιτία Prodigy έκαναν ήδη το πρώτο sold out του μήνα στις 17/9 στο τόσο ταιριαστό με την αισθητική τους Αθηνών Αρένα (Πειραιώς 166) και προστέθηκε νέα ημερομηνία στις 16/9. Ετοιμάσου για “Charley Says”, “Firestarter”, “Smack My Bitch Up” και ελπίζω όχι πολλά από το τελευταίο αδιάφορο άλμπουμ τους “Invaders Must Die”. • Το νου σου και για την κραυγή του Οzzy στο Terra Vibe στις 25/9 με Black Sabbath ιστορία και οικογενειακή υστερία. • Ελληνική περιοδεία τον Σεπτέμβριο για τους Archive, με κεντρική συναυλία στον Λυκαβηττό στις 25/9 που θα κινηματογραφηθεί για την ετοιμασία ενός live DVD. • Τindersticks στον Λυκαβηττό στις 18/9 με την trademark φωνή του Stuart Staples, σκοτεινό απόηχο και μια σειρά από μελαγχολικούς ύμνους. • Λάτιν λογική και ευαισθησία στις 24/9 από τον υιό Iglessias, την Αnastasia και παρουσίαση από Pamela Anderson στο πλαίσιο του πρώτου διαδικτυακού μουσικού διαγωνισμού Εurovoice 2010, που θα ξεκινήσει από την Αθήνα στις 23-24/9. • Eπιστροφή και για τη Γαλλιδούλα Emma Shapplin, που μετά τις επιτυχημένες συναυλίες στο Μέγαρο θα εμφανιστεί στον Λυκαβηττό στις 14/9 με πιο ροκ διάθεση από ποτέ, ενώ τα τραγούδια της Έντιθ Πιαφ θα ακουστούν μια μέρα μετά στον ίδιο χώρο, σε μια θεατροποιημένη βιογραφία της ερμηνεύτριας που ακούγεται τώρα και στα ακουστικά του “Ιnception”. - Γ.Δ.

U2? ME TOO
Η μεγαλύτερη συναυλία του Σεπτεμβρίου, αλλά και ολόκληρης της χρονιάς. Ο Μπόνο μαζί με τους Edge, Larry Mullen και Adam Clayton αναμένονται στο ΟΑΚΑ στις 3 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής τους περιοδείας με τίτλο “360° Τοur”. Show ορατό από όλα τα σημεία του σταδίου, κυλινδρική Led οθόνη που ζυγίζει 54 τόνους, ενώ η συνολική κατασκευή του σκηνικού απαιτεί 4 μέρες για να στηθεί. Tα φτηνά εισιτήρια έφυγαν πρώτα, λογικό, αλλά η συναυλία δεν είναι sold out και η προπώληση συνεχίζεται (Ticket House, Πανεπιστημίου 42, 210 3608.366, tickethouse.gr & ticketpro.gr). Το νοτόριους ροκ γκρουπ ξεκίνησε το 1978 με τρεις πολύ καλούς πρώτους δίσκους, σε παραγωγή του θρυλικού Steve Lilywhite, που είχε ήδη τρέξει τους Ultravox και Siouxsie: “Boy”, “October” και “War”. Η συνέχεια ήταν επική, αμερικάνικη, ακτιβιστική και μερικώς αμφιλεγόμενη, με πιο πρόσφατο άλμπουμ το φροντισμένο “No Line On The Horizon”. Όπως και να ’χει, οι Δουβλινέζοι θα δώσουν το πιο μαζικό ραντεβού της χρονιάς με τη ροκ ιστορία σε μια μοναδική βραδιά που θα συζητηθεί όλο το μήνα.

ΒΙΟS IS 8
Τον Σεπτέμβριο το Βios γίνεται 8 και το γιορτάζει στις 17 & 18/9, με καλεσμένους τους masterminds του intelligent techno Autechre, το νέο πρότζεκτ των τρομερών παιδιών Modeselektor και Αparrat κάτω από το όνομα Moderat, το μυστικιστικό vintage ήχο των Gaslamp Killer και GonjaSufi μαζί με τον Βyetone, το psych-funk του Onra στην παράδοση του J Dilla με τον Buddy Sativa και το dubstep της Ikonika. Κι αυτό είναι μόνο η αρχή για μια νέα σεζόν με πολλές αλλαγές, καθώς το μπαρ του ισογείου μετακόμισε στον πάνω όροφο, ενώ ανανεώθηκε παύλα ενισχύθηκε ηχητικά και κλιματιστικά επιδιώκοντας τη δημιουργία ενός εναλλακτικού πολυχώρου, όπου θα παρουσιάζονται νέες τάσεις από τη σύγχρονη μουσική πραγματικότητα (ένα κομμάτι που έχει ήδη χτιστεί με προσεγμένες ανακλήσεις), αλλά και θεατρικές παραστάσεις, προβολές, αφιερώματα, εκθέσεις.

ΕνΤΕCHNO
Eτοιμάσου για τριήμερο dance φεστιβάλ. 10-12/9 στο 6 D.O.G.S. στην Αβραμιώτου. Ξεκίνησε πέρσι με Ellen Allien και Wighonomy Brothers και ετοιμάζεται με συνεχείς ανακλήσεις καλλιτεχνών και οργάνωση εργαστηρίων και projections. Ήδη έχουν κλειστεί 6 ονόματα από την dance σκηνή της Techno με μεγάλη μεταναστευτική προδιάθεση. Ο Χιλιανός Matias Aguayo με παραγωγές στην Kompakt, latin επιρροές και techno beats. Η Cassy (Catherine Britton) από το Kingston, που την έκανε για Αυστρία για να καταλήξει στο Βερολίνο, τραγουδάει στο φετινό track του Tiefschwarz “Find Me”. Οι Γερμανοί Bruno Pronsato (Steven Ford) με minimal, tech-house και Lawrence (Peter Kersten) με deep house, tech-house, minimal και επιρροές από Theo Parrish μέχρι Ιsolee. Aκόμη o Nicolas Lutz (John Tequila) από το Moντεβιδέο που την έκανε για Βερολίνο και ο Αlexi Delano από τη Nέα Υόρκη μέσω Χιλής και Σουηδίας. O γύρος του κόσμου σε 140 ΒPΜ.

THE ARC FESTIVAL
Διήμερη συνάντηση ελληνικής κορυφής στις 13 & 14/9 στην Τεχνόπολη, με τους διαμορφωτές Αγγελάκα, Παυλίδη και Νάστα να συναντούν το νέο αίμα, δηλαδή τους Burger Project, Mόνικα, Maraveyas, Rous σε ένα αρκετά ελκυστικό μουσικό πακέτο.

ΤΟ SCHOOLWAVE ΠΑΕΙ ΜΕΓΑΡΟ
Με τις συναυλίες τριών συγκροτημάτων του Schoolwave ξεκινά το φετινό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, δίνοντας ένα νέο στίγμα που δείχνει μια νέα στροφή σε ευρύτερο και πιο διευρυμένο μουσικό ορίζοντα. Οι Musica Ficta, Rosebleed και Blue Jazz Fiction θα εμφανιστούν στις 17/9, στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής με ιδανική είσοδο € 5 και προαιρετική έξοδο. - Γ. Δ.

Βόλτα στην Ελευσίνα
Ανακοινώνοντας την απόκτηση της περιοχής «Βοτρύς - Ελαιουργείου» από το Δήμο και ακόμα την ίδρυση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Ελευσίνας, ο δήμαρχος της περιοχής μίλησε για μια πρωτόγνωρη ανάπλαση που συμβαίνει στην ex βιομηχανική πόλη και συγκεκριμένα στις ζώνες γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο. Σε αυτό το πλαίσιο οι φετινές εκδηλώσεις των ούτως ή άλλως σημαντικών «Αισχυλείων» στο Παλαιό Ελαιουργείο έχουν μια γιορταστική ατμόσφαιρα. Ενδεικτικά, από το «πυκνό» πρόγραμμα που θα τραβήξει μέχρι τις 10/10, η πολύ ενδιαφέρουσα παράσταση «Δυτικά βήματα, στα βήματα της Ιεράς Οδού» στις 2/9, η «Ερωφίλη - Άσκηση 2» στις 8/9 από τον Σίμο Κακάλα και την «Εταιρεία Θεάτρου Χώρος», η συναυλία των Αγγελάκα - Βελιώτη στις 17/9 αλλά και προβολές (με ελεύθερη είσοδο) ταινιών από τους «Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη» (Τσίτος, Λάνθιμος κ.ά.). Είσοδος € 12, 210 5565.600, www.aisxylia.gr

Με δύναμη από το καλοκαίρι
Πέντε παραστάσεις
που γύρισαν τα θέατρα της περιφέρειας δοκιμάστηκαν σε κοινό και κριτικούς και επιστρέφουν στο κλεινόν άστυ.
* «Ορέστης» του Ευριπίδη από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά: 10/9 Αττικό Άλσος, 14/9 Άλσος Νέας Σμύρνης.
* «Πλούτος Πενίας Θρίαμβος» από το Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου: 3/9 Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι, 6/9 Θέατρο Νέας Σμύρνης, 10/9 Θέατρο Πέτρας, 13/9 Βεάκειο Θέατρο, 16/9 Δημοτικό Θέατρο Παπάγου.
* «Oιδίπους τύραννος» του Σοφοκλή από το Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου: 13/9 Θέατρο Πέτρας, 14/9 Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς.
* «Ιππείς» του Αριστοφάνη από τη Θεατρική Διαδρομή & το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη: 9/9 Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς, 14/9 Φεστιβάλ Δήμου Γαλατσίου στο Άλσος Βεΐκου.
«Τρωάδες» από το Θέατρο του Νέου Κόσμου σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου: 5/9 Θέατρο Πέτρας, 6/9 Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» - Πέραμα, 8/9 Θέατρο Δώρα Στράτου, 10/9 Βεάκειο Θέατρο - Πειραιάς, 13/9 Δημοτικό Θέατρο Άλσους - Ηλιούπολη. - Δ.Τ.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ