Life in Athens

Sunday Times για Ελληνικό: Πώς η Αθήνα μετατρέπει το εγκαταλειμμένο της αεροδρόμιο σε μια έξυπνη πόλη

Το αφιέρωμα του βρετανικού Μέσου στο μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στο εν εξελίξει έργο αστικής ανάπλασης του Ελληνικού και το Experience Park αναφέρονται σε εκτενές άρθρο τους οι βρετανικοί Sunday Times.
Στο μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, το Ελληνικό, αναφέρονται σε δημοσίευμά τους οι Sunday Times © Lamda Development

Στο εν εξελίξει έργο αστικής ανάπλασης του Ελληνικού και το Experience Park αναφέρονται σε εκτενές άρθρο τους οι βρετανικοί Sunday Times.

«Μόλις οχτώ χιλιόμετρα από την Ακρόπολη, το φουτουριστικό σχέδιο για έναν βιώσιμο τρόπο ζωής παίρνει σάρκα και οστά», αναφέρει η τελευταία έκδοση των Sunday Times, σε εκτενή αναφορά τους για το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, το Ελληνικό.

Στο δημοσίευμα με τίτλο «Πώς η Αθήνα μετατρέπει το εγκαταλειμμένο της αεροδρόμιο σε μια έξυπνη πόλη», επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «η αχανής έκταση γης που είναι τριπλάσια σε μέγεθος από το Μονακό πρόκειται να γίνει το The Ellinikon, ένα έργο ανάπτυξης το οποίο η ελληνική κυβέρνηση και η ομάδα διαχείρισης του έργου ελπίζουν ότι θα αναδείξει το πόσο έχει προοδεύσει η χώρα από την εποχή της οικονομικής κρίσης».

«Στο κέντρο του The Ellinikon θα βρίσκεται το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο στην Ευρώπη, το οποίο θα έχει έκταση 2.000 στρέμματα και θα καταλαμβάνει το ένα τρίτο του συνολικού οικοπέδου. Η έκταση που θα είναι διπλάσια από εκείνη του Hyde Park στο Λονδίνο θα αποτελέσει την καρδιά μιας νέας «πόλης των 15 λεπτών» στα νοτιοδυτικά της Αθήνας.

Όλα όσα μπορεί να χρειαστεί ένας κάτοικος, από καταστήματα και γραφεία έως σχολεία και νοσοκομεία, δεν θα απέχουν πάνω από 15 λεπτά περπάτημα από το κέντρο του πάρκου, μειώνοντας την ανάγκη για αυτοκίνητα. Μονοπάτια για περπάτημα και ποδηλατόδρομοι μήκους περίπου 50 χιλιομέτρων θα κατασκευαστούν στην περιοχή μαζί με μια νέα γραμμή τραμ που θα τη συνδέει με δύο κοντινούς σταθμούς του μετρό», αναφέρει στο δημοσίευμα της η εφημερίδα.

Στο εν εξελίξει έργο αστικής ανάπλασης του Ελληνικού και το Experience Park αναφέρονται σε εκτενές άρθρο τους οι βρετανικοί Sunday Times.

Οδυσσέας Αθανασίου - Μετατρέπουμε ένα μέρος που αποτελείται κατά 70% από τσιμέντο σε ένα μέρος που θα είναι κατά 70% πράσινο

«Μετατρέπουμε ένα μέρος που αποτελείται κατά 70% από τσιμέντο σε ένα μέρος που θα είναι κατά 70% πράσινο», αναφέρει σε δηλώσεις που φιλοξενούνται στην Sunday Times, ο Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development που είναι υπεύθυνη για την ανάπλαση της έκτασης των έξι εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «είμαστε τυχεροί, διότι μπορούμε να δημιουργήσουμε αυτή την έξυπνη πόλη από το μηδέν».

«Στην περίπτωσή μας, μπορούμε να τοποθετήσουμε καλώδια και αισθητήρες οπτικών ινών παντού προτού καν προχωρήσουμε στην οδόστρωση», προσθέτει.

Ελληνικό: Τα νέα τοπόσημα της Αθήνας και ο πράσινος χαρακτήρας του έργου

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά σε πολλά από τα νέα τοπόσημα που δημιουργούνται και δίνεται έμφαση στο πράσινο χαρακτήρα του έργου καθώς και στο μεγάλο πάρκο. «Το πάρκο θα έχει 31.287 δέντρα που θα εκπροσωπούν 86 ενδημικά είδη στην Ελλάδα, καθώς και εκατομμύρια φυτά σχεδιασμένα για να αντεπεξέρχονται σε θερμά και ξηρά κλίματα. Μια πρώην αθλητική εγκατάσταση κανόε καγιάκ που χρησιμοποιήθηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες μετατρέπεται σε λίμνη έκτασης 15 στρεμμάτων που θα συμβάλλει στην αποθήκευση των πλεοναζόντων ομβρίων υδάτων.

Είναι εξαιρετικά σπάνιο να βρεθεί μια τόσο μεγάλη έκταση γης σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα και ακόμα πιο σπάνιο να δοθεί το ένα τρίτο αυτής της έκτασης σε χώρους πρασίνου. Ωστόσο, παρόλο που τα σχέδια για αυτό το γιγαντιαίο πάρκο καταστρώνονταν επί σειρά ετών, η κατασκευή του συμβαδίζει με τη στροφή που σημειώνεται σε σχέση με τις εκτάσεις γης σε ΗΠΑ και Ευρώπη», αναφέρουν οι Sunday Times.

Στο εν εξελίξει έργο αστικής ανάπλασης του Ελληνικού και το Experience Park αναφέρονται σε εκτενές άρθρο τους οι βρετανικοί Sunday Times.
Ελληνικό: Πάνω από 70.000 τετραγωνικά μέτρα ενός νέου αστικού πάρκου © Lamda Development

Οι εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων επιλέγουν ολοένα και περισσότερο να μετατρέπουν σημαντικά τμήματα των εκτάσεων γης που εκμεταλλεύονται σε χώρους πρασίνου, συνειδητοποιώντας ότι τα μακροπρόθεσμα οφέλη αυτής της απόφασης υπερτερούν των γρήγορων αποδόσεων από την κατασκευή ακόμα ενός συγκροτήματος διαμερισμάτων. Στο Λονδίνο, για παράδειγμα, η ανάπλαση έκτασης 215 στρεμμάτων του Canada Water από την British Land στα νοτιοδυτικά της πόλης περιλαμβάνει πάρκα και ανοικτούς χώρους 49 στρεμμάτων. Οι έρευνες έδειξαν ότι τα πλεονεκτήματα της ύπαρξης περισσότερων χώρων πρασίνου εκτείνονται από τα χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης στους ενήλικες έως τον μειωμένο κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας. Παράλληλα, τα πάρκα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, τη διατήρηση ηπιότερων θερμοκρασιών και τη μείωση του θορύβου, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Προς το παρόν, η τοποθεσία σφύζει από κατασκευαστική δραστηριότητα, με γερανούς και μπουλντόζες να έχουν μόλις ξεκινήσει τη μεταμόρφωση αυτής της εγκαταλειμμένης έκτασης. Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να δείξει στο κοινό και στους υποψήφιους αγοραστές τι επιφυλάσσει το μέλλον, η Lamda δημιούργησε ένα τεράστιο κέντρο επισκεπτών σε ένα ανακαινισμένο υπόστεγο αεροσκαφών στην άκρη της υπό ανάπτυξη έκτασης», επισημαίνεται.

Στο εν εξελίξει έργο αστικής ανάπλασης του Ελληνικού και το Experience Park αναφέρονται σε εκτενές άρθρο τους οι βρετανικοί Sunday Times.
Η φύση, οι άνθρωποι και οι πιο προηγμένες εφαρμογές της τεχνολογίας θα συνυπάρχουν αρμονικά στο The Ellinikon Park © Lamda Development

Ελληνικό: Η μεγάλη τουριστική ώθηση και οι χιλιάδες θέσεις εργασίας

Το μεγάλο πάρκο, το καζίνο και το νέο παραλιακό μέτωπο αναμένεται να προσελκύσουν ένα επιπλέον εκατομμύριο τουρίστες ετησίως στην Αθήνα και η τοποθεσία θα προσθέσει 2,2% στο μέγεθος της ελληνικής οικονομίας και θα δημιουργήσει 80.000 θέσεις εργασίας έως το 2025.

The Ellinikon Documentary - The Symbol of Modern Greece

«Πρόκειται για μια τεράστια έκταση δίπλα στη θάλασσα που ήταν άδεια και αυτό είναι κάτι που δεν συναντάς σε καμία άλλη πρωτεύουσα τον 21ο αιώνα», υποστηρίζει ο κ. Αθανασίου. «Έχουμε καθαρή θάλασσα, άφθονους χώρους πρασίνου, φανταστικό καιρό, καλές υποδομές με γραμμές μετρό και τραμ και ό,τι άλλο μπορεί να προσφέρει μια έξυπνη πόλη. Πρόκειται για ένα συνδυασμό τον οποίο, κατά τη γνώμη μου, δεν μπορείτε να βρείτε πουθενά αλλού στον κόσμο».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ