Life in Athens

Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου: Ποια έργα ακολουθούν μετά την εξασφάλιση της χρηματοδότησης

Η ένταξη στο ΕΣΠΑ και ο διαγωνισμός που έρχεται

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου - Η νέα χρηματοδότηση - Τα έργα που γίνονται - Το Μητροπολιτικό Πάρκο και αυτά που ακολουθούν

Σημαντικές εξελίξεις φέρνουν οι υπογραφές που έπεσαν για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου και αφορούν στην εξασφάλιση χρηματοδότησης, ύψους 365,4 εκατ. ευρώ, των σχεδιαζόμενων έργων.

Τα έργα για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου ξεκίνησαν το 2017, με τους κατοίκους σε Φάληρο, Μοσχάτο, Καλλιθέα και άλλες περιοχές στα νότια της Αττικής να περιμένουν με ανυπομονησία την ολοκλήρωσή τους.

Πρόκειται για ένα από τα εμβληματικότερα έργα της Αττικής, που αλλάζει άρδην την εικόνα του παραλιακού μετώπου στα νότια προάστια.

Όπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια Αττικής, τα έργα υλοποιούνται, σύμφωνα με τις αρχές του νέου ευρωπαϊκού Bauhaus: τη βιωσιμότητα, την αισθητική και τη συμπερίληψη.

Η απόφαση για την χρηματοδότηση υπεγράφη την Τρίτη (7/3) από τον ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων Γιώργο Ζερβό.

Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου - Οι δύο φάσεις των έργων

Πλέον, η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου από την Περιφέρεια Αττικής εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου: «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη». Η χρηματοδότηση πραγματοποιείται σε 2 φάσεις. Αναλυτικά:

  • Η πρώτη φάση να έχει υλοποιηθεί εντός της Προγραμματικής Περιόδου του ΕΣΠΑ 2014-2020 (με προϋπολογισμό χρηματοδότησης που ανέρχεται σε 110,44 εκατ. ευρώ).
  • Η δεύτερη φάση υλοποιείται στην Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 με την υπόλοιπη χρηματοδότηση.

Μέχρι στιγμής δεν έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τα υπολειπόμενα έργα, τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μητροπολιτικό πάρκο, νέες προβλήτες και υπόγειους χώρους στάθμευσης.

Τι περιλαμβάνει η ανάπλαση του Φαληρικού Μετώπου - Οι 5 στόχοι

  • Δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου
  • Εγκάρσια μετατόπιση της Λεωφόρου Ποσειδώνος
  • Έργα εγκαταστάσεων περιβάλλοντος χώρου, διαμορφώσεων τοπίου και
  • φύτευσης σε έκταση 536 στρεμμάτων
  • Νέα κτιριακά έργα επιφανείας 3.957,30 τμ
  • Υπόγειοι χώροι στάθμευσης επιφανείας 30.930 τμ
  • Πεζογέφυρες
  • Λιμενικά έργα όπως προβλήτες, νησίδες αλλά και διαμορφώσεις παραλίας που συμπληρώνουν την όλη ανάπλαση στο θαλάσσιο μέτωπο
  • Λοιπά Υποστηρικτικά Έργα στη Θάλασσα και στο Μητροπολιτικό Πάρκο
  • Υδραυλικά - Αντιπλημμυρικά Έργα.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις από την Περιφέρεια Αττικής, η ολοκληρωμένη ανάπλαση του Φαληρικού Μετώπου επιδιώκει:

  1. Την περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής και τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου με άξονες τη φύση, τον πολιτισμό, την άσκηση - άθληση και την ψυχαγωγία.
  2. Την αποκατάσταση της επικοινωνίας του αστικού ιστού με το θαλάσσιο μέτωπο, με τη λειτουργική αναδιάταξη των τεχνικών υποδομών και ειδικά των συγκοινωνιακών έργων της παράκτιας ζώνης.
  3. Την αποτελεσματική αντιπλημμυρική προστασία της άμεσης και ευρύτερης περιοχής.
  4. Τη λειτουργική και αισθητική συνοχή της παραλιακής ζώνης από την περιοχή του Πειραιά και το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέχρι το Δέλτα Φαλήρου, αξιοποιώντας και αναβαθμίζοντας τα ήδη υλοποιημένα Ολυμπιακά Έργα.
  5. Τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του Μητροπολιτικού Πάρκου.

Άδωνις Γεωργιάδης για ανάπλαση Φαληρικού Όρμου - Το μήνυμά του

Ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Το μεγαλύτερο έργο ανάπλασης της Αττικής που υλοποιείται μέσω του ΕΣΠΑ εντάχθηκε σήμερα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: "Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη".

»Πρόκειται για έργο που θα αλλάξει την καθημερινότητα όλων των Αθηναίων πολιτών και θα προσφέρει πραγματική ποιότητα ζωής σε εκατομμύρια Έλληνες. Είμαι υπερήφανος για το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων και τη συμβολή του στο έργο αυτό. Συγχαρητήρια στην Περιφέρεια Αττικής και τον Γιώργο Πατούλη».

Γιώργος Πατούλης (Περιφέρεια Αττικής): «Οι δεσμεύσεις μας γίνονται πράξη»

Από τη μεριά του ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης δήλωσε: «Οι δεσμεύσεις μας γίνονται πράξη. Εργαστήκαμε με συστηματικό τρόπο και πετύχαμε την χρηματοδότηση με 365,4 εκατ. ευρώ ενός από τα εμβληματικότερα έργα της χώρας.

»Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Υπουργό Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδη, τον Υφυπουργό Γ. Τσακίρη και τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ Γ. Ζερβό και τις υπηρεσίες του Υπουργείου για την εξαιρετική μας συνεργασία, καρπός της οποίας είναι αυτό το αποτέλεσμα. Ευχαριστώ επίσης τις Τεχνικές μας υπηρεσίες και τη Διαχειριστική μας Αρχή.

»Με τη σημερινή υπογραφή εξασφαλίζεται χωρίς πλέον καμία αμφιβολία η χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης του έργου, ένα έργο σημαία για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το οποίο θα κατασκευαστεί σύμφωνα με τις αρχές του νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus (NEB) την Βιωσιμότητα, την Αισθητική και τη Συμπερίληψη. Το συγκεκριμένο έργο είναι το μεγαλύτερο μητροπολιτικό πάρκο που θα κατασκευαστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση».