Life in Athens

Έτσι θα γίνει το Μινιόν

Ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο με γραφεία, καταστήματα και πολυτελή επιπλωμένα διαμερίσματα

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
ΤΕΥΧΟΣ 861
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΜΙΝΙΟΝ

Μινιόν: Πώς θα μεταμορφωθεί το πολυκατάστημα - Ποια είναι τα σχέδια του αρχιτεκτονικού γραφείου Minos Digenis Arquitectos.

Το Μινιόν τον 20ό αιώνα, ήταν απλώς ένα περίπτερο που έμοιαζε με παντοπωλείο στην οδό Αιόλου. Εκεί μπορούσες να βρεις από τσιγάρα μέχρι είδη ξυρίσματος και από αναπτήρες μέχρι κάλτσες και μπρελόκ. Στη συνέχεια μεταμορφώθηκε σε ένα από τα πιο γνωστά και αγαπητά πολυκαταστήματα των Αθηναίων. Σήμερα, στην τρίτη του ζωή, φιλοδοξεί να γίνει ένα κόσμημα για την ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας που θα στεγάζει γραφεία, εστιατόρια, καταστήματα και πολυτελή επιπλωμένα διαμερίσματα.

Μινιόν
Φωτορεαλιστικό: md Arquitectos

Ήταν ο Ιωάννης Γεωργακάς, το 1944  όταν εμπνεύστηκε το επιχειρηματικό του όνειρο, την ιδέα ενός πολυκαταστήματος στο οποίο θα μπορούσε να βρει κανείς ό,τι επιθυμεί με μία και μόνο επίσκεψη. Νεαρός τότε, με καταγωγή από την Ολυμπία, κυκλοφορούσε στην περιοχή της Ομόνοιας με το ποδήλατο και έκανε μεροκάματα ως πλασιέ. Στη συνέχεια κατάφερε να πείσει τον ιδιοκτήτη του περιπτέρου Άγγελο Σεραφειμίδη να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν στην Πατησίων ένα πραγματικό μεγαθήριο για τα τότε δεδομένα – το πρώτο εμπορικό πολυκατάστημα στη χώρα. Το Μινιόν στέγαζε από καταστήματα με ρούχα και παιχνίδια μέχρι κομμωτήρια και εστιατόρια, με κυλιόμενες σκάλες που ένωναν τους ορόφους και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ενώ, όπως λέγεται, εκεί καθιερώθηκαν και οι ετήσιες εκπτώσεις. Τα Χριστούγεννα στήνονταν ολόκληρες γιορτές με Αγιοβασίληδες να διασκεδάζουν τις εκατοντάδες του κόσμου από την Αθήνα αλλά και την επαρχία που το επισκέπτονταν για τα δώρα των ημερών, με τον ιδιοκτήτη να τους μοιράζει σοκολάτες. Παραμονές Χριστουγέννων του 1980 ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά που σηματοδότησε την αρχή του τέλους του ιστορικού Μινιόν. Ξεκίνησε τα ξημερώματα από τους –φορτωμένους με παιχνίδια και εύφλεκτα υλικά– τελευταίους ορόφους του πολυκαταστήματος και κατέκαψε όλο το κτίριο, παρά τις προσπάθειες 42 οχημάτων και 135 ανδρών της πυροσβεστικής. Αν και οι ζημιές ανήλθαν στα δύο δισεκατομμύρια δραχμές, ο Γεωργακάς το ξαναέστησε μα οι οικονομικές δυσκολίες ήταν τέτοιες που μπήκε οριστικά λουκέτο το 1998, το κτίριο εγκαταλείφθηκε  και η συγκεκριμένη περιοχή του αθηναϊκού κέντρου παρήκμασε.

Σήμερα, 24 περίπου χρόνια μετά, η ελληνική εταιρία επενδύσεων σε ακίνητα Dimand, αγόρασε το κτίριο με σκοπό να του δώσει μια νέα ζωή και για την απόκτησή του πρόσφερε περί τα 26 εκατ. ευρώ στους πιστωτές της ιδιοκτήτριας Folli Follie. Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η Dimand, το σχέδιο αφορά ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο μικτής χρήσης, με χώρους γραφείων, εμπορικών καταστημάτων και εστίασης –συνολικού εμβαδού 18.740 τ.μ.–, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε βάθος τριετίας και με παρεμβάσεις που θα γίνουν με σεβασμό στην ιστορία του και στις μνήμες που φέρει το κτίριο.

ΜΙΝΙΟΝ
Φωτορεαλιστικό: md Arquitectos

Η ανάθεση για την ανακατασκευή του ήταν αποτέλεσμα διεθνούς διαγωνισμού στον οποίο συμμετείχαν δέκα επαγγελματικές εταιρείες από τις οποίες επιλέχθηκε τελικά το έργο που παρουσίασε το στούντιο md Arquitectos. Η πρότασή τους βασίζεται στην άρθρωση των 3 διαφορετικών κτιρίων που συνθέτουν το εμπορικό κέντρο (χωρίζονται με σεισμικούς αρμούς) μέσω μιας σπονδυλωτής πρόσοψης που αποτελείται από ένα πλαίσιο κάθετων και οριζόντιων πηχών αλουμινίου, διαφορετικού χρώματος σε κάθε κτίριο. Σε επίπεδο λειτουργικού προγράμματος, το ισόγειο και οι 3 πρώτοι όροφοι θα έχουν επαγγελματική χρήση, ενώ οι υπόλοιποι όροφοι θα χρησιμοποιηθούν για γραφεία.

Μινιόν
Φωτορεαλιστικό: md Arquitectos

Στα 4.500 τ.μ. θα αναπτυχθούν 30-40 διαμερίσματα, από 60 τ.μ. μέχρι 85 τ.μ. και κάποια μεγαλύτερα διαμερίσματα των 125 τ.μ. Θα εκτείνονται από τον πρώτο μέχρι και τον τελευταίο όροφο, σε αυτόνομο σημείο από το υπόλοιπο Μινιόν, στη συμβολή των πεζοδρόμων Σατωβριάνδου και Δώρου.

Στα 6.500 τ.μ. θα δημιουργηθούν γραφειακοί χώροι. Στα υπόλοιπα 6.500 τ.μ. θα αναπτυχθούν εμπορικά καταστήματα ενώ στα 1.000 τ.μ. θα αναπτυχθούν χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας που σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με δύο ενδιαφερόμενους ομίλους για να λειτουργήσουν ως ενοικιαστές, τόσο για τους γραφειακούς χώρους όσο και για τους εμπορικούς – χωρίς όμως να πρόκειται για αλυσίδα supermarket.

Τα νέα διαμερίσματα θα απευθύνονται σε μόνιμους κατοίκους ώστε να μην τουριστικοποιηθεί περαιτέρω η περιοχή γύρω από την πλατεία Ομονοίας ενώ η πρόθεση της εταιρείας αφορά την πώληση των διαμερισμάτων, σε τιμές εντός αγοράς, χωρίς όμως να αποκλείουν και το σενάριο της μίσθωσης με συμβάσεις μεγάλης διάρκειας.

Μινιόν
Φωτορεαλιστικό: md Arquitectos

Το συνολικό ύψος της επένδυσης αναμένεται να ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του κόστους αγοράς του ακινήτου, που συγκαταλέγεται στο πλαίσιο μιας σειράς από αναπτυξιακές πρωτοβουλίες για να ανακτήσει η περιοχή της Ομόνοιας τη χαμένη εμπορική και οικονομική της αίγλη τόσο σε συνδυασμό με την επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, την ανακατασκευή του κτιρίου του ΟΤΕ, αλλά και την πεζοδρόμηση της οδού Τοσίτσα, πίσω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ