Life in Athens

Ένας καταρράκτης στην καρδιά του Ζωγράφου

Ο Δήμαρχος Βασίλης Θώδας μλάει για την ανάπλαση στο πάρκο της οδού Σεβαστείας και την όαση που δημιουργήθηκε μέσα στο γκρίζο

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ένας καταρράκτης στην καρδιά του Ζωγράφου
© zografou.gov.gr

Καταρράκτης στο πάρκο της οδού Σεβαστείας στου Ζωγράφου - O Δήμαρχος Βασίλης Θώδας μιλάει στην ATHENS VOICE

Η θέα ενός όμορφου καταρράκτη μπορεί να είναι μια από τις πιο αναζωογονητικές εικόνες ενός φυσικού τοπίου, όταν όμως αυτό το στοιχείο δροσιάς μεταφέρεται μέσα στο γκρίζο αστικό περιβάλλον τότε δημιουργεί μια ανέλπιστα εντυπωσιακή εικόνα. Ο λόγος για τον καταρράκτη που κοσμεί το τελευταίο διάστημα την περιοχή του Ζωγράφου, καθώς ολοκληρώθηκε το έργο ανάπλασης στο πάρκο της οδού Σεβαστείας, με αποτέλεσμα μετά από πάρα πολλά χρόνια που δεν λειτουργούσε, πλέον να ζωντανεύει μια όαση σε ένα κεντρικό σημείο της πόλης.

Πρόκειται για έναν καταρράκτη μήκους περίπου τριάντα πέντε μέτρων, τα νερά του οποίου πέφτουν από δέκα διαφορετικά επίπεδα, πλαισιωμένο από ξύλινους φράχτες, γεφυράκια και χρωματιστά λουλούδια. Μια παραδεισένια γωνία σε ένα σημείο που μπορούν να χαρούν μεγάλοι και μικροί κάτοικοι και επισκέπτες του πάρκου της οδού Σεβαστείας. O Δήμαρχος Ζωγράφου κ. Βασίλης Θώδας μίλησε στην ATHENS VOICE για αυτή την όμορφη γωνιά της πόλης που δίνει μια αύρα από τα στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος μέσα στο αστικό τοπίο.

Ένας καταρράκτης κοσμεί τον τελευταίο καιρό το πάρκο Σεβαστείας. Μιλήστε μας για αυτή την ανάπλαση στην πόλη σας.
Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου Ζωγράφου προτεραιότητα μας αποτέλεσε η ανάπλαση σημαντικών έργων στην πόλη μας ώστε με στοχευμένες παρεμβάσεις να την κάνουμε πιο ανθρώπινη, πιο πράσινη, πιο “έξυπνη”, μια πόλη που όλοι θέλουμε να ζούμε. Ο καταρράκτης ήταν ένα έργο που είχε γίνει και σκεφτείτε ότι για περισσότερα από 10 χρόνια δεν λειτουργούσε καν. Εμείς λοιπόν αποφασίσαμε να το αλλάξουμε αυτό. Το έργο ανέλαβαν ειδικοί εργολάβοι, οι οποίοι προχώρησαν στην ολική ανάπλασή του και έδωσαν ξανά «ζωή» στον καταρράκτη και στο πάρκο της οδού Σεβαστείας.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτής της κατασκευής που την κάνουν να ξεχωρίζει κατά τη γνώμη σας;
Πρόκειται για έναν καταρράκτη μήκους περίπου 35 μέτρων και τα νερά του πέφτουν από δέκα διαφορετικά επίπεδα, ενώ έχει προβλεφθεί η κατασκευή τριών ανοξείδωτων μεταλλικών φραγμάτων για την παρακράτηση των φερτών υλικών, δηλαδή σκουπιδιών που ενδεχομένως κάποιοι πετούν στα νερά, κλαδιών, φύλλων από τα δέντρα κλπ.. Δεν γίνεται καμία περιττή κατανάλωση, καθώς τα νερά του ανακυκλώνονται και χλωριώνονται συχνά. Τα βράδια τα νερά φωτίζονται από φώτα led και δημιουργούν μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα. Η συντήρησή του γίνεται από συνεργεία που συντηρούν και όλα τα σιντριβάνια της πόλης του Ζωγράφου. Επίσης, έχουμε λάβει υπόψη μας όλα τα μέτρα ασφαλείας και γι’ αυτό περιμετρικά του καταρράκτη έχει τοποθετηθεί ξύλινος φράχτης, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος, ενώ έχουμε τοποθετήσει και καλλωπιστικά φυτά κρεμαστά σε βάσεις στα τρία γεφυράκια χάρη στα οποία ο χώρος έχει ομορφύνει ακόμα περισσότερο.

Καταρράκτης στο πάρκο της οδού Σεβαστείας στου Ζωγράφου - O Δήμαρχος Βασίλης Θώδας μιλάει στην ATHENS VOICE
© zografou.gov.gr

Πώς ανταποκρίνεται ο κόσμος σε αυτήν την όμορφη και δροσερή παρέμβαση;
Οι δημότες μας, ιδίως οι μικροί μας φίλοι, υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά το συγκεκριμένο έργο, από την πρώτη στιγμή. Το χάρηκαν πολύ και το απολαμβάνουν, όπως και την παιδική χαρά που βρίσκεται στο πάρκο δίπλα. Τα τρεχούμενα νερά, που φωτίζονται, τα ξύλινα γεφυράκια και τα καλλωπιστικά φυτά έχουν διαμορφώσει έναν χώρο που δεν θυμίζει σε τίποτα ότι βρισκόμαστε στο κέντρο μιας καθαρά αστικής περιοχής και δη τόσο πυκνοκατοικημένης, όπως είναι ο Δήμος Ζωγράφου.

Είναι τελικά ζητούμενο της ποιοτικής αναβάθμισης μιας πόλης η αισθητική της ανάπτυξη και η δυνατότητα ένταξης περισσότερων φυσικών στοιχείων στο αστικό περιβάλλον;
Το κύριο ζητούμενο είναι η διαρκής βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας και των επισκεπτών της πόλης μας. Αυτή ήταν και μια βασική δέσμευσή μας. Κάνουμε έργα σημαντικά και έχουμε δρομολογήσει κι άλλα πολλά πάντα προς όφελος των πολιτών και της βελτίωσης της καθημερινότητας τους. Μέσα από τις αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων, τις παρεμβάσεις μας, την ενίσχυση των υπηρεσιών καθαριότητας με σύγχρονα απορριμματοφόρα, τη δημιουργία περισσότερων χώρων αναψυχής και την ενίσχυση του πρασίνου. Η αλήθεια είναι ότι, στο πλαίσιο αυτό, από την πρώτη στιγμή αναζητήσαμε τρόπους για την αξιοποίηση κάθε δυνατού ελεύθερου χώρου και προχωρήσαμε σε αναπλάσεις δημιουργώντας τα λεγόμενα «πάρκα τσέπης», στα πρότυπα αντίστοιχων σε Αμερική και Μεγάλη Βρετανία. Τα pocket parks δεν αναβαθμίζουν μόνο αισθητικά τις πόλεις μας, αλλά αποτελούν μία ανάσα πρασίνου, μια όαση άθλησης και αναψυχής στις πυκνοκατοικημένες γειτονιές. Εμείς εξακολουθούμε να δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να κάνουμε έργα που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας, δημιουργώντας μια πόλη πιο ανθρώπινη, πιο βιώσιμη, πιο «πράσινη».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ