ΔΕΗ, Golden Hall.
Life in Athens

Όταν η βιώσιμη ανάπτυξη γίνεται παιχνίδι

Το ειδικό περίπτερο της ΔΕΗ μαθαίνει σε μικρούς και μεγάλους τα πάντα για τις ΑΠΕ
Ηλιάνα Κωνσταντακάτου.
Ηλιάνα Κωνσταντακάτου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΔΕΗ: Το ειδικό περίπτερο με το διαδραστικό παιχνίδι για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας 

Όλοι ανυπομονούν για τις διακοπές αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις τον Ιούλιο στην Αθήνα. Εγώ, για παράδειγμα, απολαμβάνω τις προβολές στα θερινά σινεμά και τις βόλτες στα εμπορικά κέντρα σε συνδυασμό με τις καλοκαιρινές εκπτώσεις. Τις προάλλες λοιπόν, πήρα την βαφτισιμιά μου και πήγαμε στο Golden Hall για να διαλέξει δώρο για τα γενέθλια της. Καθώς κοιτούσαμε τις βιτρίνες, την προσοχή μας τράβηξε το πολύχρωμο ειδικό περίπτερο της ΔΕΗ. Αμέσως η μικρή με τράβηξε από το χέρι για να ανακαλύψουμε τα παιχνίδια του περίπτερου.

Προς έκπληξη μου, το ειδικό αυτό περίπτερο «έκρυβε» ένα διαδραστικό παιχνίδι που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους και επικεντρώνεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Η ΔΕΗ δημιούργησε μία πρωτότυπη εκπαιδευτική οπτικοακουστική εμπειρία, μέσω της οποίας τα παιδιά, ενημερώνονται και μαθαίνουν για τις ΑΠΕ, πώς βοηθούν στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και το πόσο χρήσιμες και ωφέλιμες είναι για τον ίδιο τον άνθρωπο.

ΔΕΗ, Golden Hall.

Σε αυτό το ιδιαίτερο παιχνίδι, η βαφτισιμιά μου μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τις ΑΠΕ μέσα στο ειδικά σχεδιασμένο περίπτερο της ΔΕΗ, όπου οι κύριες εναλλακτικές πηγές ενέργειας παίρνουν τη μορφή υπερδύναμης. Κάθε παιδί επιλέγει την υπερδύναμή του, ανάμεσα στον Ήλιο, το Νερό, τον Αέρα και τη Γη, η οποία τον οδηγεί σε ένα διασκεδαστικό ταξίδι εκμάθησης ερωτήσεων που αφορούν τη συγκεκριμένη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας αλλά και τις ΑΠΕ γενικότερα. Μέσα από αυτό το ταξίδι γνωριμίας με τις ΑΠΕ, τα παιδιά είδαν τις υπερδυνάμεις τους να παίρνουν την τελική τους μορφή, καθεμία μοναδική για το κάθε παιδί, ενώ στο τέλος φωτογραφήθηκαν μαζί τους.

 Παρατήρησα το έντονο ενδιαφέρον των παιδιών, τις πολύ εύστοχες ερωτήσεις και απορίες τους, καθώς και το πόσο λειτουργικός ήταν ο συνδυασμός της διασκέδασης με την εκμάθηση, μιας και προσφέρει στα παιδιά μια ολοκληρωμένη οπτική, ακουστική και χωροταξική αλληλεπίδραση με το παιχνίδι. Φυσικά, το παιχνίδι μπορεί να επαναληφθεί, με το παιδί να μπορεί να επιλέξει κάθε φορά άλλη υπερδύναμη. Φεύγοντας, η μικρή μου βαφτισιμιά αποφάσισε πως θα «κρατήσει» την υπερδύναμη που απόκτησε στο περίπτερο της ΔΕΗ και θα πάει να την δείξει στην μαμά της.

ΔΕΗ, Golden Hall.

Η δημιουργία του ειδικού περιπτέρου της ΔΕΗ έγινε στο πλαίσιο του βασικού πλαισίου δεσμεύσεων του Ομίλου για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Άλλωστε, είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται στον τομέα των ΑΠΕ και ένας από τους στόχους της είναι η ανάληψη ευθύνης προς ένα βιώσιμο μέλλον.

Η ΔΕΗ αναγνωρίζοντας τον κομβικό της ρόλο για έναν βιώσιμο κόσμο και το βιώσιμο μέλλον της χώρας, αυξάνει συνεχώς τις επενδύσεις της σε ΑΠΕ, κυρίως φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες, σε έργα τα οποία κάνουν πιο «πράσινο» το ενεργειακό της μείγμα. Στο τέλος του 2023 η ΔΕΗ θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 1GW από ΑΠΕ από σχεδόν μηδέν το 2019. Στο τέλος του 2026 θα έχει 5GW εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ. Αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται υπερσύγχρονα φωτοβολταϊκά πάρκα σε δυτική Μακεδονία και Πελοπόννησο που σταδιακά θα αντικαταστήσουν τις λιγνιτικές μονάδες. Ήδη, από το 2019 μέχρι το 2022, η ΔΕΗ έχει μειώσει τις  εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 36%.

ΙΝΦΟ

Το περίπτερο λειτουργεί καθημερινά 10:00 έως 21:00 και Σάββατο 10:00 έως 20:00, παρουσία εξειδικευμένου προσωπικού ΔΕΗ, που βρίσκεται εκεί για να βοηθήσει τα παιδιά αλλά και να ενημερώσει τους μεγάλους για τις ΑΠΕ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

Δειτε περισσοτερα