Life in Athens

Το νέο πάρκο αναψυχής στην Αργυρούπολη

Ένα «στολίδι» στην Εθνάρχου Μακαρίου

62222-137653.jpg
A.V. Team
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μια παραμυθένια όαση στην Αργυρούπολη

Ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης και Προέδρος του ΣΠΑΥ κ. Γιάννης Κωνσταντάτος μιλάει στην ATHENS VOICE για το νέο πάρκο αναψυχής στην περιοχή.

Mπορεί να ζούμε στην εποχή που οι έξυπνες πόλεις οργανώνονται για να αναβαθμίσουν τη ζωή μας σε πολύπλευρους τομείς της καθημερινότητας, μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών και αναρίθμητων ψηφιακών εργαλείων, αλλά κάποια πράγματα μένουν αναλλοίωτα στο χρόνο. Όπως η ανάγκη των κατοίκων της πόλης για εύχρηστο, περιποιημένο δημιουργικό δημόσιο χώρο. Πόσο μάλλον όταν τέτοιοι χώροι βοηθούν στην κοινωνικοποίηση, την ξεκούραση και την ψυχαγωγία μικρών και μεγάλων. Ένα τέτοιο πάρκο στολίζει την περιοχή της Αργυρούπολης, στην Εθνάρχου Μακαρίου προσφέροντας ποικίλες δυνατότητες σε όποιον το επισκεφτεί, την ίδια ώρα που εκτός από τα όμορφα σημεία του, ενέχει και περιβαλλοντικό εκπαιδευτικό χαρακτήρα. 

Μια παραμυθένια όαση στην Αργυρούπολη

Πρόκειται για ένα καταπράσινο πάρκο, λουσμένο στο χρώμα με δραστηριότητες για παιδιά που μαγνητίζουν το βλέμμα και κάνουν το παιχνίδι ακόμα πιο ονειρεμένο. Κούνιες, μονόζυγα, ένας πανέμορφος πύργος με χρωματιστές τσουλήθρες, ανάμεσα στο πράσινο είναι μόνο μερικά από τα σημεία του πάρκου. 

Εκτός από την παιδική χαρά περιλαμβάνεται και χώρος που μπορούν να περάσουν δημιουργικά το χρόνο τους και οι ενήλικες. Στην έκταση του, υπάρχει γυμναστήριο αλλά και Καλλισθενικά όργανα, και όλα αυτά σε ένα κομμάτι της πόλης γεμάτο δέντρα και λουλούδια.

Μια παραμυθένια όαση στην Αργυρούπολη

Όσοι το επισκεφτούν, μπορούν να χαλαρώσουν στους χώρους πικ νικ που έχουν δημιουργηθεί την ίδια ώρα που διαθέτει και μικρές διαδρομές ποδηλάτου για άσκηση και διασκέδαση.

Στα μεγάλα συν του πάρκου περιλαμβάνεται βεβαία και η πλούσια φύτευση με εκατοντάδες αρωματικά φυτά που δίνουν όχι μόνο υπέροχη αίσθηση στο χώρο αλλά και ευκαιρία για γνώση γύρω από την αξία και τη φροντίδα του περιβάλλοντος.

Ο Δημάρχος Ελληνικού Αργυρούπολης και Προέδρος του ΣΠΑΥ κ. Γιάννης Κωνσταντάτος μίλησε στην ATHENS VOICE για αυτή την όαση μέσα στην πόλη ενώ αναφέρθηκε στις δραστηριότητες που περιλαμβάνει αλλά και στον περιβαλλοντικό της χαρακτήρα. 

Ένα όμορφο πάρκο κοσμεί την Εθνάρχου Μακαρίου. Μιλήστε μας για αυτή την ανάπλαση στην πόλη σας. 
Το αναπλασμένο πάρκο της Εθνάρχου Μακαρίου είναι πράγματι μαγικό και έχει παραδοθεί στους συμπολίτες μας προς χρήση, πρόσφατα. Μετά τις εργασίες ανάπλασης και ανακατασκευής του, αποτελεί για τη γειτονιά – και όχι μόνο - το ομορφότερο σημείο ψυχαγωγίας και χαλάρωσης και έχει γίνει στέκι για τους δημότες κάθε ηλικίας. Δημιουργήθηκε με πολύ μεράκι και αγάπη, όπως και κάθε «πινελιά» που βάζουμε στον «καμβά» της πόλης μας για να ομορφύνουμε την καθημερινότητα των πολιτών και να αναβαθμίζουμε την ποιότητα της ζωής τους. Το πάρκο περιλαμβάνει παιδική χαρά, γυμναστήριο, Καλλισθενικά όργανα, χώρους πικ νικ, μικρές διαδρομές ποδηλάτου και πλούσια φύτευση με εκατοντάδες αρωματικά φυτά. Εντάσσεται δε, στη δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης που έχει ξεκινήσει ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) δημιουργώντας 8 θεματικά πάρκα στους Δήμους γύρω από τον Υμηττό, στο πλαίσιο του εμβληματικού έργου του Συνδέσμου μέσω του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

Μια παραμυθένια όαση στην Αργυρούπολη
Ο Δημάρχος Ελληνικού Αργυρούπολης και Προέδρος του ΣΠΑΥ κ. Γιάννης Κωνσταντάτος.

Το πάρκο διαθέτει και πολλά αρωματικά βότανα και δέντρα. Με ποιον τρόπο προωθείται ο εκπαιδευτικός του χαρακτήρας;
Το πάρκο δημιουργήθηκε δίνοντας έμφαση στο πράσινο και στην αναψυχή. Κάθε του γωνιά περνά περιβαλλοντικά μηνύματα και μέσα από τους χώρους αναψυχής, τις διαδρομές στη φύση, το υπαίθριο γυμναστήριο, την παιδική χαρά ψυχαγωγεί και ευαισθητοποιεί τα παιδιά για την προστασία του Υμηττού. Μέσα από το παιχνίδι εκπαιδευόμαστε καλύτερα και τα μηνύματα για την προστασία του περιβάλλοντος γίνονται βιώματά μας. Άλλωστε εκπαιδεύοντας τα παιδιά μας, τη νέα γενιά, είναι η καλύτερη διαβεβαίωση ότι θα προστατεύουν τον Υμηττό μας και το περιβάλλον μας, μελλοντικά, νιώθοντας ότι είναι το σπίτι τους. 

Το πάρκο διαθέτει χώρους και για ενήλικες. Πιστεύετε ότι τους χώρους του θα τους απολαύσουν εξίσου οι μεγάλοι αλλά και οι μικροί κάτοικοι της πόλης; 
Ο χώρος που δημιουργήθηκε έχει σκοπό να απευθυνθεί σε όλους, χωρίς αποκλεισμούς και περιορισμούς. Θέλουμε οι οικογένειες να έρχονται και να αποκτούν όμορφες αναμνήσεις, να ενισχύουν τους δεσμούς τους και πολίτες κάθε ηλικίας να έχουν μια διέξοδο που όχι μόνο θα τους διασκεδάζει αλλά θα τους προσφέρει ερεθίσματα για εξερεύνηση και νέες εμπειρίες. Το πάρκο συνδυάζει αρμονικά τη συνύπαρξη πολλών δραστηριοτήτων και αναγκών και έχει αξιοποιηθεί κάθε σπιθαμή του. 

Μια παραμυθένια όαση στην Αργυρούπολη

Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και των αυτοματισμών, μια περίοδο που θεμελιώνονται σταδιακά οι έξυπνες πόλεις του μέλλοντος, ο κόσμος αποζητά ολοένα και περισσότερα στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος μέσα στον αστικό χώρο;
Είναι γεγονός πως η τεχνολογία προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς και η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει κατά πολύ, αφήνοντας πίσω την αθωότητα και την παιδικότητα που είχαμε εμείς όταν ήμασταν παιδιά. Σήμερα, η νέα γενιά μεγαλώνει στις μεγαλουπόλεις και οι δραστηριότητές της έχουν εστιάσει στην προέκταση ενός κινητού, υπολογιστή ή έξυπνης συσκευής. Τα παιδιά δεν παίζουν στις αλάνες και τα παραδοσιακά παιχνίδια έχουν εκλείψει. Ο άνθρωπος όμως από τη φύση του είναι κοινωνικός, δραστήριος και ευρηματικός. Αναζητά την ανθρώπινη επαφή και μέσα από τις μεγαλουπόλεις επιδιώκει να βρεθεί σε χώρους αναψυχής που θα του προσφέρουν ανάσα, σωματική και ψυχολογική. Το φυσικό περιβάλλον είναι η ανάσα μας και ο Υμηττός μας αποτελεί το βουνό της καρδιάς μας, με μια μοναδική φυσική ομορφιά και σπουδαία ιστορική αξία που έχουμε ιερό καθήκον να την προστατεύσουμε και να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Οι απειλές που δέχεται μπορούν να τον πληγώσουν ανεπανόρθωτα, γι’ αυτό οφείλουμε να τον νιώθουμε ως τμήμα της καθημερινότητάς μας και να προστατεύουμε το πράσινο εντός και εκτός του αστικού ιστού. 

Μια παραμυθένια όαση στην Αργυρούπολη

Αξίζει να αναφέρω ότι στον Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης κατά τη διάρκεια της θητείας μας, ανάμεσα στις προτεραιότητές μας με την ανάληψη των καθηκόντων μας ήταν ο εξωραϊσμός του περιβάλλοντος και η δημιουργία όμορφων τόπων αναψυχής και δραστηριοτήτων για τους συμπολίτες μας, μικρούς και μεγάλους. Στα εννιά χρόνια της θητείας μας αποκτήσαμε 36 νέες πιστοποιημένες παιδικές χαρές, πολλές εκ των οποίων ανακαινίστηκαν δύο φορές μέσα από χρηματοδοτούμενα προγράμματα που εξασφαλίσαμε. Ενώ διαμορφώσαμε και πλέον διαθέτουμε πέντε οικογενειακά πάρκα και οι κάτοικοι μπορούν πλέον να τα χαίρονται και να τα χρησιμοποιούν ως τόπους συνάντησης και αναψυχής για εκείνους και τα παιδιά τους.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ