Life in Athens

Αλλάζουν όψη ιστορικά κτίρια της Πλάκας

«Στόχος η ενίσχυση του ιδιαίτερου πολιτιστικού χαρακτήρα της περιοχής»

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Ζωντανεύουν» ιστορικά κτίρια της Πλάκας
«Ζωντανεύουν» ιστορικά κτίρια της Πλάκας

Υπουργείο Πολιτισμού - Πλάκα: Αποκαθίστανται ιστορικά κτίρια της περιοχής - Ανάμεσά τους η οικία Κωλέττη και το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη

Αυτοψία στα υπό εξέλιξη έργα αποκατάστασης ιστορικών κτιρίων ιδιοκτησίας του ΥΠΠΟΑ στην Πλάκα, πραγματοποίησε υπηρεσιακό κλιμάκιο του ΥΠΠΟΑ υπό την Λίνα Μενδώνη.

Πρόκειται για έργα αποκατάστασης τα οποία υλοποιεί η διεύθυνση Προστασίας Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην «Οικία Κωλέττη» επί της Πολυγνώτου 13 και του κτηρίου το οποίο θα φιλοξενήσει το Αρχείο Οδυσσέα Ελύτη επί της Πολυγνώτου 7 και Διοσκούρων 4. Επίσης έργα αποκατάστασης πραγματοποιούνται στο κτίριο επί της οδού Διοσκούρων 7, το οποίο έχει προγραμματιστεί να φιλοξενήσει το Μουσείο Καρόλου Κουν, στο Ίδρυμα Μελίνας Μερκούρη, επί της οδού Πολυγνώτου και στη γνωστή «οικία Κοκοβίκου» επί της οδού Τριπόδων.

«Στο πλαίσιο της αποκατάστασης έχει δρομολογηθεί η εκπόνηση μελετών συνολικού προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, προκειμένου να επισκευαστούν τα κτήρια και να αναβαθμιστεί η ευρύτερη περιοχή, η οποία αποτελεί και περιβάλλον των αρχαιολογικών χώρων της Αρχαίας και της Ρωμαϊκής Αγοράς. Οι μελέτες χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό του ΥΠΠΟΑ και έχουν χρονοδιάγραμμα υλοποίησης ενός έτους, προκειμένου τα έργα αποκατάστασης να ενταχθούν σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα» σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείο Πολιτισμού.

Οικία Κωλέττη
Οικία Κωλέττη

Η οικία Κωλέττη επί της Πολυγνώτου συνορεύει με τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς. Στο οικόπεδο, το οποίο έχει έκταση 1100 τ.μ., το κεντρικό κτήριο, εμβαδού 500 τ.μ. περίπου, αναπτύσσεται σε τρεις στάθμες και έχει κήπο και ανεξάρτητη είσοδο. Το κτήριο προβλέπεται να λειτουργήσει ως Κέντρο Τεκμηρίωσης Έργων Ακροπόλεως «Χαράλαμπος Μπούρας». Οι εργασίες αποκατάστασής τους, προϋπολογισμού 3.5000.000 ευρώ, είναι σε εξέλιξη, με χρονοδιάγραμμα παράδοσης το 2024. Το κτήριο κατασκευάστηκε πιθανότατα μεταξύ των ετών 1870 και 1874, αρχικά ορθογώνιο σε κάτοψη, με τετράρριχτη στέγη και δύο πιθανότατα ανεξάρτητες λειτουργικά στάθμες (ισόγειο και α' όροφος) με εισόδους από τα νότια, όπου θα υπήρχε στέγαστρο και εξωτερική κλίμακα προς τον όροφο. Η προσθήκη του β' ορόφου και η ενσωμάτωση βοηθητικών χώρων στα νότια, έγινε μετά το 1890 και πριν το 1928 - πιθανώς πριν από το τέλος της πρώτης δεκαετίας του 20ου αι.

Εικόνα από το εσωτερικό της οικίας Κωλέττη
Εικόνα από το εσωτερικό της οικίας Κωλέττη

Στο κτίριο, στη συμβολή των οδών Πολυγνώτου και Διοσκούρων, θα στεγαστεί η σπουδαία κληρονομιά που άφησε ο νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης. Το διατηρητέο κτήριο και τα δύο βοηθητικά κτίσματα, ιδιοκτησίας του ΥΠΠΟΑ, στη συμβολή των οδών Διοσκούρων και Πολυγνώτου, αποκαθίστανται από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 657.200 ευρώ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον φετινό Ιούνιο. Στο κτήριο δημιουργούνται χώροι για την έκθεση, αλλά και τη φύλαξη του Αρχείου Ελύτη, όπως και για το σπουδαίο οπτικό υλικό το οποίο προβάλλει το πολυποίκιλο έργο του. Ταυτόχρονα, μέσα από φωτογραφίες, κείμενα, ηχητικό και οπτικό υλικό, παρουσιάζεται ανάγλυφα η ζωή του Ποιητή, ενώ αποκαθίσταται το γραφείο του με προσωπικά του αντικείμενα. Το Αρχείο Ελύτη βρίσκεται σήμερα στην κατοχή της κ. Ιουλίτας Ηλιοπούλου, η οποία είχε και την πρωτοβουλία της πρότασης προς το υπουργείο Πολιτισμού, το 2013. Οι μελέτες αποκατάστασης του κτηρίου, εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων τον Ιούλιο 2013.

Το κτίριο επί της οδού Διοσκούρων
Το κτίριο επί της οδού Διοσκούρων
Το κτίριο επί της οδού Διοσκούρων
Το κτίριο επί της οδού Διοσκούρων

«Η νέα πολιτιστική διαδρομή της Πλάκας βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μας και τηρώντας τα χρονοδιαγράμματα που έχουμε θέσει. Στόχος μας είναι η ενίσχυση του ιδιαίτερου ιστορικού και πολιτιστικού χαρακτήρα της Πλάκας, αλλά και η αναβάθμιση του τουριστικού ενδιαφέροντος για την Αθήνα» δήλωσε μεταξύ άλλων η Λίνα Μενδώνη μετά το πέρας της αυτοψίας που πραγματοποίησε.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νίκος Σταμπολίδης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «κάποια στιγμή οι χώρες αισθάνονται την ανάγκη να υπηρετήσουν την αλήθεια»
Νίκος Σταμπολίδης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «κάποια στιγμή οι χώρες αισθάνονται την ανάγκη να υπηρετήσουν την αλήθεια»

«Ένα πραγματικά συγκινητικό μουσείο το οποίο αγγίζει πολλές πτυχές της ανθρώπινης ζωής και δραστηριότητας στην αρχαιότητα»

Little Athens
Little Athens: Πώς θα είναι η νέα γειτονιά που χτίζεται στο Ελληνικό

Οι αρχιτέκτονες πίσω από την πρώτη οικιστική γειτονιά που θα παραδοθεί στο Ελληνικό, περιγράφουν τις προτάσεις τους για τα πρωτοποριακά συγκροτήματα κατοικιών που σχεδιάζονται

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.