Life in Athens

Τα ζώα που εγκαταλείπονται στον Εθνικό Κήπο

Μέχρι και γιγάντιο αφρικανικό σαλιγκάρι έχει αφεθεί στους χώρους του Κήπου

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
ΤΕΥΧΟΣ 887
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κουνέλι στον Εθνικό Κήπο
© Αλέξανδρος Αλεξανδρής

Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα ζώων (4 Οκτωβρίου 2023): Πόσα ζώα γεννιούνται στον Εθνικό Κήπο και πόσα εγκαταλείπονται εκεί

Στον Εθνικό Κήπο βρίσκουν καταφύγιο πολλά είδη ελεύθερης πανίδας –πτηνά, αμφίβια, ερπετά, θηλαστικά–, καθώς και υδρόβια που φιλοξενούνται στις λίμνες του.

Τι ζώα διαβιούν στον Εθνικό Κήπο

Η μεγάλη ποικιλία στα είδη της βλάστησης, η παρουσία του νερού καθόλη τη διάρκεια του έτους και το ότι ο Κήπος παραμένει κλειστός τις βραδινές ώρες δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για να βρουν τα ζώα τροφή, νερό και δυνατότητα να φωλιάσουν. Τα είδη πτηνών υπολογίζονται σε 56, ενώ στον Kήπο διαβιούν ακόμα διάφορα ερπετά όπως χελώνες και σαύρες, αμφίβια όπως βάτραχοι και φρύνοι, γυμνοσάλιαγκες, χρυσόψαρα και κόι, πάπιες, χήνες, κοτόπουλα, κουνέλια και κρι κρι. 

Ζώα στον Εθνικό Κήπο
© Αλέξανδρος Αλεξανδρής

Ωστόσο, τελευταία παρατηρείται ότι πολλοί επιλέγουν να εγκαταλείψουν στον Εθνικό Κήπο διάφορα ζώα, ένα ανησυχητικό φαινόμενο που θα μπορούσε να διαταράξει την ισορροπία της χλωρίδας του. Μια ακόμη σημαντική παράμετρος σύμφωνα με την Κατερίνα Αγοραστού, συνεργάτιδα του Δήμου Αθηναίων και Υπεύθυνη για τον Εθνικό Κήπο, που μας παρείχε όλες αυτές τις πληροφορίες, είναι ότι αρκετά ζώα αφήνονται εκεί επειδή έχουν παρουσιάσει κάποια ασθένεια ή άλλο πρόβλημα υγείας, γεγονός που δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών στους πληθυσμούς των ζώων που ήδη διαβιούν στον Εθνικό Κήπο. Παράλληλα τα ζώα αυτά παρουσιάζουν και μικρό ποσοστό ανάρρωσης και επιβίωσης, καθώς το στρες από την αλλαγή χώρου έχει αθροιστικά αρνητική επίδραση.

Ζώα στον Εθνικό Κήπο
© Αλέξανδρος Αλεξανδρής

Ποια ζώα εγκαταλείπονται στον Εθνικό Κήπο

Οι «βασιλιάδες» των εγκαταλειμμένων στον Εθνικό Κήπο ζώων είναι οι νεροχελώνες. Ο πληθυσμός που φιλοξενείται στις δύο λίμνες προέρχεται εξολοκλήρου από εξωτικά κατοικίδια που αφέθηκαν εκεί. Εκτίμηση του αριθμού των χρυσόψαρων που εγκαταλείπονται δεν μπορεί να προκύψει, αλλά έχουν εντοπιστεί πολλές φορές εγκαταλειμμένα μικρά. Με βάση τις καταγραφές από το αρχείο του Τμήματος Εθνικού Κήπου, στον χώρο του αφήνονται κατά μέσο όρο 20 κουνέλια τον χρόνο, με έξαρση τον μήνα μετά τις διακοπές του Πάσχα.

Και άλλα ιδιαίτερα ζώα, όμως, έχουν εγκαταλειφθεί εκεί τα τελευταία έτη: το γιγάντιο ανατολικό αφρικανικό σαλιγκάρι (ένα σπάνιο εξωτικό κατοικίδιο), ένας σκίουρος (υπάρχει καταγραφή με φωτογραφικό τεκμήριο από ανθρώπινη εισαγωγή), αρκετά ινδικά χοιρίδια, ένας θηλυκός σακχαροπέταυρος (μικρό μαρσιποφόρο από την Αυστραλία) και δύο αφρικανικές κιχλίδες (ψάρια ενυδρείου ζεστού νερού).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ